Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie

Napisano

Witam 

Przepraszam, że się pytam.Znalazlem po długich poszukiwaniach takie coś.Myslalem , że to pocisk ale wygląda to na brąz.Da się stwierdzić że ten element to pocisk czy co innego?

Przepraszam 

IMG_20260816_174731716_HDR~2.jpg

IMG_20260816_173521822_HDR~2.jpg

IMG_20260816_174635495_HDR~2.jpg

IMG_20260816_174930357_HDR~2.jpg

IMG_20260816_174717219_HDR~2.jpg

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Już miałem coś podobnego spytałem o pomoc na forum i powiedzieli że to było używane gdy zrobiła sie dziura w garnku

• Tak trzymać 1
  • 0
Napisano (edytowane)
46 minut temu, dejvid napisał:

Już miałem coś podobnego spytałem o pomoc na forum i powiedzieli że to było używane gdy zrobiła sie dziura w garnku

Dziękuję :)

A wie Pan jaki jest przybliżony wiek?

W każdym bądź razie miłego dnia :)

Edytowane przez Puszczyk12
  • 0
Napisano (edytowane)

Udało mi się ustalić, że to jednak ołów.Tak podpowiedział mi Pan Bron Lipkin za co jestem mu wdzięczny . Więc jednak to pocisk.

Może to być rozgniecioną kula muszkietówa?

Ze względu na patynę może być z 17-18 wieku?

Edytowane przez Puszczyk12
  • 0
Napisano
10 minut temu, Puszczyk12 napisał:

Udało mi się ustalić, że to jednak ołów.Tak podpowiedział mi Pan Bron Lipkin za co jestem mu wdzięczny . Więc jednak to pocisk.

Może to być rozgniecioną kula muszkietówa?

Ze względu na patynę może być z 17-18 wieku?

To nie jest ołów. W ostateczności, jeżeli to pocisk, to mógł mieć ołowiany rdzeń.

• 0
Napisano
13 minut temu, karpik napisał:

To nie jest ołów. W ostateczności, jeżeli to pocisk, to mógł mieć ołowiany rdzeń.

Dziękuję Panu a co to może być?

• 0
Napisano
16 minutes ago, Puszczyk12 said:

Jeśli mają Państwo wagę jubilerską (wystarczy chińska waga cyfrowa), można zastosować metodę ważenia hydrostatycznego do określenia gęstości. Ta metoda jest znacznie dokładniejsza niż „Pan Bron Lipkin powiedział”. Na YouTube jest mnóstwo filmów pokazujących, jak to zrobić. W ten sposób można dość dokładnie określić gęstość (metoda ta pozwala nawet w przybliżeniu określić próbę metali szlachetnych). Jeśli gęstość okaże się zbliżona do gęstości ołowiu, będzie to pocisk w miedzianej osłonie. Polecam określanie gęstości wszystkich Państwa niezidentyfikowanych przedmiotów.

• 0
Napisano
22 minuty temu, Puszczyk12 napisał:

Te korki do garów były robione przeważnie ze zwiniętej blaszki, więc jeżeli są się to rozwinąć to będzie to.