Marek lewarek Napisano 25 Czerwiec Napisano 25 Czerwiec (edytowane) Z żelaza szerokość w widełkach 63mm Długość mniej więcej 100mm Edytowane 25 Czerwiec przez Marek lewarek
0 canabis.dw Napisano 25 Czerwiec Napisano 25 Czerwiec Ostroga i chyba dość stara i fajna. A ta pozioma "ósemka" to zapięcie klamerki tego typu:
0 Cyrograf15 Napisano 25 Czerwiec Napisano 25 Czerwiec S jest dość solidne, to łącznik do łańcucha. Wojtek
0 Erih Napisano 26 Czerwiec Napisano 26 Czerwiec Trzeci przedmiot wygląda na klamrę od pasa, nie koniecznie ludzkiego - w uprzęży końskiej takich zapięć znajdzie się co najmniej kilka.
0 Marek lewarek Napisano 26 Czerwiec Autor Napisano 26 Czerwiec Te końce ósemki są zakute prawie na ostro i były jakby na jedną stronę. Może to być element uprzęży albo czegoś w tym stylu? Tak właśnie myślałem że ostroga ale ma nietypowy środkowy bolec, nie mogłem nic podobnego znaleźć w internetach. A "dość stara " to co mniej więcej może oznaczać?
0 Marek lewarek Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Hmmm. Druga prawie taka sama... To samo miejsce. Rzeka.
0 canabis.dw Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Gdzie ona jest "prawie" taka sama jak różnią sie w każdym możliwym fragmencie :) Moze trafiłes na bród- miejsce starej przeprawy. Trafiłem kiedyś na takie miejsce i dobrze to wspominam:) Edytowane %s o %s przez canabis.dw
0 Marek lewarek Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s (edytowane) No stopień podobieństwa jest bardzo duży (to kowalstwo nie fabryka) dwie różnice jakie widzę to że ma otworki w ramionach a pierwsza nie ma no i brak dekoracyjnych zawijasów, cała reszta jest ta sama łącznie z nietypowym środkowym bolcem (jest dziurka po nim) wielkość praktycznie ta samą styl ten sam. Mnie jakoś to zastanawia mimo wszystko że zostały znalezione kilka metrów od siebie i ewidentnie widać że nie pochodzą z różnych epok albo warsztatów Edytowane %s o %s przez Marek lewarek
0 Lebensgefahr Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nie jestem specjalistą od ostrog, ale można trochę podyskutować. Ostrogi z jednego okresu (XIX wiek). Konstrukcja podobna, obie są przybijane. W drugiej prawdopodobnie centralny gwóźdź się ułamał lub całkowicie uległ zniszczeniu. Przybijane ostrogi, jak mi się wydaje, są atrybutem wojskowych. Dalsze rozważania prowadzą do wniosku, że w tym miejscu rzeki przeprawiał się na przykład jakiś pułk kawalerii. Utrata ostrog, podobnie jak podków, podczas przeprawy przez rzekę jest całkiem prawdopodobna, niezależnie od tego, czy była to przeprawa po lodzie, czy bez niego. Dalej możecie, znając to miejsce, poszukać literatury lub zapytać AI na temat wydarzeń, które miały tam miejsce. Sprawdzić przebieg drogi w tym miejscu na mapie. A jeśli jeszcze nie zbadaliście terenu powyżej i poniżej tego miejsca wzdłuż biegu rzeki, to warto to zrobić. Również jeśli w pobliżu znajdują się tereny podmokłe, ale nie w samej rzece, także je zbadać. 1
Pytanie
Marek lewarek
Z żelaza szerokość w widełkach 63mm
Długość mniej więcej 100mm

Edytowane przez Marek lewarek9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi