Skocz do zawartości
  • 0

[Identyfikacja] Stary żelazny klucz z sygnaturą "O" – pozycje austro-węgierskie I WŚ

Pytanie

Napisano

Cześć wszystkim,
Proszę o pomoc w identyfikacji i datowaniu żelaznego klucza ze zdjęć. Przedmiot wyszedł z ziemi w jednym dołku razem z innymi fantami z okresu I wojny światowej: guzikiem z austriackim dwugłowym orłem, łuską Mauser 12 mm (bicia Manfred Weiss Budapeszt) oraz odłamkami artyleryjskimi.
Klucz jest masywny, pokryty grubą warstwą korozji. Na uchu (uchwycie) pod odpowiednim kątem widać zarys litery „O” lub cyfry „0” (załączam zbliżenie).
Moje pytania:
  1. Czy w strukturach armii Austro-Węgier (K.u.K.) tego typu klucze były elementem wyposażenia np. skrzyń amunicyjnych, wozów taborowych czy narzędziowych?
  2. Czy litera "O" na uchu to znana sygnatura producenta, czy raczej przypadkowy wżer korozyjny?
  3. Jaką metodę polecacie na oczyszczenie tak grubego destruktu (elektroliza czy kwasek)?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie!

IMG_3076.jpeg

IMG_3080.jpeg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
18 minut temu, Detektor małopolska napisał:

guzikiem z austriackim dwugłowym orłem, łuską Mauser 12 mm (bicia Manfred Weiss Budapeszt)

Pokaż te przedmioty.

• 0
Napisano

Wiem, że stan jest bardzo słaby i przedmiot wygląda jak rdzawy destrukt, ale na żywo pod światło (w środkowej części) widać zarysy skrzydeł i kształt przypominający orła. Czym to najlepiej ruszyć, żeby odsłonić relief i nie zepsuć resztek metalu?”
Oto obiecane zdjęcie denka łuski. Mój błąd z tym Manfred Weiss – teraz w świetle wyraźnie widać czeskie bicia segmentowe: litera Z na górze (Zbrojovka Brno) oraz rok rozbity na 19 i 38 po bokach. Idealnie pasuje to pod wrzesień 1939 w Pcimiu."

IMG_3120.jpeg

IMG_3119.jpeg

• 0
Napisano
11 minut temu, Detektor małopolska napisał:

litera Z na górze (Zbrojovka Brno) oraz rok rozbity na 19 i 38 po bokach. Idealnie pasuje to pod wrzesień 1939 w Pcimiu

Idealnie to mi pasuje na Mannlicher 8 x 50R z fabryki M. Weissa produkcji ze stycznia 1916 roku, o ile dobrze widzę na tym zdjęciu.

• 0
Napisano

I to jest kluczowy trop! Dokładnie w tym samym dołku, tuż obok klucza, wyszły też metalowe mocowania/okucia od wojskowych skrzyń amunicyjnych. To właściwie potwierdza Twoją teorię o wojskowym przeznaczeniu. Klucz ląduje do czyszczenia, żeby sprawdzić, czy pod rdzą na uchu wyjdzie bicie tej litery 'O' lub numery seryjne partii. Wielkie dzięki za pomoc!”

• 0
Napisano

Żeby dopełnić kontekst tego dołka: oprócz łuski Mannlichera z 1916 roku (Manfred Weiss) i zniszczonego przy kopaniu hełmu, wyszły tam też gumowe rurki/wężyki oraz gruby szklany odłamek z wytłoczonym logo huty (litera T w ramce, załączam zdjęcie).
Nie wiem, czy te gumowe rurki i szkło to pozostałość po masce gazowej starszego typu, czy może elementy polowej apteczki / zestawu medycznego z taboru. Na 100% jesteśmy jednak w klimatach austro-węgierskich z okresu I wojny światowej, a nie we wrześniu 1939. Dzięki za pomoc w naprowadzeniu na właściwy trop!”image.thumb.png.dd440bae0fb24c4032dac55d40bead13.png
  • 0
Napisano

Masz rację, mój błąd z tą skrzynią amunicyjną – na froncie nikt by ich nie zamykał na klucze. Biorąc jednak pod uwagę te gumowe rurki i buteleczkę apteczną, klucz prędzej pasuje do zamknięcia polowej skrzyni medycznej/sanitarnej albo kuferka oficerskiego z taborów. Zobaczymy, co wyjdzie z niego po oczyszczeniu.”

• 0
Napisano
11 minut temu, bjar_1 napisał:

Skrzynie amunicyjne zamykane na zamek kluczem?

Skrzynie mogły być np kancelaryjne, a takowe mogły posiadać zamki lub być zamykane na kłódki. Tak samo skrzynie medyczne (żeby soldateska nie miała dostępu np do zapasów spirytusu do dezynfekcji ;-) ).

• 0
Napisano

I to się idealnie układa w całość z tym, co wyszło obok! Dokładnie w tym samym dołku, oprócz klucza i łuski Mannlichera z 1916 r., był gruby szklany odłamek z wytłoczonym logo huty (stara butelka apteczna/monopolowa, prawdopodobnie huta Tur) oraz stare, gumowe rurki.
Twoja teoria o skrzyni medycznej/sanitarnej trafia w dziesiątkę. Widocznie to miejsce to pozostałość po jakimś rozbitym punkcie sanitarnym lub taborze medycznym. Wielkie dzięki za celną wskazówkę, teraz wszystko ma sens!”