Cześć wszystkim,
Proszę o pomoc w identyfikacji i datowaniu żelaznego klucza ze zdjęć. Przedmiot wyszedł z ziemi w jednym dołku razem z innymi fantami z okresu I wojny światowej: guzikiem z austriackim dwugłowym orłem, łuską Mauser 12 mm (bicia Manfred Weiss Budapeszt) oraz odłamkami artyleryjskimi.
Klucz jest masywny, pokryty grubą warstwą korozji. Na uchu (uchwycie) pod odpowiednim kątem widać zarys litery „O” lub cyfry „0” (załączam zbliżenie).
Moje pytania:
Czy w strukturach armii Austro-Węgier (K.u.K.) tego typu klucze były elementem wyposażenia np. skrzyń amunicyjnych, wozów taborowych czy narzędziowych?
Czy litera "O" na uchu to znana sygnatura producenta, czy raczej przypadkowy wżer korozyjny?
Jaką metodę polecacie na oczyszczenie tak grubego destruktu (elektroliza czy kwasek)?
Pytanie
Detektor małopolska
Proszę o pomoc w identyfikacji i datowaniu żelaznego klucza ze zdjęć. Przedmiot wyszedł z ziemi w jednym dołku razem z innymi fantami z okresu I wojny światowej: guzikiem z austriackim dwugłowym orłem, łuską Mauser 12 mm (bicia Manfred Weiss Budapeszt) oraz odłamkami artyleryjskimi.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi