redakcja Napisano 11 Marzec Napisano 11 Marzec Wywiad z jednym z najbardziej znanych forumowiczów "Odkrywcy"!!! Woodhaven – specjalista od lotniczych wraków - wywiad w "Odkrywcy" (nr 3-4 /2026) Wywiad z Arkadiuszem Siewierskim ("Woodhaven") o warsztacie identyfikacji lotniczych znalezisk: od tabliczek znamionowych po rysunki techniczne i bicia fabryczne. Arek podaje skalę swojego zaplecza: "setki książek i dokumentów" oraz wieloletnie procesy rozpoznania – czasem 2–3 lata nad jedną częścią. Więcej w nr 3-4 / 2026 "Odkrywcy". link: Odkrywca 3-4 (313) 2026 | Kim jest Woodhaven, Ollenhauer i Michaelis? Z którym ze znanych forumowiczów Forum "Odkrywcy" chcielibyście przeczytać wywiad w "Odkrywcy"?
Jedburgh_Ops Napisano 11 Marzec Napisano 11 Marzec Mieliście dobry pomysł, żeby przeprowadzić ten wywiad Następny do wywiadu powinien być tutejszy forumowicz „toyotomi”, przed którym wszyscy leżymy plackiem za jego wiedzę o broni białej.
Jedburgh_Ops Napisano 11 Marzec Napisano 11 Marzec Dodałbym Panią historyk „MonikęNJ”, której niejeden forumowicz zawdzięcza profesjonalną informację i odpowiedź na jego pytanie. Zawdzięcza Informację m.in. z zakresu genealogii i heraldyki, ale nie tylko, bo informację także dużo szerszą.
redakcja Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 22 hours ago, Jedburgh_Ops said: Mieliście dobry pomysł, żeby przeprowadzić ten wywiad Następny do wywiadu powinien być tutejszy forumowicz „toyotomi”, przed którym wszyscy leżymy plackiem za jego wiedzę o broni białej. Dzięki!
redakcja Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 16 hours ago, Jedburgh_Ops said: Dodałbym Panią historyk „MonikęNJ”, której niejeden forumowicz zawdzięcza profesjonalną informację i odpowiedź na jego pytanie. Zawdzięcza Informację m.in. z zakresu genealogii i heraldyki, ale nie tylko, bo informację także dużo szerszą. Dzięki!
redakcja Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 17 hours ago, mensguth6 said: Dorzuciłbym Ave Danzing -amunicja Dzieki!
Woodhaven Napisano %s o %s Napisano %s o %s W dniu 11.03.2026 o 13:12, redakcja napisał: Wywiad z jednym z najbardziej znanych forumowiczów "Odkrywcy"!!! Woodhaven – specjalista od lotniczych wraków - wywiad w "Odkrywcy" (nr 3-4 /2026) Wywiad z Arkadiuszem Siewierskim ("Woodhaven") o warsztacie identyfikacji lotniczych znalezisk: od tabliczek znamionowych po rysunki techniczne i bicia fabryczne. Arek podaje skalę swojego zaplecza: "setki książek i dokumentów" oraz wieloletnie procesy rozpoznania – czasem 2–3 lata nad jedną częścią. Więcej w nr 3-4 / 2026 "Odkrywcy". link: Odkrywca 3-4 (313) 2026 | Kim jest Woodhaven, Ollenhauer i Michaelis? Z którym ze znanych forumowiczów Forum "Odkrywcy" chcielibyście przeczytać wywiad w "Odkrywcy"? No i wydało się :-)
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 34 minuty temu, Woodhaven napisał: No i wydało się :-) Szczęściarzu, przy pięknej P-czterdziestce stoisz
Woodhaven Napisano %s o %s Napisano %s o %s 51 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Szczęściarzu, przy pięknej P-czterdziestce stoisz Wspomnień czar P-40 Warhawk
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, Woodhaven napisał: Wspomnień czar P-40 Warhawk Wspaniale, że masz swój kanał na YT. Nie wiedziałem o tym. Tylko szkoda, że tak mało w tym kanale jest. Czy nie chciałbyś robić reportaży np. z Kermitem Weeksem w jego muzeum sprzętów latających? Bo ten gość jest nie z tutejszej planety.
Woodhaven Napisano %s o %s Napisano %s o %s 16 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Wspaniale, że masz swój kanał na YT. Nie wiedziałem o tym. Tylko szkoda, że tak mało w tym kanale jest. Czy nie chciałbyś robić reportaży np. z Kermitem Weeksem w jego muzeum sprzętów latających? Bo ten gość jest nie z tutejszej planety. Prawdę mówiąc po powrocie do kraju nie bardzo mogę się odnaleźć. W tej chwili muszę znaleźć jakieś zatrudnienie w Warszawie. A w przyszłości kto wie....
Spirit of Warsaw Napisano wczoraj o 09:38 Napisano wczoraj o 09:38 Cześć, może być, że moja ciotka Stefania Sołtan - dla nas Funia - ją poznałeś z podaniem o pracę w CNPSL. Tam była długoletnią szefową działu kadr, pracowała w WSK/CNPSL od 1960 do 1987. Pozdrowienia.
Woodhaven Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu W dniu 16.03.2026 o 10:38, Spirit of Warsaw napisał: Cześć, może być, że moja ciotka Stefania Sołtan - dla nas Funia - ją poznałeś z podaniem o pracę w CNPSL. Tam była długoletnią szefową działu kadr, pracowała w WSK/CNPSL od 1960 do 1987. Pozdrowienia. W CNPSL uczęszczałem tylko do przyzakładowej szkoły.
Jedburgh_Ops Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu W dniu 11.03.2026 o 13:12, redakcja napisał: Z którym ze znanych forumowiczów Forum "Odkrywcy" chcielibyście przeczytać wywiad w "Odkrywcy"? Miałbym jeszcze jeden pomysł i chociaż nietypowy to myślę, że fascynujący dla bardzo wielu forumowiczów, ponieważ dotykający tematu, jaki na tym forum żyje średnio co 10-15 dni. Ale zacznę inaczej. Były w „Odkrywcy” w roku 2007 artykuły Aleksandra Rostockiego na temat amerykańskich nieśmiertelników z lat 1919-1945. Artykuły rewelacyjne, naprawdę typu ideał. Konsultowane z najwybitniejszymi specami i kolekcjonerami takich nieśmiertelników. Wiem, bo ich rozpoznaję w podziękowaniach autora za pomoc przy pisaniu tych artykułów. Teraz mój pomysł. Jest to pomysł typu „Gruppenführer WOLF” Może byłoby dobrze zrobić podobny ideał, jak ww. publikacje Aleksandra Rostockiego, tylko na inny temat. Jest na forum, jeśli dobrze liczę, chyba co najmniej trzech świetnych speców od niemieckich nieśmiertelników i ich identyfikacji, a to jest właśnie ten temat, który na tym forum żyje stale. Z przyjemnością czyta się wątki forum, gdzie nawet z najgorszych destruktów-wykopków tutejsi spece odcyfrowują różne dane z takich nieśmiertelników. Więc jaki jest mój pomysł to już chyba wiadomo – przeprowadzić wywiady z tutejszymi specami od tych spraw. Nie muszą być jakieś bardzo długie. Może wystarczyłby jeden duży, dobrze ilustrowany, tekst w „Odkrywcy”, gdzie panowie wystąpiliby razem. Gdyby nie chcieli to przecież nawet nie musieliby zdradzać się z personaliami; wystarczyłoby napisać ich tutejsze nicki i że to właśnie aktywne postaci Forum Odkrywcy i oczywiście, że mistrzowie tematu niemieckich nieśmiertelników. Mój pomysł stąd, że nie znam się na tych niemieckich nieśmiertelnikach, ale zawsze z przyjemnością czytam tutaj wątki, w których rozkminiany jest każdy nieśmiertelnik niemieckich sił zbrojnych na ile tylko da się to zrobić.
bjar_1 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Temat chyba za bardzo niszowy. Swego czasu wydawane było nawet czasopismo tylko i wyłącznie o niemieckich nieśmiertelnikach, ale padło właśnie z powodu swej niszowości.
Jedburgh_Ops Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Z tymi niszowymi tematami to licho wie, jak to jest. W latach 2000-2001 było też takie znakomite czasopismo (i na najwyższym poziomie edytorskim) „Mundur i Broń”. Też padło, ale dużo dobrego zdążyło zrobić. 100 proc. tematów tam poruszanych to nic innego, jako to, co jest poruszane na tym forum. Tak tylko rzuciłem z tymi niemieckimi nieśmiertelnikami, bo to temat chyba najbardziej tutaj powtarzający się na forum.
Rekomendowane odpowiedzi