adam1234 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) Witam znalazłem taki oto przedmiot myślę że to jakiś stary scyzoryk chociaż nie jestem na sto procent pewny. Wymiary Szerokość 1.5 cm długość 8.5 cm Edytowane 12 godzin temu przez adam1234 Cytuj
0 Erih Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Wygląda faktycznie jak scyzoryk, ale nie widząc kształtu części roboczej (a tę jak sądzę ruda sciamkała) trudno wyrokować. Równie dobrze mógł to być składany kieszonkowy grzebień. Cytuj
0 MonikaNJ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Piękny secesyjny wzór. Na zdjęciach nie widać co to mogło być, ale 8,5 cm to maleństwo- jeśli ma ślady po uchu, to może być scyzoryk, nożyczki lub haczyk do guzików z tzw. Chatelaine. Oczywiście damy miały ze złota lub srebra ale ochmistrzynie czy garderobiane to już będzie plater lub inny metal. Edytowane 10 godzin temu przez MonikaNJ Cytuj
0 Erih Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 7 minut temu, MonikaNJ napisał: jeśli ma ślady po uchu, to może być scyzoryk, nożyczki lub haczyk do guzików z tzw. Chatelaine. Co masz na myśli pisząc o śladach po uchu? Cytuj
0 MonikaNJ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 3 minuty temu, Erih napisał: Co masz na myśli pisząc o śladach po uchu? uszko mogło się urwać, w połowie dłuższego boku tego przedmiotu jest śrubka- mogła mocować właśnie ucho. Nie wiem jak Ty, ale ja nie jestem pewna czy jest ułamane. Czy można prosić o zdjęcie boczne? Cytuj
0 Erih Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 15 minut temu, MonikaNJ napisał: uszko mogło się urwać, w połowie dłuższego boku tego przedmiotu jest śrubka- mogła mocować właśnie ucho. Nie wiem jak Ty, ale ja nie jestem pewna czy jest ułamane. Czy można prosić o zdjęcie boczne? Ja tam nie widzę śladu po uchu tylko zwykły nit - ale zdjęcie z profilu by się przydało. PS 8,5 cm to jest rozmiar akurat na kieszonkowy scyzoryk/podobne akcesorium noszone w kieszeni. Cytuj
0 MonikaNJ Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 11 minut temu, Erih napisał: Ja tam nie widzę śladu po uchu tylko zwykły nit - ale zdjęcie z profilu by się przydało. PS 8,5 cm to jest rozmiar akurat na kieszonkowy scyzoryk/podobne akcesorium noszone w kieszeni. ok, nit a nie śrubka, ale nadal uważam, że tam mogło być ucho. 8,5 cm to akurat rozmiar chatelaine. W secesji scyzoryki noszone przez Panów(czytać dosłownie) były wielkości zapałki (no może trochę większe) aby mogły się zmieścić do kieszeni kamizelki lub jako brelok do zegarka. Raczej pozostała populacja męska wolała inny rozmiar noża. Cytuj
0 Catadero Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Zdecydowanie scyzoryk. Rdza "zjadła" elementy żelazne ale nit środkowy to najczęstsze miejsce mocowania korkociągu w scyzorykach. Cytuj
Pytanie
adam1234
Witam znalazłem taki oto przedmiot myślę że to jakiś stary scyzoryk chociaż nie jestem na sto procent pewny.
Wymiary
Szerokość 1.5 cm długość 8.5 cm

Edytowane przez adam12348 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi