Skocz do zawartości
  • 0

Wygląda jak fragment pocisku.

Pytanie

Napisano

Witam. 
Trafiłem na taki przedmiot. 
Średnica, to jakieś 12 mm, a długość 5,5 cm. Przy końcu ma drobne ryflowania, ale raczej to nie jest nacięty gwint z lufy. 
Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu. 

IMG_7981.jpeg

IMG_7983.jpeg

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Mi to wygląda na rodzaj pokrętła, były takie w tokarkach czy urządzeniach optycznych. Na dole jakaś podziałka i skręcenie go zmieniało parametr lub np blokowało. Jeśli ktoś wie jak to się fachowo nazywa będę wdzięczny za podpowiedź. 

• 0
Napisano

Końcówka starej smarownicy towotowej samochodowej . wypisz sobie na googlach "stara smarownica samochodowa towotowa" i wejdź na grafike a zasypią cie zdjęciami różnych typów . 

• 0
  • 0
Napisano

Dziękuję bardzo za szybką reakcję i odpowiedzi. Faktycznie, wygląda na to, że rzeczony przedmiot może być końcówką smarownicy. Może jeszcze ktoś dorzuci swoje skojarzenia — chętnie poczytam, z czym Wam się to kojarzy. Już się upewniłem, że nie jest to nic szczególnie cennego, co akurat dobrze się składa, bo nie bardzo wiedziałbym, co zrobić z niespodziewanym majątkiem. Człowiek nieprzyzwyczajony do takich luksusów. 😉

Dorzucam jeszcze trzy zdjęcia w dużym przybliżeniu.

To najprawdopodobniej mosiężna rurka, w której przez otworki powstałe w wyniku korozji widać warstwę metalu, a pod nią zaczyna się warstwa mosiężna lub miedziana.

IMG_8001.jpeg

IMG_8002.jpeg

IMG_8003.jpeg