K20 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, miroslav napisał: "2 od dołu" - to jak sądzę Masłów obok Kielc . a desant dywersantów zgodnie z niejasnymi przekazami owszem podobno był . to pewnie to też Masłów
K20 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, miroslav napisał: "2 od dołu" - to jak sądzę Masłów obok Kielc . a desant dywersantów zgodnie z niejasnymi przekazami owszem podobno był .
Jedburgh_Ops Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 38 minut temu, K20 napisał: to pewnie to też Masłów W kampanii wrześniowej FJ działali pod Kutnem (217 km od Masłowa); pod Puławami (136 km od Masłowa); pod Dęblinem (140 km od Masłowa); pod Ułężem (164 km od Masłowa); pod Wolą Gułowską (179 km od Masłowa); pod Parczewem (230 km od Masłowa).
miroslav Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu I mają serię zdjęć z lotniska Masłów ... Jako że na ujęciach nie występują "poniemieckie" drewniane baraki hangary które do niedawna tam były ,wnioskuję - fotki zostały wykonane w okresie 1939-40 r. Wzmianki o zrzucie spadochroniarzy/dywersantów w lasach suchedniowskich napotkałem w dwu różnych wspomnieniach z epoki . Podobno? zostały wysłane grupy naszych żołnierzy celem przeczesania terenu i ich likwidacji . Podobno? dzień przed wkroczeniem jednostek niemieckich do Kielc przeniknęli do miasta .
Jedburgh_Ops Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 11 minut temu, miroslav napisał: ...fotki zostały wykonane w okresie 1939-40 r. No ale to nie róbmy zamętu - wątek jest wyłącznie o wrześniu 1939, a nie o tym, gdzie i jakie szkopskie jednostki rozlazły się po Polsce po kampanii wrześniowej, a tuż przed kampanią francuską. 13 minut temu, miroslav napisał: I mają serię zdjęć z lotniska Masłów ... 1. Z jakiego okresu? Bo tu obowiązuje wyłącznie wrzesień 1939. 2. Wiesz, ile lotnisk było identyfikowanych na tym forum jako rzekomy „przedwojenny Masłów”? Włącznie z tym, że mój ojciec pomagał w rzeczywistej identyfikacji Maslowa, bo przed wojną prawie się nie ruszał z tego lotniska, bo jego wuj miał chałupę na wzgórzu przy lotnisku. 18 minut temu, miroslav napisał: Wzmianki o zrzucie spadochroniarzy/dywersantów w lasach suchedniowskich napotkałem w dwu różnych wspomnieniach z epoki. I w szkopskich kwitach nic by się na ten temat nie zachowało jeśli chodzi o wrzesień 1939 roku?
miroslav Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Niespecjalnie interesują mnie błędne identyfikacje Masłowa z przeszłości . Ujęcie kościoła w tle dostatecznie potwierdza i nie wymaga dodatkowych uwag . a czy coś w temacie istnieje w niemieckich kwitach ? no to drobnostka musielibyśmy je wszystkie znać :)) również te które z różnych przyczyn nie przetrwały :) Jednak Twoje uwagi zmuszają mnie do odszukania materiałów z którymi zapoznałem się wiele lat temu - nieco to potrwa .
Jedburgh_Ops Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, miroslav napisał: Ujęcie kościoła w tle dostatecznie potwierdza i nie wymaga dodatkowych uwag. Mój ojciec wspominał nawet przedwojennego proboszcza tego kościoła, a to był w II RP niesamowity unikat, żeby wieś - jaką był Masłów - miała swój kościół :-) Godzinę temu, miroslav napisał: a czy coś w temacie istnieje w niemieckich kwitach ? no to drobnostka musielibyśmy je wszystkie znać :)) również te które z różnych przyczyn nie przetrwały :) James Lucas pisząc historię Fallschirmjägerów jednak szarpnął się na szkopskie źródła. I jednak wydłubał to, co FJ robili we wrześniu 1939 w Polsce. Godzinę temu, miroslav napisał: Jednak Twoje uwagi zmuszają mnie do odszukania materiałów z którymi zapoznałem się wiele lat temu - nieco to potrwa. Okay, spox i luzik, bo na forum nie jest się za karę :-) Niemniej byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś kiedyś coś znalazł o tym, bo by to lekko rewolucjonizowało dotychczasową wiedzę (choćby o walce z Hubalem we wspomnianych przez Ciebie lasach suchedniowskich), a jak na złość historię Fallschirmjägerów jakoś tam prowadzę :-) Dzięki i pozdrowienia Edytowane 3 godziny temu przez Jedburgh_Ops
bjar_1 Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu W temacie; - kwity F.J.R.1 z Września istnieją i nie są żadną tajemnicą, - pierwsze pododdziały pułku wyładowały się z samolotów na lotnisku Radom-Sadków i po jednej potyczce z WP pod Radomiem (kilkunastu zabitych) załadowały się na samochody ciężarowe i pojechały w kierunku Dęblina (tam kilku zabitych), a następnie Wola Gułowska (kilkunastu), - żadne pododdziały F.J.R.1 w czasie Kampanii nie były na lotnisku w Masłowie. 5 godzin temu, miroslav napisał: Wzmianki o zrzucie spadochroniarzy/dywersantów w lasach suchedniowskich napotkałem w dwu różnych wspomnieniach z epoki . Strach ma wielkie oczy, typowe we Wrześniu - wszędzie skakali spadochroniarze i dywersanci. 5 godzin temu, miroslav napisał: Podobno? zostały wysłane grupy naszych żołnierzy celem przeczesania terenu i ich likwidacji . No i znaleźli kogoś? ;) 5 godzin temu, miroslav napisał: Podobno? dzień przed wkroczeniem jednostek niemieckich do Kielc przeniknęli do miasta . Bajki Panie, bajki...
miroslav Napisano 12 minut temu Napisano 12 minut temu Miło zobaczyć kolejnego Swojaka na Forum Oczywiście jak mniemam relacje o których wspomniałem znasz i udostępnisz :) Jedna - dla przypomnienia to Pani pracująca czy związana z urzędem miasta Kielce druga wyższego oficera WP Co zdejmie ze mnie obowiązek mozolnego przeszukiwania kilku starych lapków . Ulga i radość niepomierna .Swój wspiera swego .:)
Rekomendowane odpowiedzi