Rafik89 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam wszystkich Forumowiczów. Na ostanim wypadzie na wykopkach w lesie, wykopywałem co kilka metrów kawałki metalu (żeliwo?). Wyglądają jak rozerwane elementy jakiejś konstrukcji, kawałki te są różnych wymiarów. Napewno jest tego o wiele więcej. Podejrzewam że to jest co w tytule, lecz pewności nie mam. Proszę Was o pomoc w identyfikacji. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam . Cytuj
0 Spocony Roman Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Cześć Sądząc po grubości ścianki to na pewno nie będzie szrapnel... Obstawiam pocisk z jakiegoś działa ale po tych puzlach ciężko poznać Wyczyść trochę, może zachował się choć fragment pierścienia wiodącego Edytowane %s o %s przez Spocony Roman Cytuj
0 Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s Np austro węgierski 8cm miał "sztabki", ale tu to wydaje mi się że to odłamki skorupy. Cytuj
0 DamianosSs1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Żeliwo to to nie jest, na pewno są to pozostałości po ostrzale artyleryjskim. Ale to nie po pociskach szrapnelowych tylko odlamkowych. Pełno tego szczególnie pod okopami. Cytuj
0 Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s takie kawałki to odłamki po pocisku "odłamkowym" . Pocisk szrapnelowy jak przedmówcy pisali to pocisk o bardzo cienkiej skorupie " oprócz części dennej aż do wypychacza gdzie skorupa jest zdecydowanie grubsza". Pocisk odłamowy to pocisk który posiada grubą skorupę i wypełniony jest cały mat. wybuchowym i razi przeciwnika odłamkami a nie kulkami ołowianymi jak w przypadku pocisku szrapnelowego. Pociski szrapnelowe to domena I wojny światowej i to gdzieś do jej połowy . z uwagi na koszta produkcji takich pocisków a co za tym idzie skomplikowanych zapalników wyparły je zdecydowanie tańsze w produkcji pociski odłamkowe które też były zdecydowanie skuteczniejsze i takie też stosowano przez całą II wojnę światową . Ale nie każdy wynalazek umiera po latach śmiercią naturalną w wyniku starzenia się bo pocisk szrapnelowy w zmienionej postaci obecnie widzimy w wojnie na Ukrainie w postaci pocisków rakietowych wypełnionych mikro kulkami wolframowymi który to wybucha na pewnej wysokości likwidując siłę żywą w dość dużym promieniu co widzieliśmy w likwidacji zgrupowań wojsk rosyjskich . Cytuj
0 Rafik89 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Dziękuję za wybitnie wyczerpującą odpowiedź. Rozumiem, że to co znalazłem to są elementy „pocisku odłamkowego”. Pozdrawiam. Cytuj
Pytanie
Rafik89
Witam wszystkich Forumowiczów.
Na ostanim wypadzie na wykopkach w lesie, wykopywałem co kilka metrów kawałki metalu (żeliwo?).
Wyglądają jak rozerwane elementy jakiejś konstrukcji, kawałki te są różnych wymiarów. Napewno jest tego o wiele więcej.
Podejrzewam że to jest co w tytule, lecz pewności nie mam.
Proszę Was o pomoc w identyfikacji.
Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam
.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi