Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam dziś szukałem sobie wykrywaczem na plaży ogólnodostępnej w Przykonie (wielkopolskie) nagle przychodzi jakiś cieć i mówi czy mam pozwolenie? Ja mówię że tak (na plaży nie potrzeba pozwolenia przecież) zawsze tak mówiłem i zawsze te osoby mówiły szukaj ale zasypuj dołki. A ten cieć mówi że potrzeba pozwoleń że to prywatna plaża (znak temu przeczył, facet nie wie co gada plaża ogólnodostępna) to ja mu mówię że na plaży publicznej nie potrzebuje pozwoleń. Na prośbę żeby pokazał mi znak odpowiada rozmowa skończona.

Kto miał rację ja czy cieć.

Napisano

W takich przypadkach trzeba stwierdzić  że posiadasz pozwolenie od księdza proboszcza, na nasz prosty lud to działa ;)

• Tak trzymać 3
Napisano
19 minut temu, abcd napisał:

W takich przypadkach trzeba stwierdzić  że posiadasz pozwolenie od księdza proboszcza, na nasz prosty lud to działa ;)

Szkoda że na to nie wpadłem ja mówiłem zawsze, pozwolenie plażowe mam :) i  to działało. Ostatnio rok temu tam też był cieć ale inny i mówił ,, masz pozwolenie" a ja na to że tak i on powiedział ,,szukaj ale zasyp dołki"

Napisano
9 godzin temu, sebek1974 napisał:

A były tam jakie ciekawe fanty?

Masa kapsli, 10 groszy 2 grosze, śledź od namiotu, parę zardzewiałych gwoździ.

Napisano
32 minuty temu, adam1234 napisał:

Masa kapsli, 10 groszy 2 grosze, śledź od namiotu, parę zardzewiałych gwoździ.

Szansa na znalezienie lepszych fantów na plaży jest raczej po sezonie kąpielowym. Wtedy wszystko wychodzi co ludzie gubią, Monety, Biżuteria itp.;)

Napisano
27 minut temu, Landszaft napisał:

raczej nie na plaży a w wodzie . plaże często są czesane a do wody trzeba mieć solidniejszy sprzęt 

To fakt a w tedy przyda się i sprzęt do nurkowania z nadzieją że znalezione fanty pokryją koszta inwestowanie w sprzęt.

Napisano

Nie trzeba do nurkowania , bez przesady większość akwenów pływackich strzeżonych to teren wytyczony  pływającymi linami do głębokości 1,5m no góra 1,7 . Powód to praca dla ratownika który ma wyciągnąć topielca stojąc na dnie . Jak ktoś był kiedyś ratownikiem to wie jak się zachowuje tonący który w panice często próbuje wleźć na plecy ratownikowi , To nie jest jak na filmach że ratownik podpływa i tonący się jego słucha. Często ratownik takiego pacjenta musi szybko ogłuszyć w wodzie aby go wyciągnąć a nie dać się utopić z ratowanym który często jest nawet silniejszy od ratownika. Dlatego zdecydowana większość  ma wytyczenie tak aby dać jak największe powodzenie akcji ratunkowej ratownikowi i jak najmniejsze szanse aby osoba wpadła w panikę i się utopiła . Dlatego poszukiwacze chodzą w woderach z wykrywaczami do pasa lub do piersi i tam jest najwięcej fantów a nie na dużych głębokościach.