Skocz do zawartości
  • 0

Siekiera/toporek

Pytanie

Napisano

Witam

Jakiś czas temu znalazłem siekierkę/toporek. Nurtuje mnie jak stary może być. Gdyby ucho do osadzenia trzonka było bardziej okrągłe, to z dużym prawdopodobieństwem miałbym do czynienia z czymś starym. Tu ucho, jest można by rzec jest jak we współczesnych siekierach. Przeglądając Internet widziałem ,że jednak stare siekiery/toporki nie zawsze miały okrągłe ucho. Zastanawia mnie również to ,że grubość tej siekierki jest bardzo mała - wynosi około 0,6 mm.

Jak stara może być ta siekierka/toporek, w waszej ocenie??

Pozdrawiam

bfa275f6-963a-484b-bb93-d41c6bcb4bce.jpg

f57a29b0-9182-4ce9-8ba1-b478aebca0df.jpg

4cb4b622-a9b1-4396-a549-057c4054a778.jpg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
Teraz, Tyr napisał:

młody nie jest... Korozja i kształt wskazuje, że może być z xvii,  xviii wiek?

Leżał na wierzchu, dosłownie 5 cm pod mchem. Zapewne ktoś go wcześniej wykopał i zostawił. Na pewno warunki atmosferyczne miały wpływ na szybsza destrukcje metalu. Gdyby leżał w ziemi, wyglądał by pewnie lepiej.

• 0
Napisano
30 minut temu, Tyr napisał:

kształt i materiał  i sposób  wykonania, po mojemu na dość stary... A na archeo możesz dać...

Tak, nie zbieram takich rzeczy, pójdzie do konserwatora. Parę dni temu zaniosłem 2 siekierki/ciosła tulejowe z żelaza. Przypomniała mi się ta siekierka ,że ją jeszcze mam wiec zastanawiam sie czy ją zanieść w najbliższym czasie czy na koniec, jak sie skończy termin pozwolenia, razem z innymi rzeczami.

• 0
Napisano
7 minut temu, bjar_1 napisał:

W jakim muzeum je będzie można obejrzeć?

Mam nadzieję ,że w Gdańsku, jeżeli trafią na jakąś ekspozycje. 
Aktualnie teraz na koniec tygodnia ma archeolog je poddać ocenie.
Czegoś więcej dowiem sie za około 2 tygodnie mam  nadzieję. Wtedy zaniosę również ten toporek od razu. Jeżeli stary, to niech zabezpieczą czymś.