Skocz do zawartości
  • 0

Siekiera/toporek

Pytanie

Napisano

Witam

Jakiś czas temu znalazłem siekierkę/toporek. Nurtuje mnie jak stary może być. Gdyby ucho do osadzenia trzonka było bardziej okrągłe, to z dużym prawdopodobieństwem miałbym do czynienia z czymś starym. Tu ucho, jest można by rzec jest jak we współczesnych siekierach. Przeglądając Internet widziałem ,że jednak stare siekiery/toporki nie zawsze miały okrągłe ucho. Zastanawia mnie również to ,że grubość tej siekierki jest bardzo mała - wynosi około 0,6 mm.

Jak stara może być ta siekierka/toporek, w waszej ocenie??

Pozdrawiam

bfa275f6-963a-484b-bb93-d41c6bcb4bce.jpg

f57a29b0-9182-4ce9-8ba1-b478aebca0df.jpg

4cb4b622-a9b1-4396-a549-057c4054a778.jpg

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

młody nie jest... Korozja i kształt wskazuje, że może być z xvii,  xviii wiek?

• 0
Napisano
Teraz, Tyr napisał:

młody nie jest... Korozja i kształt wskazuje, że może być z xvii,  xviii wiek?

Leżał na wierzchu, dosłownie 5 cm pod mchem. Zapewne ktoś go wcześniej wykopał i zostawił. Na pewno warunki atmosferyczne miały wpływ na szybsza destrukcje metalu. Gdyby leżał w ziemi, wyglądał by pewnie lepiej.

• 0
Napisano

kształt i materiał  i sposób  wykonania, po mojemu na dość stary... A na archeo możesz dać...

• 0
Napisano
30 minut temu, Tyr napisał:

kształt i materiał  i sposób  wykonania, po mojemu na dość stary... A na archeo możesz dać...

Tak, nie zbieram takich rzeczy, pójdzie do konserwatora. Parę dni temu zaniosłem 2 siekierki/ciosła tulejowe z żelaza. Przypomniała mi się ta siekierka ,że ją jeszcze mam wiec zastanawiam sie czy ją zanieść w najbliższym czasie czy na koniec, jak sie skończy termin pozwolenia, razem z innymi rzeczami.

• 0
Napisano
7 minut temu, bjar_1 napisał:

W jakim muzeum je będzie można obejrzeć?

Mam nadzieję ,że w Gdańsku, jeżeli trafią na jakąś ekspozycje. 
Aktualnie teraz na koniec tygodnia ma archeolog je poddać ocenie.
Czegoś więcej dowiem sie za około 2 tygodnie mam  nadzieję. Wtedy zaniosę również ten toporek od razu. Jeżeli stary, to niech zabezpieczą czymś.

• 0
Napisano

Poniżej wyjaśnienie czemu ostrze jest niesymetryczne i cienkie:

"Narzędzia do ciosania
Narzędzia do ciosania drewna to przede wszystkim topór i siekiera.
Topór stosuje się do ociosywania okrąglaków. Topory mają ostrza jednostronne, co
umożliwia uzyskanie gładszej powierzchni po obróbce, dlatego używa się toporów prawych
i lewych."

https://www.cku.drzewna.com/htm/a/CIELA-materiay/Reczna-obrobka-drewna.pdf

( str. 11 )

• 0
Napisano

Primo, to jest siekiera a nie jakiś topór( toporek) 

Secundo, ta siekiera jest prawostronna - służyła do ociosywania gałęzi tak, aby nie zacinać pnia i jednocześnie nie zostawiać pozostałości gałęzi lub( i ) kształtować wstępnie "kantówkę"

Tertio, nie sądzę ,że jest wybitnie stara - po prostu pod mchem jest idealne środowisko do korozji,; zeżre wszystko co żelazne i to w dość krótkim czasie ( w porównaniu z ziemią, gliną czy iłłami .

Chcesz , zanieś do archeo  ale może wcześniej poszukaj sygnatur , to i wiek się wyjaśni ( może ich nie być - byle kowal je robił )

• 0
Napisano
19 minut temu, szutnik napisał:

Chcesz , zanieś do archeo  ale może wcześniej poszukaj sygnatur , to i wiek się wyjaśni ( może ich nie być - byle kowal je robił )

Oj sądzę ,że tych sygnatur tam nie ma już. Nawet po oczyszczeniu z tej siekierki połowa zniknie. Korozja bardzo mocno ją "zjadła", widać ,że będzie rozwarstwiać się.
Nawet jeśli archeo zainteresuje się nią, to nie wiele z niej ocali.
Po za tym nie chcę grzebać przy tych rzeczach, które oddaje. 

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Bardzo przydatne na przyszłość :)

• 0
Napisano
33 minuty temu, szutnik napisał:

Primo, to jest siekiera a nie jakiś topór( toporek)

Ja jednak zaufam objaśnieniom cytowanej publikacji czym rożni się siekiera od toporka i dlaczego to topory są jednostronne ( nie ze względu na okrzesywanie a ociosywanie) :)

"Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom

Recenzenci:
mgr inż. Małgorzata Kapusta
mgr inż. Sylwester Karbowiak
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Marta Bąk
Konsultacja:
dr inż. Jacek Przepiórka"