Skocz do zawartości
  • 0

Szabla dziadka

Pytanie

Napisano

Wiatam. To mój dziadek Antoni urodzony 1911, służył podobno w 11 Pułku Ułanów Legionowych w Ciechanowie. Moje pytanie brzmi: ta szabla, która ma na zdeciu, jaki to wzór? Pomysłem jest aby zdobyć taka i jako rekwizyt umieścić w rodzinnych zbiorach. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. 

IMG_20250116_205858.jpg

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Jeśli urodził się w 1911, to służbę wojskową musiał odbywać na początku lat 30-tych. W tym czasie tego typu umundurowanie i uzbrojenie było dostępne jedynie w atelier fotograficznych, jako rekwizyty przy pozowaniu do fotografii. Miały nadawać sznyt I fason.

To zdjęcie nie może więc być niestety traktowane jako wiarygodne źródło informacji historycznej.

• 0
Napisano

Pełna zgoda Tomasz, tak pozowali w ciechanowskim atelier ułani 11 pułku. W ułankach, w granatowych bryczesach z białym lampasem , pasem oficerskim i francuską szablą wz.22 z kabłąkami. Natomiast szable takie bez usuniętych w drugiej połowie lat dwudziestych kabłąków były na stanie w pułku, do momentu zastąpienia szablami wz.34.

Radek, te szable są dostępne na aukcjach i giełdach staroci. Ładnie pasowałaby pod portretem Dziadka. 

• 0
Napisano

Dokładnie to jest francuska szabla kawalerii lekkiej Mle 1822. Zdjęcie mało wyraźne, ale szabla wydaje się mieć dwie ryfki, tak więc stanowi rekwizyt studyjny - szable używane w WP były po reformie 1887 roku, czyli miały usuniętą dolną ryfkę. Taka z dwiema mogła być zakupiona  na rynku antykwarycznym i użytkowana w studio jako rekwizyt.