Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja mundurów

Pytanie

Napisano

Witam,

Będę wdzięczny za pomoc. Chciałbym się dowiedzieć jaki stopień posiadali mężczyźni na fotografiach, do jakiej formacji należeli oraz jakie  wzory mundurów nosili. Z tego co udało mi się ustalić osoba na  pierwszej fotografii nosi mundur wz. 19, a po rogatywce mogę stwierdzić, że to był chyba ułan ze stopniem szeregowego? 

Druga osoba ukazana na fotografii nosi bodajże mundur wz. 36

500385_75574781e7bb64dtc97952_A.jpg

503671_611764c0v9q05k1680066f_A.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Ułan na pierwszym zdjęciu pozuje z francuską szablą Mle 1822 przed modyfikacją z 1927 roku (obcięcie obłęków), co może być jakimś tropem.

Choć istnieje ryzyko że szabla stanowiła rekwizyt z atelier fotografa.

Czy na odwrocie pierwszego zdjęcia są sygnatury zakładu? W tym okresie odbitki były często jeszcze naklejane na zdobione tekturki, z informacjami o zakładzie.

• Super 1
  • 0
Napisano

Udało mi się ustalić, że mężczyzna na pierwszej fotografii to ułan należący do 24 Pułku Ułanów im. Hetmana Stanisława Żółkiewskiego. Mężczyzna na drugiej fotografii to porucznik, chyba więcej z tej fotografii już nic nie wyciągniemy.

Dziękuję za pomoc i chęci.

• 0
Napisano

Czołem Waszmościom.

1 godzinę temu, Karol226 napisał:

ułan należący do 24 Pułku Ułanów im. Hetmana Stanisława Żółkiewskiego

To w takim razie  - szabla należy do atelier.

24-ty PU sformowano z zapasowych szwadronów, 14-go PU Jazłowieckich.

A ułani z 14-go robili pruskimi M 1896.

pzdr.

stani