Kee Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witajcie Po dłuższych poszukiwaniach udało mi się namierzyć dane osób zamieszkujących moja miejscowość przed 1945r co jest już sukcesem samym w sobie. Z racji że od jakiegoś czasu zbieram moja miejscowa historię do kupy, chciał bym odnaleźć potomków ludzi tam mieszkających bo wiem, że są w posiadaniu przedwojennych zdjęć. Co jest świętym gralem całej akcji. Co wiem: Prawnukowie/wnukowie/dzieci tych ludzi żyją miałem z nimi kontakt dzieckiem będąc jednak śladu po sobie nie zostawili. Istnieją zdjęcia które widziałem i których porządam jak golum pierścienia. Obecnie żyją gdzieś w Niemczech. Co chciał bym wiedzieć: Czy istnieją jakieś spisy ludności uciekającej/ewakuowanej z Prus w 44/45 roku. (Znalazłem tylko szczątki danych i informacje o archiwach) Czy istnieje jakiś spis gdzie byli relokowani lub na jakich zasadach się to odbywało? Czy ktoś może mi pomóc w zrozumieniu poniższego screena w jakiej formie jest to zapisane bo coś tam za dużo przecinków, nie rozumiem dlaczego imiona i nazwiska są oddzielone. Czy ktoś zna jakieś niemieckie forum/ stronę które mogło by mi pomóc w odnalezieniu potomków tych ludzi? Dodatkowe informacje Miejscowość Sooben (również jako część Falkenstein) gmina?? Locken kreis Osterode. Ostpreußen Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj
Grzesio Napisano %s o %s Napisano %s o %s Próbowałeś na tym: https://forum.ahnenforschung.net/ 26 minut temu, Kee napisał: Czy ktoś może mi pomóc w zrozumieniu poniższego screena w jakiej formie jest to zapisane bo coś tam za dużo przecinków, nie rozumiem dlaczego imiona i nazwiska są oddzielone. W formie "nazwisko, imię, zawód - nazwisko, imię, zawód - itd.". Przecinki pomiędzy nazwiskiem a imieniem użyte są zapewne ze względu na zapisanie ich w takiej właśnie kolejności, iżby nie pomylić imienia z nazwiskiem, o co w specyficznych sytuacjach może być nietrudno. Cytuj
Kee Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 56 minut temu, DARKOFF napisał: Sooben to obecne Sobno a Locken to obecna Łukta Dzięki ;) ale doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Bez tej wiedzy nie udało by mi się dotrzeć do spisu ludności. Te informacje podałem w razie ktoś by miał dostęp do jakichś źródeł i postanowił sprawdzić. Cytuj
Kee Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Pozostaje też kwestia określeń Bauer i Landwirt. W znaczeniu są tożsame czytałem kilka teorii na ten temat ale każda inna i im więcej tym większy mętlik. Czy określenie Landwirt mogło się odnosić do "głównego" "największego" rolnika "posiadacza ziemii"? Jakieś pomysły? Cytuj
sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 21 minut temu, Kee napisał: Pozostaje też kwestia określeń Bauer i Landwirt. W znaczeniu są tożsame czytałem kilka teorii na ten temat ale każda inna i im więcej tym większy mętlik. Czy określenie Landwirt mogło się odnosić do "głównego" "największego" rolnika "posiadacza ziemii"? Jakieś pomysły? Bauer to rolnik a Landwirt to gospodarz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi