Skocz do zawartości
  • 0

Perkun wz 24, brak numeru

Pytanie

Napisano

Witam. Potrzebował bym informacji na temat tego bagnetu. Że to Perkuna wz. 24 to wiem. Ale jaki okres produkcji, jakieś szczegóły i dokładniejsze informacje? Brak jest numeru seryjnego. Jelec bardzo niedbale osadzony. Nie jest w ogóle naostrzony. Cała rączka i okładki były wypaćkane smołą, ale udało się je w miarę udratować. Mogę okazyjnie go odkupić i nie wiem czy się napalać.

IMG_20241205_153516_289.jpg

IMG_20241205_153454_151.jpg

IMG_20241205_153034_218.jpg

IMG_20241205_153048_337.jpg

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
10 godzin temu, Cyrograf15 napisał:

Bagnety nigdy nie są fabrycznie ostrzone celowo, aby nikt tego nie używał jako noża.

Wojtek

Tylko jak później pokroić tym mielonkę ja się zapytuję? 😉

• 0
Napisano
8 godzin temu, bialawy napisał:

Tylko jak później pokroić tym mielonkę ja się zapytuję? 😉

Kozikiem. Każdy porządny żołnierz powinien taki mieć. 😏

Ostrzenie bagnetów tzw. szlifem bojowym miało co prawda miejsce w 1939, ale co do zasady bagnety opuszczały fabrykę tępe. Podobny problem mieli nawet Marines w latach 1942-45 z nożami 1219C2, znanymi powszechnie w kulturze masowej, jako Ka-bar. One też trafiały do rąk żołnierza tępe jak krawędź cegły i dopiero starsi, doświadczeni MAC's pokazywali młodym, jak je dobrze naostrzyć.

Semper Fi!🙂

• 0
Napisano
W dniu 6.12.2024 o 15:09, Tomasz70 napisał:

Kozikiem

Kozik to był dobry na grzyby! Do mielonki i robienia z wrogów mielonki idealny był ostry bagnet 😉

Ma się rozumieć żartowałem od początku

Perpetuum mobile! 😉

• 0
Napisano
4 godziny temu, bert.F napisał:

patrząc na całość i zakładają że jelec nie był "urżnięty", to  wz.27  

Jelec nie wygląda na urżnięty... Choć...

Czy po mocowaniu można zidentyfikować czy to już 27? Bo miały być zunifikowane. Mnie dalej ciekawi brak numeru i tylko jeden odbiór M2 w kołku. 

IMG_20241208_095424_714.jpg

IMG_20241208_095443_677.jpg

• 0
Napisano
Godzinę temu, Cronos napisał:

Czy po mocowaniu można zidentyfikować czy to już 27?

bardziej po naciętym przycisku blokady i małym orzełku pod dziobem głowicy, numer powinien być na jelcu a że jelec po " tuningu " to go brak

• 0
Napisano
6 godzin temu, bert.F napisał:

bardziej po naciętym przycisku blokady i małym orzełku pod dziobem głowicy, numer powinien być na jelcu a że jelec po " tuningu " to go brak

No to wszystko się zgadza. I nacięcie i orzełek. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)