Skocz do zawartości
  • 0

Korentajer

Dworak

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Sporo ich w Warszawie działało na szybko znalazłem Adolfa i Szymona 

Głównie zajmowali się wagami i odważnikami i w tym kierunku bym szukał. 

2907763_original.jpg

5728252_original.jpg

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano

Witam Wszystkich

Mam pytanie do Kee. Skąd znalazłeś info o Korentajer? Czy jest jakieś źródło informacji o tych wytwórcach? Zbieram stare żelazka i na kilku z nich jest ukazana powyżej "pieczęć" Sz Korentajer. 

MJ

• 0
Napisano

Rozumiem że są to żelazka z duszą? Czy był byś w stanie zamieścić przykładowe zdjęcie? Ciekawi mnie materiał wykonania. Być może materiał jest tożsamy z tym do produkcji odważników czyli mosiądz. Wydaje mi się że taka produkcja była po prostu działalnością około zawodowa. 

Jak widać wyżej A.Korentajer oprócz głównej działalności wykonywał również "wyroby mosiężne" 

Nie pamiętam dokładnie ale sygnatura pochodzi chyba z tej strony 

https://funtofil.livejournal.com/262107.html

• 0
Napisano

Witam

Przepraszam za zwłokę. Tak, to są żelazka na duszę, te które mam nie są w zbyt dobrym stanie, ale dla sygnatury kupuję i takie. Sygnatury tej firmy mam na dwóch żelazkach, zwykle są niewyraźne. 

image.jpeg

KORENTAJER 2.jpg

KORENTAJER 2B.jpg

• 0
Napisano

Mosiądz, więc tak jak pisałem wygląda na działaność okolozawodową któregoś z wytwórców odważników wagowych 

Dla samej Warszawy można znaleźć wzmianki o 3 Korentajerach działających w tej samej branży tj wyrobów mosiężnych. Polecam szukać po wytworcach odważników bo wydaje się że to główna gałąź działalności 

• 0
Napisano

OK, dziękuję pięknie :) 

Mosiądz, oczywiście. Wydaje się jednak, że żelazka jw. są produktem bardziej wymagającym niż odważnik, stąd trudno je nazwać działalnością okołozawodową?

Co ciekawe, na kilkadziesiąt żelazek niesygnowanych trafia się jedno podpisane nazwiskiem wytwórcy. Mam zebrane kilkanaście takich sygnatur. 

Pozdr M

• 0
Napisano (edytowane)

Walcownie wybijały nazwę zakładu. Może dlatego pojawia się w bardziej lub mniej losowych miejscach.

Mógł być to też zakład, który ciął blachę na potrzeby klienta.

Edytowane przez karpik
  • 0
Napisano (edytowane)
34 minuty temu, mnieroslaff napisał:

OK, dziękuję pięknie :) 

Mosiądz, oczywiście. Wydaje się jednak, że żelazka jw. są produktem bardziej wymagającym niż odważnik, stąd trudno je nazwać działalnością okołozawodową?

Co ciekawe, na kilkadziesiąt żelazek niesygnowanych trafia się jedno podpisane nazwiskiem wytwórcy. Mam zebrane kilkanaście takich sygnatur. 

Pozdr M

Może właśnie dlatego że były bardziej skomplikowane od odważnika i nie stanowiły głównego źródła dochodu. 

Swoją drogą znalazłem całą masę zakładów zajmujących się odważnikami działających w Warszawie w tamtych czasach. 

Kurcze jak duży musiał być na nie popyt i co sprawiało że rynek się nie nasycał? Taki odważnik to raczej przedmiot długowieczny. 

Domyślam się że taki zakład oferował całą gamę przedmiotów użytkowych, świeczniki, naczynia i wszystko co dało się wykonać z tego materiału. 

Mamy informacje odnośnie tego na jakich ulicach działały te sklepy jeden koryntajre działał na ulicy ogrodowej drugi na ul królewskiej, dostępne są archiwalne zdjęcia tych ulic więc jak masz trochę czasu to myślę że można tam pogrzebać a może uda się dostrzec witrynę sklepową i coś wywnioskować

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano (edytowane)

Popyt na odważniki był na pewno duży, każdy sklep spożywczy (i wiele innych branż) potrzebował kilku wag o różnej dokładności, na jednej ważono mąkę czy cukier,na innej, mniejszej, drogie przyprawy, na jeszcze innej mięso na ten przykład. A odważniki się zużywały (obijały, wycierały). I robiły się mało dokładne.

Edyta: w zasadzie w każdej szanującej się kuchni też była waga.

Edytowane przez Erih