trufelhunter Napisano 24 Sierpień Share Napisano 24 Sierpień Przypadkowo natrafiłem na zamknięty już temat: https://forum.odkrywca.pl/topic/763816-renault-ft-17-z-polski-wyremontowany-w-hiszpanii/ I tak się zastanawiam - skąd wiadomo że akurat ten egzemplarzy przypłynął do Hiszpanii z Polski? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_1 Napisano 25 Sierpień Share Napisano 25 Sierpień https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=26311&q=Renault FT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trufelhunter Napisano 25 Sierpień Autor Share Napisano 25 Sierpień Tak jak sądziłem - nie wiadomo. Jedni odpisują od drugich, powielając niesprawdzone informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 25 Sierpień Share Napisano 25 Sierpień raczej podchodzą procentowo, czyli z uwagi że zdecydowana większość pochodziła z Polski " Francuzi mimo granicy ich nie dostarczali z uwagi na ostre patrzenie na ręce obu stron" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trufelhunter Napisano 25 Sierpień Autor Share Napisano 25 Sierpień Nie mam problemu z podejściem procentowym - o ile autor tekstu o tym napisze. A tutaj mamy "pewniaka" - i stwierdzenie, że ten egzemplarz jest z Polski. To jest historia życzeniowa - oderwana od dokumentów i faktów. No chyba, że autor wie coś więcej tylko się jeszcze z nikim tą wiedzą nie podzielił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 25 Sierpień Share Napisano 25 Sierpień najpierw przydało by się wiedzieć ile w sumie zakupił Franko i Hiszpanie FT 17 i czy tylko dostał je z zakupów z naszego kraju czy inne też dostarczały a jak tak to ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trufelhunter Napisano 25 Sierpień Autor Share Napisano 25 Sierpień Ilości miały by znaczenie, gdyby do Hiszpanii trafiły tylko FT z Polski. A tak nie było, w związku z czym nie ma pewności czy dany wóz to ex-polski Renault. Nie w ilościach jednak rzecz, ale w tym że obawiam się że ktoś "na pałę" stwierdził, że czołg wyremontowany i eksponowany w koszarach "El Goloso" na nadwiślańskie korzenie. I ta historia zaczęła żyć własnym życiem w mediach społecznościowych. Bez żadnego - jak dotąd - potwierdzenia. Ale jeśli już trzeba jakąś cyfrą rzucić, to przed wojną domową w Hiszpanii było nie mniej niż FT z wieżami odlewanymi (wyjąwszy jeden wóz łączności TSF). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 26 Sierpień Share Napisano 26 Sierpień 18 godzin temu, trufelhunter napisał: Tak jak sądziłem - nie wiadomo. Jedni odpisują od drugich, powielając niesprawdzone informacje. El Ejército español restaura un tanque FT-17 que combatió en la Guerra Polaco-Soviética https://www.outono.net/elentir/2018/10/03/el-ejercito-espanol-restaura-un-tanque-ft-17-que-combatio-en-la-guerra-polaco-sovietica/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trufelhunter Napisano 26 Sierpień Autor Share Napisano 26 Sierpień No i? Jakiś numer seryjny? Napis? Cecha konstrukcyjne typowa dla polskich FT? Zachowane dokumenty wozu? Jakiekolwiek inne potwierdzenie, że to czołg zakupiony w Polsce? Aby nie było wątpliwości - bardzo bym chciał by również i ten Renault FT miał polskie korzenie. I jest dość prawdopodobne, że je ma. Ale "prawdopodobne" to w dalszym ciągu tylko "prawdopodobne" - i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 26 Sierpień Share Napisano 26 Sierpień 56 minut temu, trufelhunter napisał: No i? Jakiś numer seryjny? Napis? Cecha konstrukcyjne typowa dla polskich FT? Zachowane dokumenty wozu? Jakiekolwiek inne potwierdzenie, że to czołg zakupiony w Polsce? Poświeciłem kilka minut na znalezienie informacji na hiszpańskiej stronie. Jak dla mnie jest ona wystarczająco wiarygodna. Jeśli Cie to nie zadowala: w czym jest problem by napisać maila do np. autora? Albo do administratora portalu? Nie sadzę by Hiszpanie byli tak nierozgarnięci i nie wiedzieli jaki czołg remontują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trufelhunter Napisano 26 Sierpień Autor Share Napisano 26 Sierpień W kwestii wiarygodności informacji zamieszczanych w internecie mam zgoła odmienne zdanie. A w artykule nie ma nic, co by wzbudziło moje zaufanie - począwszy od braku źródeł informacji, a skończywszy na nazwisku autora. Mój hiszpański kontakt jest na wakacjach, musze trochę poczekać na odpowiedzi na zadane pytania. Na pewno pozyskanymi informacjami podzielę się na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi