Marek Lamps Napisano 22 Sierpień Napisano 22 Sierpień Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji munduru. Google podpowiada "służba leśna" ale to chyba niemożliwe.. Syn ziemianina, okres I wojny możliwe że legiony lub wojna polsko - bolszewicka czy to mundur piechoty? a może te odznaki coś Wam mówią? Cytuj
0 Sedco Express Napisano 22 Sierpień Napisano 22 Sierpień (edytowane) Wg mnie: Ułan - na czapce "angielce" orzełek legionowy - druga odznaka (skrajna) to "Rozbrojenie i wypędzenie Niemców Warszawa 11.XI.1918" - na kołnierzu proporczyk 15. Pułk Ułanów Poznańskich (biało-szkarłatny) Edytowane 22 Sierpień przez Sedco Express Cytuj
0 formoza58 Napisano 22 Sierpień Napisano 22 Sierpień Kawalerzysta, ale absolutnie nie 15 P.Uł.. Ułani Poznańscy nosili otoki szkarłatne, a tutaj "szkarłat " jest wg. Ciebie na dole proporczyka, ale nie ma go na otoku. Otok jest w barwie górnej części proporczyka. Poza tym w 15-ym nie nosili angielek, tylko rogatywki wielkopolskie lub furażirmenty. Jeśli to biały otok , to mógłby być 2 P.Ul. Ale chyba nie, to bardziej wygląda na któryś pułk strzelców konnych, w latach dwudziestych, do 1923 roku kiedy nosiły " angielki" z oliwkowymi otokami. Ale najbardziej mi pasuje , że to jeden ze szwadronów pionierów, gdzie obowiązywaly amarantowo - czarne proporczyki i amarantowy otok. Cytuj
0 abcd Napisano 22 Sierpień Napisano 22 Sierpień (edytowane) „lewa” odznaka to zapewne Polska Siła Zbrojna 1 Brygada. Orzełek może być wz.17 Edytowane 22 Sierpień przez abcd Cytuj
0 Marek Lamps Napisano 22 Sierpień Autor Napisano 22 Sierpień Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Podsumowując - Legionista, kawalerzysta, odznaczony orzełkiem 1 brygady a może drugie zdjęcie tegoż wojownika coś zdradzi? będę szalenie wdzięczny za dyskusję (mam wrażenie, że nie był wojownikiem liniowym, pewnie sztabowym adiutantem itp.) Warszawa Cytuj
0 abcd Napisano 23 Sierpień Napisano 23 Sierpień (edytowane) Moim zdaniem nie legionista a były żołnierz Polskiej Siły Zbrojnej https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Polska_Siła_Zbrojna po odzyskaniu niepodległości w WP. Edytowane 23 Sierpień przez abcd Cytuj
0 Marek Lamps Napisano 23 Sierpień Autor Napisano 23 Sierpień On 22.08.2024 o 17:56, formoza58 napisał: Kawalerzysta, ale absolutnie nie 15 P.Uł.. Ułani Poznańscy nosili otoki szkarłatne, a tutaj "szkarłat " jest wg. Ciebie na dole proporczyka, ale nie ma go na otoku. Otok jest w barwie górnej części proporczyka. Poza tym w 15-ym nie nosili angielek, tylko rogatywki wielkopolskie lub furażirmenty. Jeśli to biały otok , to mógłby być 2 P.Ul. Ale chyba nie, to bardziej wygląda na któryś pułk strzelców konnych, w latach dwudziestych, do 1923 roku kiedy nosiły " angielki" z oliwkowymi otokami. Ale najbardziej mi pasuje , że to jeden ze szwadronów pionierów, gdzie obowiązywaly amarantowo - czarne proporczyki i amarantowy otok. Dziękuję za odpowiedź i sugestię Jednak szwadrony są datowane na 1923. A mój wojak w 1921 wrócił już z wojen na majątek. Cytuj
Pytanie
Marek Lamps
Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji munduru. Google podpowiada "służba leśna" ale to chyba niemożliwe..
Syn ziemianina, okres I wojny możliwe że legiony lub wojna polsko - bolszewicka
czy to mundur piechoty? a może te odznaki coś Wam mówią?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi