Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja munduru

Marek Lamps

Pytanie

Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji munduru. Google podpowiada "służba leśna" ale to chyba niemożliwe..

Syn ziemianina, okres I wojny możliwe że legiony lub wojna polsko - bolszewicka

czy to mundur piechoty? a może te odznaki coś Wam mówią?

Leon Gieczewicz.JPG

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wg mnie:

Ułan

- na czapce "angielce" orzełek legionowy

- druga odznaka (skrajna) to  "Rozbrojenie i wypędzenie Niemców Warszawa 11.XI.1918"

- na kołnierzu proporczyk 15. Pułk Ułanów Poznańskich (biało-szkarłatny)

Edytowane przez Sedco Express

• 0

Kawalerzysta, ale absolutnie nie 15 P.Uł.. Ułani Poznańscy nosili otoki szkarłatne, a tutaj "szkarłat " jest wg. Ciebie na dole proporczyka, ale nie ma go na otoku. Otok jest w barwie górnej części proporczyka. Poza tym w 15-ym nie nosili angielek, tylko rogatywki wielkopolskie lub furażirmenty.

Jeśli to biały otok , to mógłby być 2 P.Ul. Ale chyba nie, to bardziej wygląda na któryś pułk strzelców konnych, w latach dwudziestych, do 1923 roku kiedy nosiły " angielki" z oliwkowymi otokami.

Ale najbardziej mi pasuje , że to jeden ze szwadronów pionierów, gdzie obowiązywaly amarantowo - czarne proporczyki i amarantowy otok.

• 0

Dziękuję bardzo za podpowiedzi.

Podsumowując - Legionista, kawalerzysta, odznaczony orzełkiem 1 brygady

a może drugie zdjęcie tegoż wojownika coś zdradzi?

będę szalenie wdzięczny za dyskusję

(mam wrażenie, że nie był wojownikiem liniowym, pewnie sztabowym adiutantem itp.) Warszawa

DSC06949.JPG

• 0
On 22.08.2024 o 17:56, formoza58 napisał:

Kawalerzysta, ale absolutnie nie 15 P.Uł.. Ułani Poznańscy nosili otoki szkarłatne, a tutaj "szkarłat " jest wg. Ciebie na dole proporczyka, ale nie ma go na otoku. Otok jest w barwie górnej części proporczyka. Poza tym w 15-ym nie nosili angielek, tylko rogatywki wielkopolskie lub furażirmenty.

Jeśli to biały otok , to mógłby być 2 P.Ul. Ale chyba nie, to bardziej wygląda na któryś pułk strzelców konnych, w latach dwudziestych, do 1923 roku kiedy nosiły " angielki" z oliwkowymi otokami.

Ale najbardziej mi pasuje , że to jeden ze szwadronów pionierów, gdzie obowiązywaly amarantowo - czarne proporczyki i amarantowy otok.

Dziękuję za odpowiedź i sugestię

Jednak szwadrony są datowane na 1923. A mój wojak w 1921 wrócił już z wojen na majątek.