APMED Napisano 17 Lipiec 2024 Napisano 17 Lipiec 2024 Witam, Proszę Państwa o pomoc w określeniu okresu z jakiego pochodzi znaleziony w lesie (mazowsze, gmina Kotuń) krzyżyk. Nie mogę również rozczytać napisu na odwrocie - pierwsze słowo to na pewno "PAMIĄTKA", a pierwsza litera drugiego to zapewne "S" lub "Ś". Jest bardzo cienki, materiał to prawdopodobnie masiądz. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
0 abcd Napisano 17 Lipiec 2024 Napisano 17 Lipiec 2024 (edytowane) Najprawdopodobniej „ pamiątka z Jasnej Góry „ 2 poł XIX pocz XX w Edytowane 17 Lipiec 2024 przez abcd
0 Kee Napisano 17 Lipiec 2024 Napisano 17 Lipiec 2024 Biała kartka i miękki ołówek, kartka na krzyżyk i delikatnie ołówkiem to odbić. Litery powinny wyjść dużo bardziej czytelne.
0 Luckey13 Napisano 18 Lipiec 2024 Napisano 18 Lipiec 2024 (edytowane) Moim zdaniem napis to "Pamiątka św. missyi" Widziałem niemal identyczny, opisany jako pamiątka misyjna z XIX wieku. Edytowane 18 Lipiec 2024 przez Luckey13
0 APMED Napisano 22 Lipiec 2024 Autor Napisano 22 Lipiec 2024 On 18.07.2024 o 10:12, Luckey13 napisał: Moim zdaniem napis to "Pamiątka św. missyi" Widziałem niemal identyczny, opisany jako pamiątka misyjna z XIX wieku. Bingo! Dzięki.
Pytanie
APMED
Witam,
Proszę Państwa o pomoc w określeniu okresu z jakiego pochodzi znaleziony w lesie (mazowsze, gmina Kotuń) krzyżyk.
Nie mogę również rozczytać napisu na odwrocie - pierwsze słowo to na pewno "PAMIĄTKA", a pierwsza litera drugiego to zapewne "S" lub "Ś".
Jest bardzo cienki, materiał to prawdopodobnie masiądz.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi