Skocz do zawartości

Wojna na Wschodzie c.d.

Rekomendowane odpowiedzi

Renata Gruszczyńska, radna Koalicji Obywatelskiej z Kielc, została prezeską Mesko, kluczowego dla polskiej armii producenta amunicji i rakiet Piorun. Jej poprzednim zajęciem było kierowanie miejską spółką zajmującą się zielenią, która nie ma nic wspólnego ze zbrojeniami. PGZ ucina krótko: wybraliśmy najlepszego kandydata.

No to teraz wyrzutnie rakiet będą na każdym kwietniku. 

• Słabe 1

Plan pokojowy wg. Trumpa (tłumaczenie przez translator)

Trump może udzielić Ukrainie pożyczki w wysokości 500 mld USD - były sekretarz stanu USA Pompeo 

Z artykułu WSJ „Plan pokojowy Trumpa”.
▪️wojna powinna zostać zamrożona, Ukraina odbudowana i uzbrojona. NATO powinno przeznaczyć 100 mld dolarów na broń na nową wojnę w przyszłości;
▪️potrzebna broń bez ograniczeń, tyle ile potrzebuje Ukraina, ale na kredyt;
▪️potem Ukraina powinna dołączyć do NATO i UE;
▪️zmuszenie Krajów UE do wydatków na obronę w wysokości 3% PKB, rozwój kompleksu wojskowo-przemysłowego;
▪️wprowadzenie „Prawdziwych” sankcji wobec Rosji. W tym celu należy odblokować potencjał energetyczny Ameryki;
▪️Кrym musi zostać zdemilitaryzowany.

Jeśli Rosja spełni wszystkie warunki, Zachód będzie stopniowo znosił wobec niej sankcje.

Edytowane przez Cypis
  • Słabe 1

Albo pan Pawluk ma niedobory, albo pojawiło się na froncie sporo czegoś o dużej mocy/skuteczności.

"W ciągu ostatniego tygodnia wojna elektroniczna stłumiła 7916 (!) bezzałogowych statków powietrznych wroga” – Dowódca Sił Lądowych Pawluk"

IMG_20240726_204845_565.jpg

• Słabe 1

"Ukraiński MiG-29 z zawieszonymi na nim precyzyjnymi bombami GBU-39. Wcześniej zakładano, że bomby te będą używane z ziemi z silnikami wspomagającymi z M142 HIMARS MLRS, jednak ta opcja najwyraźniej okazała się prymitywna i wymaga poprawy"

IMG_20240726_212615_169.jpg

• Słabe 1

Teraz, Cypis napisał:

Renata Gruszczyńska, radna Koalicji Obywatelskiej z Kielc, została prezeską Mesko, kluczowego dla polskiej armii producenta amunicji i rakiet Piorun. Jej poprzednim zajęciem było kierowanie miejską spółką zajmującą się zielenią, która nie ma nic wspólnego ze zbrojeniami. PGZ ucina krótko: wybraliśmy najlepszego kandydata.

No to teraz wyrzutnie rakiet będą na każdym kwietniku. 

Rozumiem, że poprzednia, z nadania pisuaru, baba-dyrektor Mesko - wcześniej kierująca MPK w Kielcach Ci nie przeszkadzała?

• Słabe 1

9 godzin temu, bjar_1 napisał:

Rozumiem, że poprzednia, z nadania pisuaru, baba-dyrektor Mesko - wcześniej kierująca MPK w Kielcach Ci nie przeszkadzała?

Nie nie rozumiesz (zresztą nie pierwszy raz czegoś nie rozumiesz)

po pierwsze primo - napisałem o obecnej prezes i nic nie wspominałem o poprzedniej, więc skąd wniosek, że poprzednia mi nie przeszkadzała

po drugie primo - może należy czytać ze zrozumieniem, nigdzie nie napisałem, że obecna prezeska mi przeszkadza lub też, że mi nie przeszkadza

po trzecie primo - wystarczy, że poprzednia prezeska tobie nie przeszkadzała.

• Słabe 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie