Skocz do zawartości
  • 0

prośba o identyfikacje starej szafy trzydrzwiowej z lustrem

Małgosia

Pytanie

Witam szanowne grono. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie informacje dotyczące odziedziczonej (niespodziewanie!) starej szafy trzydrzwiowej. Odkąd pamiętam - a były to lata 50-te😀, stała w pokoju mojej Babci. Nic więcej o niej nie wiem, a teraz ciekawość mnie zżera😡. Niestety dysponuje tylko niezbyt dobrymi zdjęciami, które załączam. Za wszelkie informacje z góry serdecznie dziękuję.

20240614_134753xxxxxxxxxx1.jpg

20240614_134839xxxxxxxxx1.jpg

1-.jpg

2-.jpg

3-.jpg

zm.jpg

20240614_134804ZM.jpg

20240614_134950.jpg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bardzo podobna do mojej więc pewnie też okres międzywojenny.

Cenna rzecz to kryształowe lustro - handlarz chciał chociaż samo lustro odkupić i wstawić mi zwykłe. Kluczowa sprawa to 100 % kompletność ( okucia, zdobienia, szuflady itp.) - to jest ta różnica pomiędzy antykiem a starym gratem ;)

• 0
6 minutes ago, Małgosia napisał:

Lustro owszem kryształowe ale strasznie zmatowiało. Nie wiem czy takie lustra można odnowić, a jeśli tak, to u jakiego rzemieślnika?

Wszystko dzisiaj można, zależy od kosztów. Ja tam stawiam na autentyzm i swojego nie mam zamiaru ruszać ;)

Ale

https://starychmebliczar.pl/2013/12/12/renowacja-starego-lustra/

• 0
On 20.06.2024 o 14:37, Kee napisał:

Prawdopodobnie jak ją odsuniesz to na plecówce będzie stempel albo kartka z informacją o modelu, datą i nawet ceną ;) 

Na plecówce nic nie ma ! Ale już się dowiedziałam, że jest zrobiona z dębiny i czeczoty brzozowej, późna sesecja 1925-1927.

IMG_1096.jpg

IMG_1099001.jpg

IMG_1101.jpg

20240614_134915.jpg

• 0
2 hours ago, szutnik napisał:

Daj spokój lusterku. To jego urok( czas) Ciesz się bardziej urokiem czeczoty ( chyba orzechowej) Lustra z tego okresu nie są rzadkością i wcale nie są drogie.

Taka niespodziewana darowizna stała się moim problem, bo ona jest ogromna, ma 220 wysokości i prawie 70 cm głebokości, więc to nie są gabaryty na moje mieszkanie🥲 

• 0

Taka szafa to ciężki orzech do zgryzienia. 
Zajmuje się renowacją mebli i omijam je szerokim łukiem. Dlaczego? 
To piękny mebel. Jednak jest  za duży i zupełnie nie praktyczny w dzisiejszych. Zazwyczaj małych wnętrzach.

Nikt nie chce takich mebli chyba że ktoś odnawia wnętrze stylowe i potrzebuje trzymać się klimatu ale to nieczęste przypadki.

Meble zazwyczaj wymagają jakiejś renowacji, poprawek, odrobaczenia itp. Przy tej wielkości i gabarytach problemy z transportem do i po renowacji podnoszą koszt usługi.

Cena usługi powoduje brak opłacalności. Jeżeli to pamiątka rodzinna warto zostawić jak mamy miejsce w innym przypadku ciężko będzie znaleźć chętnego.

Ostatnią jaką kupiłem z całym wyposażeniem domu próbowałem sprzedać przez kilka lat w swoim antykwariacie, a na przemiał nie mogę narzekać. Bez skutku. Skończyło się tak, że wypruliśmy drzwi i po pełnej renowacji i kolejnych miesiącach sprzedaliśmy parę bocznych jako stylowe dekoracje na ścianę do restauracji.

Panel z lustrem w drzwiach zawisł jako stylowa dekoracja w nowoczesnym wnętrzu.

Reszta szafy została pocięta i wykorzystana w warsztacie jako dawca materiału przy innych projektach renowacyjnych.

Lustro z oznakami wiekowości i naturalnymi wadami to jedyna wartościowa tak naprawdę rzecz  w całej szafie. 
Warte jest więcej po wyjęciu niż cała szafa jako całość, także oryginalne okucia i zamki są sprzedawalne.

Przykre, ale tak niestety wyglądają realia.

Dorzucę kilka zdjęć z tego projektu, może ktoś znajdzie inspirację.

Pozdrawiam

IMG_4620.jpeg

IMG_1427.jpeg

IMG_4983.jpeg

Edytowane przez ra_v
  • Super 1

• 0

Tego typu drewniane meble są trwałe i po mimo wieku ponad 100 lat są w pełni funkcjonalne. W domu który mam po pradziadkach z wyjątkiem 2 łóżek i kilku krzeseł mam wyłącznie takie meble. Jeżeli ktoś ma dom lub normalne mieszkanie to polecam jako zwykłe użytkowe.

Wojtek

• 0
8 hours ago, Cyrograf15 napisał:

Tego typu drewniane meble są trwałe i po mimo wieku ponad 100 lat są w pełni funkcjonalne. W domu który mam po pradziadkach z wyjątkiem 2 łóżek i kilku krzeseł mam wyłącznie takie meble. Jeżeli ktoś ma dom lub normalne mieszkanie to polecam jako zwykłe użytkowe.

Wojtek

Tak więc, szafę już mam, brakuje mi jedynie domu po pradziadkach😀 Wszystkim serdecznie dziękuję za oświecenie mnie w problemie.

• 0
22 minutes ago, Cyrograf15 napisał:

Spokojnie, obecnie sprzedają mieszkania wielkości tej szafy. W razie co zawsze możesz w niej zamieszkać.

Wojtek

🤣 gabarytowo nawet będę mogła spać, ale w dalszym ciągu brakuje mi gruntu do jej postawienia... może tutaj znajdą się chętni🤣🤣