Naider Napisano 3 Kwiecień 2024 Napisano 3 Kwiecień 2024 Witam. Czy ktoś wie co to może być i do czego służyło? materiał mosiądz, długość 8 cm.
1 Landszaft Napisano 3 Kwiecień 2024 Napisano 3 Kwiecień 2024 ciut to przypomina śrubę wodną do karbidki ale stożek jest za tępy a śruba do karbidki ma tak zwane wąskie ostrze ze szpilką aby można było ustawić płynnie rozkład karbidu wodą . Ta śruba praktycznie nie mogła by regulować płynnego wlewu wody do karbidu . Pamiętajmy że śrubą wodną ustawia się wielkość i jasność płomienia w karbidce. 1
0 hipolit-O4 Napisano 3 Kwiecień 2024 Napisano 3 Kwiecień 2024 Myślę że śruba zaworu wody lampy karbidowej.
0 kolczyk96 Napisano 4 Kwiecień 2024 Napisano 4 Kwiecień 2024 Witam! Trop na karbid uważam , że dobry. Dla mnie to będzie śruba regulacyjna dopływu wody ale nie do lampki tylko do wytwornicy acetylenu . Miałem taką dawno temu ale lubiła dekielek z niezłym hukiem wywalić. Trzeba było uważać. Pozdrawiam ! Marek. 1
0 Naider Napisano 5 Kwiecień 2024 Autor Napisano 5 Kwiecień 2024 Dziękuję za identyfikację :) to z lampy karbidowej górniczej.
Pytanie
Naider
Witam. Czy ktoś wie co to może być i do czego służyło? materiał mosiądz, długość 8 cm.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi