Betu Napisano 21 Marzec Share Napisano 21 Marzec Tu proszę o pomoc znawców, bo tak naprawdę to ja już nic nie wiem. Czy jest możliwe że to jakaś podróbka talara? Ma dokładnie 40 mm, waży ok 18 gr. Wygląda na miedziaka, oprócz leżenia 7 dni w oliwce nic więcej nie czyściłem/robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 21 Marzec Share Napisano 21 Marzec Fals z epoki. Ale,czy akurat tego co pokazałeś, to nie sądzę. Prędzej jakiś Patagon... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betu Napisano 21 Marzec Autor Share Napisano 21 Marzec Że Talar, to tylko było moje przypuszczenie. Pierwsze co znalazłem w sieci ( krzyż i 40mm) to był tatar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo69 Napisano 21 Marzec Share Napisano 21 Marzec Liczman niderlandzki https://www.ma-shops.com/hardelt/item.php?id=32389 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 21 Marzec Share Napisano 21 Marzec 9 minut temu, pablo69 napisał: Liczman niderlandzki https://www.ma-shops.com/hardelt/item.php?id=32389 Były większe, bo ten Betu ma ok. 4cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betu Napisano 21 Marzec Autor Share Napisano 21 Marzec Dodam, że grubość dokładnie jak 5 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo69 Napisano 21 Marzec Share Napisano 21 Marzec Były większe , liczmany nie miały z góry określonej średnicy i wagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo69 Napisano 21 Marzec Share Napisano 21 Marzec Ale może to być, jak to zauważył sqr, fals patagona. Gdyby legenda była czytelna , to można to było jednoznacznie stwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betu Napisano 21 Marzec Autor Share Napisano 21 Marzec 1 hour ago, pablo69 napisał: Ale może to być, jak to zauważył sqr, fals patagona. Gdyby legenda była czytelna , to można to było jednoznacznie stwierdzić. Są szanse że da się to choćby trochę wyczyścić? Czy raczej bardziej zaszkodzę niż coś osiągnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo69 Napisano 21 Marzec Share Napisano 21 Marzec Krążek tak skorodowany, że nic czyszczenie nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betu Napisano 28 Marzec Autor Share Napisano 28 Marzec Po dwóch tygodniach leżakowania w oliwce, zaczyna się coś więcej pojawiać. Dla mnie to jakby tarcza, może teraz są większe szanse na ustalenie, co to za krążek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betu Napisano 28 Marzec Autor Share Napisano 28 Marzec Znalazłem coś w ten deseń, idąc za poradą sqr. Tylko że ani to srebro i waga też inna. Patagon belgijski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago2 Napisano 28 Marzec Share Napisano 28 Marzec To może być siedemnastowieczne szwedzkie öre. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 29 Marzec Share Napisano 29 Marzec (edytowane) Utleniona powierzchnia koloru czerwonego wiec zapewne ołów. Edytowane 29 Marzec przez abcd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo69 Napisano 29 Marzec Share Napisano 29 Marzec Ołów utlenia się na kolor od białego do szarego. Czerwony kolor wskazuje na kupryt,czyli krążek wykonany z miedzi lub stopu z przewagą miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 29 Marzec Share Napisano 29 Marzec Kolor zależy od stopnia utlenienia https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Tetratlenek_triołowiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo69 Napisano 29 Marzec Share Napisano 29 Marzec OK ale to nie jest ołów, na pierwszym zdjęciu widać tlenek miedzi -grynszpan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 29 Marzec Share Napisano 29 Marzec (edytowane) Skoro miedź wiec może https://pl.m.ucoin.net/coin/sweden-1-ore-1627-1631/?tid=109436. Średnica 4 cm. się zgadza. Edytowane 29 Marzec przez abcd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betu Napisano 29 Marzec Autor Share Napisano 29 Marzec 5 hours ago, abcd napisał: Skoro miedź wiec może https://pl.m.ucoin.net/coin/sweden-1-ore-1627-1631/?tid=109436. Średnica 4 cm. się zgadza. Hej, to może być coś z tej rodziny. Awers rzekłbym ten sam. Nawet po prawej stronie tych strzał coś się ostatnio wyłowiło, tak samo jak zarys korony powyżej strzał. Niestety rewers już lekko inny, ale wydaje mi się, że trop jest dobry. Teraz tylko dopasować do 40 mm i 19 gr. PS. Dodam że napis OR pojawia sie i jest widoczny zaraz po wyciągnięciu z oliwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi