Adek12 Napisano 1 Luty 2024 Napisano 1 Luty 2024 Zidentyfikowana to teraz przechodzimy do konserwacji Opłaca się piaskowac? Co polecacie W jednym miejscu ma przestrzeline Moim zdaniem stan metalu dobry ale od góry się troche kruszy Cytuj
Cyrograf15 Napisano 1 Luty 2024 Napisano 1 Luty 2024 Piaskowania nie wytrzyma, może delikatne szkiełkowanie. Elektroliza i szczotka na początek, dopiero wtedy da się stwierdzić ile tam metalu zostało. Wojtek Cytuj
karpik Napisano 1 Luty 2024 Napisano 1 Luty 2024 53 minuty temu, Adek12 napisał: Zidentyfikowana to teraz przechodzimy do konserwacji Opłaca się piaskowac? Co polecacie W jednym miejscu ma przestrzeline Moim zdaniem stan metalu dobry ale od góry się troche kruszy Odpuść Adek. Za parę lat będziesz się z siebie śmiał... Btw. Pamiętam swój pierwszy znaleziony guziczek, który w mojej głowie miał wartość porównywalną ze złotą monetą. Na pocieszenie - złotą monetę też później znalazłem Cytuj
Landszaft Napisano 1 Luty 2024 Napisano 1 Luty 2024 a to czemu piaskowania ma nie wytrzymać ???. wszystko zależy pod jakim ciśnieniem piaskujesz i jakiej wielkości są dysze i ile piasku podajesz . Widać masz tylko dostęp do przemysłowych piaskarek. Cytuj
Cyrograf15 Napisano 1 Luty 2024 Napisano 1 Luty 2024 Do przemysłowych to się korund używa lub inne agresywne ścierniwo. Na myśli miałem raczej warsztatowe piaskarki o ciśnieni roboczym rzędu 12 at. Cytuj
Adek12 Napisano 1 Luty 2024 Autor Napisano 1 Luty 2024 8 minutes ago, karpik napisał: Odpuść Adek. Za parę lat będziesz się z siebie śmiał... Powiem tak Jestem młody i w zasadzie to dopiero zaczynam tak poważniej przygode w terenie Nie ukrywam, że to moje pierwsze takie znalezisko poza puszkami po konserwach :D Wiem, że będę się śmiał za kilka lat ale narazie się cieszę chwilą oraz z każdej rzeczy jaką wykopie Wy jesteście już wyjadaczami to rozumiem wasze podejście do takich "fantów" I tak jak napisales, że cieszyles się z guzika to ja tak samo cieszę się z tej łuski I teraz chcę ją oczyścić i postawić sobie dla ozdoby, więc jeśli chciałbyś pomoc to mozesz napisać i doradzić bo wiedzę o tym masz napewno sporą btw zauważyłem że gdy dołączyles na forum to mnie jeszcze na świecie nie bylo Pozdro Cytuj
karpik Napisano 1 Luty 2024 Napisano 1 Luty 2024 6 minut temu, Adek12 napisał: Powiem tak Jestem młody i w zasadzie to dopiero zaczynam tak poważniej przygode w terenie Nie ukrywam, że to moje pierwsze takie znalezisko poza puszkami po konserwach :D Wiem, że będę się śmiał za kilka lat ale narazie się cieszę chwilą oraz z każdej rzeczy jaką wykopie Wy jesteście już wyjadaczami to rozumiem wasze podejście do takich "fantów" I tak jak napisales, że cieszyles się z guzika to ja tak samo cieszę się z tej łuski I teraz chcę ją oczyścić i postawić sobie dla ozdoby, więc jeśli chciałbyś pomoc to mozesz napisać i doradzić bo wiedzę o tym masz napewno sporą btw zauważyłem że gdy dołączyles na forum to mnie jeszcze na świecie nie bylo Pozdro Ale mi pojechał Taki stary już jestem Na pocieszenie wiem, że nigdy nie dorosłem i mam tak płynnie - między 8 a 14 lat Cytuj
Adek12 Napisano 1 Luty 2024 Autor Napisano 1 Luty 2024 6 minutes ago, karpik napisał: Ale mi pojechał Taki stary już jestem Nie zamierzałem po nikim jechac tylko napisalem jak sytuacja wygląda z mojej strony A to zdanie o wieku to miało być takie na poprawienie atmosfery Co do wieku to 16 ;) Cytuj
karpik Napisano 1 Luty 2024 Napisano 1 Luty 2024 2 minuty temu, Adek12 napisał: Nie zamierzałem po nikim jechac tylko napisalem jak sytuacja wygląda z mojej strony A to zdanie o wieku to miało być takie na poprawienie atmosfery Co do wieku to 16 ;) Baw się dobrze. Unikaj przypałowych miejsc i nie chwal się znajomym, że kopiesz. Cytuj
bjar_1 Napisano 1 Luty 2024 Napisano 1 Luty 2024 I nad pokazywaniem fantów w internetach też się lepiej zastanów :) Cytuj
Adek12 Napisano 1 Luty 2024 Autor Napisano 1 Luty 2024 6 minutes ago, karpik napisał: i nie chwal się znajomym, że kopiesz. Chwalić się nie chwalem, ale czemu tego odradzasz? Cytuj
Adek12 Napisano 1 Luty 2024 Autor Napisano 1 Luty 2024 5 minutes ago, bjar_1 napisał: I nad pokazywaniem fantów w internetach też się lepiej zastanów :) Żadnych rzeczy zakazanych nie wstawiam, więc czemu? Cytuj
Vouk Napisano 13 Luty 2024 Napisano 13 Luty 2024 W dniu 1.02.2024 o 20:48, karpik napisał: Odpuść Adek. Za parę lat będziesz się z siebie śmiał... Btw. Pamiętam swój pierwszy znaleziony guziczek, który w mojej głowie miał wartość porównywalną ze złotą monetą. Na pocieszenie - złotą monetę też później znalazłem Za parę lat to kolekcjonerzy za te łuski będą się zabijać. Przenoszenie doświadczeń kolekcjonerów kolorowej drobnicy na tematy militariów z II wojny jest niezbyt adekwatne. Parę lat temu na Mierzei Wiślanej dziurawą jak sito głowicę do Panzerfausta 60 mocnym kopniakiem ulokowałem w pobliskim bagnie. Dziś za takie egzemplarze żądają 300-400 PLN. A to z tematu to nie jest byle jaka obsrana łuska, tylko dość rzadka do 10,5 cm LG 40. Wprawdzie stan słaby, ale tych fantów nie przybywa, wręcz w zastraszającym tempie ubywa. 1 Cytuj
vis1939 Napisano 13 Luty 2024 Napisano 13 Luty 2024 Piaskowanie czy moczenie w jakimś kwasie dramatycznie zwiększy ilość dziur i żadna delikatność tu wiele nie pomoże.Zrób elektrolizę, wyjdzie toto najrozsądniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi