Kostekkk Napisano 8 Styczeń 2024 Napisano 8 Styczeń 2024 Witajcie. Co to może być za pas? Na pierwszy rzut oka wygląda na radziecki. Ma dwie pieczątki "JW 541 A" lub "JW Б41 A". Dla porównania na ostatnim zdjęciu mój oryginalny pas parciany.
1 Tomasz70 Napisano 8 Styczeń 2024 Napisano 8 Styczeń 2024 (edytowane) Wygląda na LWP. To bicie z numerem jednostki wojskowej - JW 54... to potwierdza. Edytowane 8 Styczeń 2024 przez Tomasz70
1 Catadero Napisano 8 Styczeń 2024 Napisano 8 Styczeń 2024 Zwykły, skórzany pas szeregowego WP z PRL-u. Nie były nabijane numery jednostek wojskowych. Znaki wybite zostały przez wytwórcę paska. C.
1 Erih Napisano 10 Styczeń 2024 Napisano 10 Styczeń 2024 Polskie i sowieckie były robione według tej samej specyfikacji, tak więc określenie dokładnej proweniencji może bazować jedynie na sygnaturach. Jeżeli sygnatury są polskie, to pasek jest polski, jeżeli rosyjskie to pasek rosyjski z opcją używania w WP.
0 Kostekkk Napisano 8 Styczeń 2024 Autor Napisano 8 Styczeń 2024 4 minutes ago, Tomasz70 napisał: Wygląda na LWP. To bicie z numerem jednostki wojskowej - JW 54... to potwierdza. W takim razie jakie mogą to być lata? I jaka jednostka? Po 541 jest tylko litera "A", a z tego co wiem to wszystkie jednostki miały czterocyfrowe numery.
0 Erih Napisano 8 Styczeń 2024 Napisano 8 Styczeń 2024 Pas wygląda jak polski pas szeregowego, ale zastanawia mnie bardzo niestaranne szycie przy klamrze. Mam gdzieś taki pas przedwojenny, nie raz widywałem pasy WP (ale ze schyłkowej komuny) i szwy były robione maszynowo od linijki. Ten tutaj wygląda jak by rymarzowi łapy latały. Może to efekt zużycia, ale mnie się bardzo nie podoba. Natomiast zastanowił mnie ten "oryginalny pas parciany". Pasy parciane WP powojennego są mi znane, i nie kojarzę niczego podobnego. Natomiast kojarzę takowe z osprzętu strażackiego.
0 Kostekkk Napisano 8 Styczeń 2024 Autor Napisano 8 Styczeń 2024 6 minutes ago, Erih napisał: Pas wygląda jak polski pas szeregowego, ale zastanawia mnie bardzo niestaranne szycie przy klamrze. Mam gdzieś taki pas przedwojenny, nie raz widywałem pasy WP (ale ze schyłkowej komuny) i szwy były robione maszynowo od linijki. Ten tutaj wygląda jak by rymarzowi łapy latały. Może to efekt zużycia, ale mnie się bardzo nie podoba. Natomiast zastanowił mnie ten "oryginalny pas parciany". Pasy parciane WP powojennego są mi znane, i nie kojarzę niczego podobnego. Natomiast kojarzę takowe z osprzętu strażackiego. Zastanawia mnie czy byłaby możliwość, że jest to pas radziecki używany w WP? Tłumaczyłoby to słabą jakość wykonania. Wiem, że radzieckie były podobne do polskich.
0 Erih Napisano 8 Styczeń 2024 Napisano 8 Styczeń 2024 Teraz, Kostekkk napisał: Zastanawia mnie czy byłaby możliwość, że jest to pas radziecki używany w WP? Tłumaczyłoby to słabą jakość wykonania. Wiem, że radzieckie były podobne do polskich. Jest taka możliwość, jeżeli pas byłby produkcji wojennej lub tuż po. Nawet jest taka możliwość że nasz wojak wyposażył się w samoróbkę na wzór pasów przedwojennych. O ile wiem (a nie specjalizuję się w tym temacie) to typowe pasy główne ACz miały klamry płaskie, wzorowane na carskich. Czy stosowano też takie z klamrą jednobolcową? Nie byłbym zdziwiony, ale pewności nie mam.
0 Kostekkk Napisano 10 Styczeń 2024 Autor Napisano 10 Styczeń 2024 On 9.01.2024 o 00:23, Erih napisał: Jest taka możliwość, jeżeli pas byłby produkcji wojennej lub tuż po. Nawet jest taka możliwość że nasz wojak wyposażył się w samoróbkę na wzór pasów przedwojennych. O ile wiem (a nie specjalizuję się w tym temacie) to typowe pasy główne ACz miały klamry płaskie, wzorowane na carskich. Czy stosowano też takie z klamrą jednobolcową? Nie byłbym zdziwiony, ale pewności nie mam. Na pewno Armia Czerwona używała jednobolcowych. Widziałem kilkukrotnie na sprzedaż na zagranicznych stronach jak i na zdjęciach z epoki. Natomiast nie jestem pewien czy to polska czy radziecka bo porównując po zdjęciach wyglądają niemal identycznie.
0 Catadero Napisano 10 Styczeń 2024 Napisano 10 Styczeń 2024 Między "ruskim" z wojny a polskim nie ma różnicy.
Pytanie
Kostekkk
Witajcie. Co to może być za pas? Na pierwszy rzut oka wygląda na radziecki. Ma dwie pieczątki "JW 541 A" lub "JW Б41 A". Dla porównania na ostatnim zdjęciu mój oryginalny pas parciany.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi