Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka jenoptem 8x30

TampaBay

Pytanie

Witam wszystkich serdecznie. Przywiozłem ze sobą z delegacji takie oto małe cudo i niby wszystko fajnie Carl Zeiss jenoptem 8x30 popularna niegdyś i porządna lornetka. Problem w tym że nawet obiektyw goggle nie chce znaleźć egzemplarza z takimi oznaczeniami producenta jak na mojej sztuce. Czy ktoś z państwa jest w stanie określić czy jest to oryginał i z których lat pochodzi? Z góry dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam.

IMG_20230922_180634_977.jpg

IMG_20230922_180640_402.jpg

IMG_20230922_180657_115.jpg

IMG_20230922_180927_387.jpg

IMG_20230922_180901_319.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
7 minut temu, Catadero napisał:

Skoro jest tam skrót "VEB" to lornetka wyprodukowana w DDR.

C.

Chodzi mi o różnicę w oznaczeniach producenta. Wszystkie egzemplarze które znalazłem mają inny układ układ liter, czcionkę I są otoczone ramką jak na zdjęciu poniżej. Dlatego pytam czy to oryginał.

1637_jen8x30_3.jpg

• 0

Tu akurat nie ma nic niezwykłego, lornetka pochodzi z okresu, gdy VEB CZJ stracił prawa do znaku towarowego i nazw handlowych (np. obiektywów) na rzecz zachodnioniemieckich spadkobierców. Stąd ich produkty sygnowane były "aus Jena" zamiast CZJ. Tu jest może lornetka na rynek wewnętrzny, stąd nadal nosi fodatkowo nazwę producenta VEB CZJ. A może zresztą i przez jakis czas tak je w ogóle oznaczano zamiast graficznego logo CZJ.

Ciekawy egzemplarz w każdym razie, ale nie ma w nim nic podejrzanego.

Edytowane przez Grzesio

• 0
17 minut temu, Grzesio napisał:

Tu akurat nie ma nic niezwykłego, lornetka pochodzi z okresu, gdy VEB CZJ stracił prawa do znaku towarowego i nazw handlowych (np. obiektywów) na rzecz zachodnioniemieckich spadkobierców. Stąd ich produkty sygnowane były "aus Jena" zamiast CZJ. Tu jest może lornetka na rynek wewnętrzny, stąd nadal nosi fodatkowo nazwę producenta VEB CZJ. A może zresztą i przez jakis czas tak je w ogóle oznaczano zamiast graficznego logo CZJ.

Ciekawy egzemplarz w każdym razie, ale nie ma w nim nic podejrzanego.

Dziękuje koledze za odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości. Poza ciekawymi oznaczeniami to całkiem niezły i solidnie wykonany sprzęt nawet jak na te czasy 

• 0
6 minut temu, Grzesio napisał:

Fakt, że najczęściej takie lornetki bez logo noszą tylko napis "aus Jena", ale trafiają się i takie z nazwą VEB CZJ dodaną powyżej niego np. https://www.delcampe.net/it/collezionismo/militari/ottica/rare-vintage-jumelle-multi-coated-jenoptem-7x50-webcarl-zeiss-jena-ddr-nr-5013682-495137921.html

Faktycznie to ten sam wzór jak na mojej, widocznie za słabo szukałem. Numer seryjny też niewiele wyższy niż mój czyli zbliżony czas produkcji. Ciekawe jaki był powód, być może "aus Jena" dodano po stracie praw do egzemplarzy wyprodukowanych przed, jeszcze ze starym logiem. Fajna ciekawostka się trafiła szkoda tylko że oryginalny futerał nie dotrwał do naszych czasów. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

• 0

Grzesio samą prawdę napisał. Zeiss Jena i Zeiss Oberkochen o prawa do znaków towarowych procesowały się długo i ze zmiennym szczęściem.

W dodatku na różne rynki produkowano stosując często w tym samym czasie z rozmaitymi oznaczeniami.

Patrząc na kolor powłok identyfikowanej lornetki, produkcja to będzie lata siedemdziesiąte schyłkowe do końca lat osiemdziesiątych.

Pewnie w sieci da się znaleźć spis numerów seryjnych z rozbiciem na lata (są takie spisy dla sprzętu Leitza czy dla aparatów Franke&Heicdeke).