Skocz do zawartości
  • 0

Znak na kamieniu, płytka z łupka.

Pytanie

Napisano

Witam forumowiczów.

Mam dwa zapytania. Primo: co oznacza trójkąt wykuty na kamiennym słupku? Granica działki?, oddziału leśnego? Secundo: płytka z łupka. Wymiary obecnie to 16 na 18 cm, grubość 4mm. Z dwóch stron wyryty wzór kratka. Dachówka? - wydaje mi się za cienka. Płytka na ścianę? - po co wzorek z dwóch stron? Z góry dziękuję za informacje.

20230801_074411.jpg

20230716_085652.jpg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Płytka z łupka to połamana dachówka . W naszym kraju niestety domów lub dachów krytych łupkiem jest jak na lekarstwo . We Francji czy Austrii , Szwajcarii  można całe miasta spotkać gdzie dachy są po dziś dzień kryte łupkiem .

• 0
Napisano

Podejrzewałem to ,zwątpiłem, bo grubość tej płytki to tylko 4 mm. Wydawało mi się że to mało na dachówkę. No i wzorek kratki wyryty jest po obu stronach.

• 0
Napisano

Dodam że niechcący wprowadziłem was w błąd. Z jednej strony tej płytki są linie, a nie kratka. Czyli faktycznie tabliczka do nauki pisania.

• 0
Napisano

Jak ktoś kopał na Niemcach to pewnie znalazł nie raz w dołku coś co wygląda jak ołówek z "kamienia". Podejrzewam, że to właśnie tym pisano po tych tablicach.