Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam dziś znalazłem taką monetę na skrzyżowaniu leśnej i polnej drogi.

Średnica monety to 24 milimetry.

Moneta jest wykonana z miedzi.

Moneta została znaleziona na terenie dawnego zaboru rosyjskiego.

20230721_204656[1].jpg

20230721_204710[1].jpg

Napisano

Początkowo myślałem że to jest 5 zł z PRL gdyż w zeszłym roku znalazłem coś podobnego oczyściłem i to było 5 zł z 1985 ale jednak moja moneta jest trochę większa.

Napisano

A pierwszego zdjęcia nie można zrobić z bocznym oświetleniem żeby podkreślić wypukłości? Jakby widać zarys cyfry jakiejś na prawej połówce...

• Super 1
Napisano
28 minutes ago, bialawy napisał:

A pierwszego zdjęcia nie można zrobić z bocznym oświetleniem żeby podkreślić wypukłości? Jakby widać zarys cyfry jakiejś na prawej połówce...

W którym miejscu widzisz ten zarys cyfry?

Za parę minut zrobię to zdjęcie z bocznym oświetleniem.

Napisano

Dobra zrobiłem to boczne oświetlenie najlepiej jak umiałem, mam nawet taką powiększającą lupę do monet niestety nie widziałem tam żadnego zarysu cyfry.

20230723_170804[1].jpg

20230723_170830[1].jpg

Napisano
8 minut temu, adam1234 napisał:

Dobra zrobiłem to boczne oświetlenie najlepiej jak umiałem, mam nawet taką powiększającą lupę do monet niestety nie widziałem tam żadnego zarysu cyfry.

20230723_170804[1].jpg

20230723_170830[1].jpg

8 minut temu, adam1234 napisał:

20230723_170804[1].jpg

20230723_170830[1].jpg

Bo to stan przed menniczy.

Napisano

Wszystko okej ale co to za moneta i z jakiego okresu?

Ja stawiam że to jest jakaś moneta z Księstwa Warszawskiego albo z okresu SAP (Stanisław August Poniatowski)

Napisano

Adam już wielokrotnie pisano na tym forum że gołe krążki pomonetarne , czyli takie z których w wyniku reakcji chemicznych z uwagi na leżenie wiekowe w glebie spowodowały że wystąpiły kruche patyny zimne które w wyniku wielu lat spędzonych w glebie kompletnie zatarły rysunek monety. Obecnie to tylko krążek metalu , może być to grosz SAP , kub grosz księstwa warszawskiego albo grosz Kongresówki lub grosz Fryderyka Wilhelma albo jakieś odmiany kopiejek. To może być wszystko w zależności co Ci się na mózg i wzrok rzuci . Zalecam jak zwykle wywiercić dziurkę podniesie to wartość do podkładki lub dwie to zdwoi wartość do postaci guzika

• Super 1