adam1234 Napisano 21 Lipiec 2023 Share Napisano 21 Lipiec 2023 Witam dziś znalazłem taką monetę na skrzyżowaniu leśnej i polnej drogi. Średnica monety to 24 milimetry. Moneta jest wykonana z miedzi. Moneta została znaleziona na terenie dawnego zaboru rosyjskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 22 Lipiec 2023 Share Napisano 22 Lipiec 2023 Miedziane pół suwerena gwinei 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1234 Napisano 22 Lipiec 2023 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2023 Początkowo myślałem że to jest 5 zł z PRL gdyż w zeszłym roku znalazłem coś podobnego oczyściłem i to było 5 zł z 1985 ale jednak moja moneta jest trochę większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 23 Lipiec 2023 Share Napisano 23 Lipiec 2023 A pierwszego zdjęcia nie można zrobić z bocznym oświetleniem żeby podkreślić wypukłości? Jakby widać zarys cyfry jakiejś na prawej połówce... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1234 Napisano 23 Lipiec 2023 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2023 28 minutes ago, bialawy napisał: A pierwszego zdjęcia nie można zrobić z bocznym oświetleniem żeby podkreślić wypukłości? Jakby widać zarys cyfry jakiejś na prawej połówce... W którym miejscu widzisz ten zarys cyfry? Za parę minut zrobię to zdjęcie z bocznym oświetleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1234 Napisano 23 Lipiec 2023 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2023 Dobra zrobiłem to boczne oświetlenie najlepiej jak umiałem, mam nawet taką powiększającą lupę do monet niestety nie widziałem tam żadnego zarysu cyfry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo69 Napisano 23 Lipiec 2023 Share Napisano 23 Lipiec 2023 8 minut temu, adam1234 napisał: Dobra zrobiłem to boczne oświetlenie najlepiej jak umiałem, mam nawet taką powiększającą lupę do monet niestety nie widziałem tam żadnego zarysu cyfry. 8 minut temu, adam1234 napisał: Dobra zrobiłem to boczne oświetlenie najlepiej jak umiałem, mam nawet taką powiększającą lupę do monet niestety nie widziałem tam żadnego zarysu cyfry. Bo to stan przed menniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1234 Napisano 23 Lipiec 2023 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2023 Wszystko okej ale co to za moneta i z jakiego okresu? Ja stawiam że to jest jakaś moneta z Księstwa Warszawskiego albo z okresu SAP (Stanisław August Poniatowski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 23 Lipiec 2023 Share Napisano 23 Lipiec 2023 Adam już wielokrotnie pisano na tym forum że gołe krążki pomonetarne , czyli takie z których w wyniku reakcji chemicznych z uwagi na leżenie wiekowe w glebie spowodowały że wystąpiły kruche patyny zimne które w wyniku wielu lat spędzonych w glebie kompletnie zatarły rysunek monety. Obecnie to tylko krążek metalu , może być to grosz SAP , kub grosz księstwa warszawskiego albo grosz Kongresówki lub grosz Fryderyka Wilhelma albo jakieś odmiany kopiejek. To może być wszystko w zależności co Ci się na mózg i wzrok rzuci . Zalecam jak zwykle wywiercić dziurkę podniesie to wartość do podkładki lub dwie to zdwoi wartość do postaci guzika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi