Czlowieksniegu Napisano 19 Lipiec 2023 Share Napisano 19 Lipiec 2023 Wrocławscy eksploratorzy z grupy GEMO dokonali niezwykłego odkrycia. Odnaleźli zaginioną w 1945 roku kolumnę Ebhardta. Znajdowała się dziesięć metrów pod ziemią na terenie Zamku Grodziec. Grupa Eksploracyjna Miesięcznika Odkrywca, znana jako GEMO, która jest częścią Instytutu Badań Historycznych i Krajoznawczych, jest znanym zespołem eksploracyjnym na Dolnym Śląsku i w całej Polsce. Słyną z licznych historycznych i archeologicznych odkryć, które przyczyniły się do zrozumienia naszej przeszłości. Tym razem, ich działania skupiły się na Zamku Grodziec, gdzie natrafili na niesamowite odkrycie. Jak podają na swoim facebookowym profilu Gmina Zagrodno – Europejska Zagroda, odnaleźli jedną z czterech kolumn zaprojektowanych przez Bodo Ebhardta, znanego niemieckiego architekta, które zostały wrzucone do studni i przysypane gruzem po 1945 roku. Historia tych kolumn była nieznana aż do teraz. W 2023 roku, dzięki badaniom GEMO, odkryliśmy, co stało się z tymi kolumnami po 1945 roku Zgodnie z informacjami udzielonymi przez GEMO w 1906 roku rozpoczęła się przebudowa zamku Grodziec, którą prowadził Bodo Ebhardt. Przebudowa obejmowała również średniowieczną studnię znajdującą się na dziedzińcu zamku. Według projektu, studnia miała być zwieńczona dachem wspartym na stylizowanych, zdobionych kolumnach. Po 1945 roku kolumny zniknęły, a ich los pozostawał nieznany. Dzięki badaniom GEMO wiemy teraz, że kolumny zostały wrzucone do studni i przysypane gruzem. Podstawa jednej z kolumn została odnaleziona na głębokości 10 metrów. Po wydobyciu i oczyszczeniu, na kolumnie ukazał się znak kamieniarski Bodo Ebhardta, stylizowany na dawny gmerk. Taki znak pozostawił on tylko w kilku miejscach w zamkach, które przebudował, takich jak Grodziec i Czocha. Odnaleziona przez GEMO podstawa to prawdopodobnie element kolumny znajdującej się w północno-zachodnim narożniku studni. Kilka dni temu, za pomocą pojazdu podwodnego, udało się sfilmować drugą podstawę, która spoczywa około 2 metry pod nimi. Członkowie GEMO kontynuują swoje poszukiwania, schodząc coraz głębiej, w nadziei na odnalezienie kolejnej kolumny. https://www.o2.pl/informacje/zeszli-10-metrow-pod-ziemie-sensacyjne-odkrycie-na-dolnym-slasku-6921263976319488a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Lipiec 2023 Share Napisano 19 Lipiec 2023 Szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 19 Lipiec 2023 Share Napisano 19 Lipiec 2023 43 minuty temu, bjar_1 napisał: Szok. I niedowierzanie. Gruz ze studni wpadł do niej. Wierciłem ostatnio studnię i na 10m znalazłem na wpół skamieniałe drewno. Pali się. To mnie ciekawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 19 Lipiec 2023 Share Napisano 19 Lipiec 2023 Tytuł nie pokrywa z tym co wykonano .Kolumnę znalazł robot podwodny który pływał w studni . To nie wykopalisko !! , jestem ciekaw jaka była największa głębokość tej studni od lustra wody czyli ile wsypano gruzu do studni a mimo to nadal jest woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi