Betu Napisano 15 Kwiecień 2023 Share Napisano 15 Kwiecień 2023 Próbowałem znaleźć w sieci do czego mógł służyć taki młot, lecz bez rezultatu. Jego waga to ok.5 kg. Ma spłaszczoną jedną stronę,a druga się zwęża. Czy to mógł być rodzaj przecinaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel17890 Napisano 15 Kwiecień 2023 Share Napisano 15 Kwiecień 2023 moim zdaniem młot typowo kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Cyrograf15 Napisano 15 Kwiecień 2023 Share Napisano 15 Kwiecień 2023 Raczej do tłuczenia kamieni, drogowcy takich używają. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 takafura Napisano 15 Kwiecień 2023 Share Napisano 15 Kwiecień 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Pawel17890 napisał: moim zdaniem młot typowo kowalski Fachowo młotek o takim kształcie nazywany jest żłobnikiem/przecinakiem. Jednak ich typowa waga to od 0,5 do około 1,5 kg. Ten faktycznie służył raczej do kruszenia... Edytowane 15 Kwiecień 2023 przez takafura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Betu Napisano 15 Kwiecień 2023 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2023 No i sprawa wyjaśniona. Dziwi mnie że takich kształtów nie znalazłem w sieci, lub i możliwe że źle szukałem. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 takafura Napisano 15 Kwiecień 2023 Share Napisano 15 Kwiecień 2023 https://kowalperun.pl/93-mlotki-i-podstawki-zlobniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 szutnik Napisano 15 Kwiecień 2023 Share Napisano 15 Kwiecień 2023 Fachowo to taki młot , o takim kształcie oraz wadze nazywa się odbijak duży i służył do dzielenia średniej wielkości bloczków skalnych . Twój wygląda na okres do II wojny lub niewiele czasu po niej ( inny kształt obucha ). Dzisiaj podobnymi bawią się tak Cyrograf był najbliżej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 szutnik Napisano 17 Kwiecień 2023 Share Napisano 17 Kwiecień 2023 Dokładnie nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Betu Napisano 29 Kwiecień 2023 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2023 To by się zgadzało, kształt i waga. Pewnie i wiek, fajnie że ktoś zna odpowiedź na moje pytanie. Szacunek. Pytanie tylko co to robiło w środku lasu? Możliwe że ktoś kiedyś robił drogę, która idzie niedaleko dalej. Z ilości rdzy, wnioskuję że leżał on lata, zanim się na niego natknąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kee Napisano 29 Kwiecień 2023 Share Napisano 29 Kwiecień 2023 23 minuty temu, Betu napisał: To by się zgadzało, kształt i waga. Pewnie i wiek, fajnie że ktoś zna odpowiedź na moje pytanie. Szacunek. Pytanie tylko co to robiło w środku lasu? Możliwe że ktoś kiedyś robił drogę, która idzie niedaleko dalej. Z ilości rdzy, wnioskuję że leżał on lata, zanim się na niego natknąłem. Obstawiam wykorzystanie wtórne jako jako narzędzie do bicia klinów przy wyrębie. Ale z drugiej strony To że teraz jest tam las nie znaczy że był tam 50 czy 70 lat temu. Z racji jego przeznaczenia używało się go tam gdzie leżały głazy żeby je łupac. W lasach można czasami się natknąć na pozostałości po łupaniu. Krótko mówiąc gdzie był materiał tam pracowano. Kamienie wywieźli a młot się zgubił. Ale to już dopisywanie historii z palca ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Betu
Próbowałem znaleźć w sieci do czego mógł służyć taki młot, lecz bez rezultatu.
Jego waga to ok.5 kg. Ma spłaszczoną jedną stronę,a druga się zwęża.
Czy to mógł być rodzaj przecinaka?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi