Betu Napisano 15 Kwiecień 2023 Napisano 15 Kwiecień 2023 Próbowałem znaleźć w sieci do czego mógł służyć taki młot, lecz bez rezultatu. Jego waga to ok.5 kg. Ma spłaszczoną jedną stronę,a druga się zwęża. Czy to mógł być rodzaj przecinaka? Cytuj
0 Pawel17890 Napisano 15 Kwiecień 2023 Napisano 15 Kwiecień 2023 moim zdaniem młot typowo kowalski Cytuj
0 Cyrograf15 Napisano 15 Kwiecień 2023 Napisano 15 Kwiecień 2023 Raczej do tłuczenia kamieni, drogowcy takich używają. Wojtek Cytuj
0 takafura Napisano 15 Kwiecień 2023 Napisano 15 Kwiecień 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Pawel17890 napisał: moim zdaniem młot typowo kowalski Fachowo młotek o takim kształcie nazywany jest żłobnikiem/przecinakiem. Jednak ich typowa waga to od 0,5 do około 1,5 kg. Ten faktycznie służył raczej do kruszenia... Edytowane 15 Kwiecień 2023 przez takafura Cytuj
0 Betu Napisano 15 Kwiecień 2023 Autor Napisano 15 Kwiecień 2023 No i sprawa wyjaśniona. Dziwi mnie że takich kształtów nie znalazłem w sieci, lub i możliwe że źle szukałem. Dziękuję za pomoc. Cytuj
0 takafura Napisano 15 Kwiecień 2023 Napisano 15 Kwiecień 2023 https://kowalperun.pl/93-mlotki-i-podstawki-zlobniki Cytuj
0 szutnik Napisano 15 Kwiecień 2023 Napisano 15 Kwiecień 2023 Fachowo to taki młot , o takim kształcie oraz wadze nazywa się odbijak duży i służył do dzielenia średniej wielkości bloczków skalnych . Twój wygląda na okres do II wojny lub niewiele czasu po niej ( inny kształt obucha ). Dzisiaj podobnymi bawią się tak Cyrograf był najbliżej :) Cytuj
0 Betu Napisano 29 Kwiecień 2023 Autor Napisano 29 Kwiecień 2023 To by się zgadzało, kształt i waga. Pewnie i wiek, fajnie że ktoś zna odpowiedź na moje pytanie. Szacunek. Pytanie tylko co to robiło w środku lasu? Możliwe że ktoś kiedyś robił drogę, która idzie niedaleko dalej. Z ilości rdzy, wnioskuję że leżał on lata, zanim się na niego natknąłem. Cytuj
0 Kee Napisano 29 Kwiecień 2023 Napisano 29 Kwiecień 2023 23 minuty temu, Betu napisał: To by się zgadzało, kształt i waga. Pewnie i wiek, fajnie że ktoś zna odpowiedź na moje pytanie. Szacunek. Pytanie tylko co to robiło w środku lasu? Możliwe że ktoś kiedyś robił drogę, która idzie niedaleko dalej. Z ilości rdzy, wnioskuję że leżał on lata, zanim się na niego natknąłem. Obstawiam wykorzystanie wtórne jako jako narzędzie do bicia klinów przy wyrębie. Ale z drugiej strony To że teraz jest tam las nie znaczy że był tam 50 czy 70 lat temu. Z racji jego przeznaczenia używało się go tam gdzie leżały głazy żeby je łupac. W lasach można czasami się natknąć na pozostałości po łupaniu. Krótko mówiąc gdzie był materiał tam pracowano. Kamienie wywieźli a młot się zgubił. Ale to już dopisywanie historii z palca ;) Cytuj
Pytanie
Betu
Próbowałem znaleźć w sieci do czego mógł służyć taki młot, lecz bez rezultatu.
Jego waga to ok.5 kg. Ma spłaszczoną jedną stronę,a druga się zwęża.
Czy to mógł być rodzaj przecinaka?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi