Skocz do zawartości
  • 0

Do czego służył taki młot?

Pytanie

Napisano

Próbowałem znaleźć w sieci do czego mógł służyć taki młot, lecz bez rezultatu. 

Jego waga to ok.5 kg. Ma spłaszczoną jedną stronę,a druga się zwęża. 

Czy to mógł być rodzaj przecinaka?

IMG_20230415_114614.jpg

IMG_20230415_114620.jpg

IMG_20230415_114639.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Pawel17890 napisał:

moim zdaniem młot typowo kowalski 

Fachowo młotek o takim kształcie nazywany jest żłobnikiem/przecinakiem. Jednak ich typowa waga to od 0,5 do około 1,5 kg.

Ten faktycznie służył raczej do kruszenia...

Edytowane przez takafura
  • 0
Napisano

No i sprawa wyjaśniona.

Dziwi mnie że takich kształtów nie znalazłem w sieci, lub i możliwe że źle szukałem.

Dziękuję za pomoc.

• 0
Napisano

Fachowo to taki młot , o takim kształcie oraz wadze nazywa się odbijak duży i służył do dzielenia średniej wielkości bloczków skalnych . Twój wygląda na okres do II wojny lub niewiele czasu po niej ( inny kształt obucha ). Dzisiaj podobnymi bawią się tak 

Cyrograf był najbliżej :)

• 0
Napisano

To by się zgadzało, kształt i waga. Pewnie i wiek, fajnie że ktoś zna odpowiedź na moje pytanie. Szacunek. Pytanie tylko co to robiło w środku lasu? Możliwe że ktoś kiedyś robił drogę, która idzie niedaleko dalej. Z ilości rdzy, wnioskuję że leżał on lata, zanim się na niego natknąłem.

• 0
Napisano
23 minuty temu, Betu napisał:

To by się zgadzało, kształt i waga. Pewnie i wiek, fajnie że ktoś zna odpowiedź na moje pytanie. Szacunek. Pytanie tylko co to robiło w środku lasu? Możliwe że ktoś kiedyś robił drogę, która idzie niedaleko dalej. Z ilości rdzy, wnioskuję że leżał on lata, zanim się na niego natknąłem.

Obstawiam wykorzystanie wtórne jako jako narzędzie do bicia klinów przy wyrębie. 

Ale z drugiej strony 

To że teraz jest tam las nie znaczy że był tam 50 czy 70 lat temu. Z racji jego przeznaczenia używało się go tam gdzie leżały głazy żeby je łupac. W lasach można czasami się natknąć na pozostałości po łupaniu. 

Krótko mówiąc gdzie był materiał tam pracowano. Kamienie wywieźli a młot się zgubił. 

Ale to już dopisywanie historii z palca ;)