Jedburgh_Ops Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Proponuję posłuchać o stanie obecnego polskiego wojska. Przed wysłuchaniem odradzam zbliżanie się do monopolowych, żeby nie zacząć pić z rozpaczy już w trakcie trwania programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Wieczorem se łobejrze. Na razie to łyknąłem, punkt widzenia swołoczy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Luty 2023 Autor Share Napisano 16 Luty 2023 3 minuty temu, bjar_1 napisał: Wieczorem se łobejrze. Polecam. Ja jestem w stanie wstrząsu. Gdy sobie porównuję np. biurokrację w LWP i w WP III RP to LWP wychodzi na jakieś standardy natowskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Teraz, Jedburgh_Ops napisał: Proponuję posłuchać o stanie obecnego polskiego wojska. Ktoś zaraz napisze, że to tylko chorążowie, więc gówno wiedzą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Luty 2023 Autor Share Napisano 16 Luty 2023 Chorążowie są właśnie idealni, bo są po środku - wiedzą i widzą wszystko, bo muszą, co się dzieje na dole wojska, a jednocześnie są prawie oficerami i żyją z nimi na stopie służbowej wszystko wiedząc i widząc, co i jak działa w korpusie oficerskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 Obejrzałem. Faktycznie syfiaście to wygląda. Szału nima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 16 Luty 2023 Autor Share Napisano 16 Luty 2023 To jest, kuźwa, normalny kabaret i kompletne jaja, a nie wojsko. Albo może burdel, bo w audycji jeden z panów już zaczął wymawiać głoskę „b”. Czas 27.24 - chor. Tomasz Świerad i biurokracja. Podanie o wydanie przepustki (byłemu żołnierzowi!) ● Podanie (z tymi samymi załącznikami) o wydanie komputera ● Podanie (z tymi samymi załącznikami) o wydanie telefonu służbowego. Itd. A to wszystko w najzwyczajniejszej jednostce liniowej. Dla porównania: LWP, lata 80. 3,5 roku musiałem (z przymusu, ale to inna sprawa) pracować w wojskowym instytucie naukowym. Wszystko tam tajne przez poufne. W tym instytucie musiałem pracować w pracowni prototypów - tam wszystko tajne przez poufne przez niewidzialne. Jednym kwitem miałem załatwione wszystko, żeby tam móc swobodnie pracować. Czyli w LWP było według - omówionego w programie - modelu NATOwskiego/amerykańskiego, gdy chor. Świerad mówi o akademii w Tampie w USA - jeden kwit załatwiał wszystkie przepustki do bazy, do akademii, do wojskowego sklepu PX, do otrzymania komputera itd. Fundacja Ad Arma (znienawidzona przez MON) policzyła kiedyś wszystkich polskich wojskowych gryzipiórów zza biurek. To są prawie drugie wojska operacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 16 Luty 2023 Share Napisano 16 Luty 2023 'Od czasu upadku komuny biurokracja rozrosła się trzykrotnie" śpiewał pewien artysta. Dwadzieścia lat temu. Od tego czasu proces ten znacznie przyspieszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 17 Luty 2023 Share Napisano 17 Luty 2023 9 godzin temu, Erih napisał: 'Od czasu upadku komuny biurokracja rozrosła się trzykrotnie" śpiewał pewien artysta. Dwadzieścia lat temu. Od tego czasu proces ten znacznie przyspieszył. Tym sposobem 300 tyś. etatów w WP osiągniemy bardzo szybko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 17 Luty 2023 Autor Share Napisano 17 Luty 2023 Czas 30.09 - weterani. Upokarzające traktowanie weteranów Bośni, Iraku, Afganistanu. Tacy, którzy nosa nie wyściubili z bazy i całą misję przesiedzieli za biurkami aż ociekają medalami. Żołnierze walczący, ranni, okaleczeni z orzeczeniem stopnia niepełnosprawności, żeby dostać medal, najpierw muszą w toku biurokracji udowodnić, że byli na misji, a potem... złożyć podanie o medal(!). LWP wysiada, bo tam wtedy tak nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi