Skocz do zawartości

Pieczęć poczty polowej 18750a

Rekomendowane odpowiedzi

18750:
(Mobilmachung-1.1.1940) 6. Kompanie Infanterie-Regiment 378
(2.1.1940-27.4.1940) gestrichen, wurde Fp.Nr. 28952 C
(15.9.1940-31.1.1941) Stab III u. 9.-12. Kompanie
Infanterie-Regiment 595
(15.7.1942-24.1.1943) Stab III u. 9.-12. Kompanie
Grenadier-Regiment 595
(25.1.1943-31.7.1943) Stab, 1.-4. Kompanie u. Batterie
Sturm-Bataillon AOK 2
(1.8.1943-23.3.1944) 28.1.1944 Stab und Einheit Sturm-Bataillon
AOK 2
(24.3.1944-6.11.1944) 4.9.1944 Stab I und Einheit Sturm-Regiment
AOK 2.

Batalion szturmowy aok  2 zakończył karierę 05.45 na Wyspie Sobieszewskiej i Mierzei  tam też od czasu do czasu trafiały się ich blachy.Pieczątka stalowa czy mosiężna ?

Edytowane przez abcd

6 minut temu, kazioW24 napisał:

Jak to jest lipa to ja ci karpik stawiam litra, jak oryginał to ty stawiasz litra wszystkim co się wypowiadali ,nic nie ryzykujesz przecież możesz tylko zyskać, zgadzasz się na takie warunki. Lubię takich speców.

Nic nie musisz udowadniać. Ja tobie też nie zamierzam.

Teraz, karpik napisał:

To może tak. Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego po nazistach, którzy uwielbiali mieć ordung w papierach i pieczętowali wszystko, nie kopie się dziesiątek wojskowych, metalowych pieczęci  rocznie?

Ile widziałeś pieczęci FP wykopanych przez osoby w Twoim otoczeniu? Bo ja ze 30...

6 minut temu, bjar_1 napisał:

Ile widziałeś pieczęci FP wykopanych przez osoby w Twoim otoczeniu? Bo ja ze 30...

Bardzo wszyscy cichociemni bo zdjęć mało, a to co w necie widzę to też lipa albo do papieru. Może jakieś zdjęcia z muzeów są?

48 minut temu, karpik napisał:

To może tak. Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego po nazistach, którzy uwielbiali mieć ordung w papierach i pieczętowali wszystko, nie kopie się dziesiątek wojskowych, metalowych pieczęci  rocznie?

Nie kopie się bo zostały wykopane ,za dawnych czasów na Mierzei trafiały się razem z popalonymi albo i nie sztabowym szpargałach

• Tak trzymać 1

21 minut temu, bjar_1 napisał:

A przedmiotowy tłok jest oczywiście w porządku i nie ma co szukać sensacji.

Nie jestem i nie mam zamiaru być biegły w XXw. tłokach. Dla mnie nadal mówimy o oryginalności przedmiotu, który nie istniał. Raczej nie na tym forum, ale twierdzono, że te tłoki były gumowe i opinie o tym, że wszystkie metalowe zostały wykopane i ślad po nich zaginął, nie zmienia nic dla mnie.

Proszę też pamiętać, że nie jestem prezesem, patrz- nieomylny.