Skocz do zawartości

14 Pułk Ułanów Jazłowieckich cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Z mojego opracowania...

ZAŁĄCZNIK nr 8. Lista Plutonu Trębaczy 14 Pułku Ułanów

Jazłowieckich, w 1934 roku.

Wachm. Patyna Piotr- szef plutonu

Wachm. Duszuk

Plut. Klepek

Kpr. Gajda Bartłomiej

Kpr. Wasyluk Józef

Kpr.Maślany

Kpr. Pielichowski

St. ul. Szyport

Uł. Bielecki

Uł. Jaworski

Ul. Meilinger

Uł. Kajzer

Uł. Dubowski

Uł. Vogel

Uł. Mroczek Kazimierz

Edytowane przez formoza58

9 godzin temu, formoza58 napisał:

Tym się nie przjmuj, znam ten " ból". Budziłem się czasem rano z - 2300, dostając systematycznie od jednej kanalii o wielorakim  nicku . Nie wiem  od kogo dostaleś, moge sie tylko domyślać, że od tego samego, który "umilał " mi przez prawie dwa lata :-(

Pozdrawiam

Dzięki za pocieszankę.  A wracając do tego co pisałeś o błędach w gazetach, chcę dodać, że błędy, tak. Dalej są nazwiska które nie figurują w Wykazie Ułanów, często bez imion, jak się do tego odnieść? Niedawno sprawdzałem jedno nazwisko i w Wykazie napisane ....... w pułku w roku 1922, dalsze losy nieznane. Gazeta z 1924r, czyli można napisać w pułku w latach 1922, 1924. sądzę, że jest jeszcze wiele podobnych żeczy więcej.

Na dzień dzisiejszy posiadam ponad 100 gazet, oczywiście w każdej coś z 14PUJ. Ponad 80% to gazety kompletne, strony zazwyczaj luźne, czasem naderwane, są i takie gdzie myszy próbowały swoich sił. Analizuję tylko te które mam u siebie. Zdaję sobie sprawę, że to tylko niewielki fragment publikacji o 14 PUJ.

11 godzin temu, formoza58 napisał:

Z mojego opracowania...

ZAŁĄCZNIK nr 8. Lista Plutonu Trębaczy 14 Pułku Ułanów

Jazłowieckich, w 1934 roku.

Wachm. Patyna Piotr- szef plutonu

Wachm. Duszuk

Plut. Klepek

Kpr. Gajda Bartłomiej

Kpr. Wasyluk Józef

Kpr.Maślany

Kpr. Pielichowski

St. ul. Szyport

Uł. Bielecki

Uł. Jaworski

Ul. Meilinger

Uł. Kajzer

Uł. Dubowski

Uł. Vogel

Uł. Mroczek Kazimierz

Uzupełnienie.

1. St. wachm. Piotr Patyna

2. Wachm. Duszuk

3. Plut. Klepek

4. Kpr. Bartlomiej Gajda

5. kpr. Józef Wasyluk.

p st wachm patyna.JPG

duszuk.JPG

p plut j klepek.JPG

p gajda.JPG

p wasyluk.JPG

3 godziny temu, boleo54 napisał:

Na dzień dzisiejszy posiadam ponad 100 gazet, oczywiście w każdej coś z 14PUJ. Ponad 80% to gazety kompletne, strony zazwyczaj luźne, czasem naderwane, są i takie gdzie myszy próbowały swoich sił. Analizuję tylko te które mam u siebie. Zdaję sobie sprawę, że to tylko niewielki fragment publikacji o 14 PUJ.

Oczywiście, publikacji prasowych jest bardzo wiele, wartościowych informacji w prasie z okresu międzywojnia jy się wojenne wspomnienia, jak i w powojennych, kiedy pojawiły się wspomnienia wojenne, potem często nie drukowane...

Kiedyś kupowalem prasę z choćby malym śladem odnośnie Pulku. Ale potem, w dobie kompa i domeny publicznej, gdzie można przeczytać wiele tytułów czasopism całymi rocznikami i skorzystać z nich owocnie, przestałem. Jako badacz historii Pułku, nie muszę kolekcjonować  pism, gdybym był kolekcjonerem, pewnie kupowalbym dalej, chyba , że w pewnym momencie moja Połowica zrobiła by mi " Berezynę". ;-)

Trochę rzeczy z prasy, odnośnie Pułku ...

Z 1924 roku...

14u 24r.JPG

1 godzinę temu, formoza58 napisał:

Oczywiście, publikacji prasowych jest bardzo wiele, wartościowych informacji w prasie z okresu międzywojnia jy się wojenne wspomnienia, jak i w powojennych, kiedy pojawiły się wspomnienia wojenne, potem często nie drukowane...

Kiedyś kupowalem prasę z choćby malym śladem odnośnie Pulku. Ale potem, w dobie kompa i domeny publicznej, gdzie można przeczytać wiele tytułów czasopism całymi rocznikami i skorzystać z nich owocnie, przestałem. Jako badacz historii Pułku, nie muszę kolekcjonować  pism, gdybym był kolekcjonerem, pewnie kupowalbym dalej, chyba , że w pewnym momencie moja Połowica zrobiła by mi " Berezynę". ;-)

Trochę rzeczy z prasy, odnośnie Pułku ...

Z 1924 roku...

14u 24r.JPG

Ja załatwiłem pronumeratę i w miarę  regularnie otrzymuję😉 Piszesz o ,,Opracowaniu" - czy jest gdzieś dostępne, czy tylko na własne potrzeby. Myślę, że jest tam dużo nowej wiedzy. Jeśli jest gdzieś dostępne, to jestem zainteresowany.

Też coś robię. Mam opracowane już ponad 200 stron materiału. Robię to w ekspozytorze. Materiał drukuje firma na papierze kredowym jednostronnie. To po to żeby, wraz z napływem nowego materiału, można było przestawiać strony. Robię to w 2 egzemplarzach. Zdjęcia, materiały z gazet drukowane są w odcieniach szarośći. Zdjęcia kadruję bez ramek. Natomiast pamiątki drukowane są w kolorze. Wrzucam ciekawe zdjęci, sądzę, że będziesz wiedział skąd pochodzi.G9.thumb.jpg.81344fbabe785762c41a1364b18e80cc.jpg

Teraz, boleo54 napisał:

Piszesz o ,,Opracowaniu" - czy jest gdzieś dostępne, czy tylko na własne potrzeby. Myślę, że jest tam dużo nowej wiedzy. Jeśli jest gdzieś dostępne, to jestem zainteresowany.

Jest to opracowanie w robocie. Własciwie, na razie 592 strony maszynopisu  , w formie kalendarium, co sie działo w Pułku od zakończenia kampanii 1920 roku do sierpnia 1939 roku, Każdy rozdzial to jakby kolejny rok od 1921 do 1939. Wszystko wzbogacone zdjęciami. Tyle, że jest to caly czas w robocie, a ja się nie śpieszę, bowiem czasami staram się odczytać ze starych dokumentów, a to jest bardzo mozolne, ze wzgledu na stan dokumentow i rekopisów. Niedawno dostałem skany listow ulana Pulku, ktory zginął we wrześniu i wprawdzie z powodzenieniem, ale rozszyfrowywanie ich zabralo mi sporo czasu. Beczalem przy tym mimo woli, hmm, a podobno chłopaki nie płacza :-(. Dlatego ta moja praca jeszcze potrwa, tym bardziej, ze dochodzą kolejne materiały.

Na allegro zdarzają się i takie perełki

Stanisław Sokołowski - Podoficer. W 14 p.UJ w 1939 r., d-ca 1 sekcji 1 plut. w II szw.,wyr. w bitwie pod Górkami. Nast. w obronie Warszawy. Odzn. KW.Po II wojnie św.w Polsce. Zmarł w 1990 r. w Zawoni, woj. dolnośląskie.

Zbigniew Żurowski - Oficer. W 14 p.UJ od 1936 r., w IV i II szw. d-ca plut. W l.1938/1939 r. d-ca plut. w IV szw., nast. w II szw.W kampanii wojennej 1939 r. d-ca sekcji pioniersko-gazowej i d-ca 1 plut w II szw. W dn. 17/19.09.1939 r. d-ca II szw. w walkach pod Sierakowem i w szarży pod Wólką Węglową. W obronie Warszawy d-ca plut. w I szw. por. Odzn. VM V Kl (nr 12392), KW 2x. Po II wojnie św. w Wk. Brytanii, czynny w Kole Ułanów Jazłowieckich w Londynie,współautor „Dziejów Ułanów Jazłowieckich”, rtm.Zmarł 26.06.1990 r. w Londynie.

Na podstawie: Wykaz Żołnierzy 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich służących w latach 1918-1947

DU2.jpg

DU1.jpg

Koperta PSZnZ, Polska Marynarka Wojenna Agencja PocztowaW

dn.18.XII.1943r. Znaczki poczty polowej Polskiego Rządu na Uchodźstwie.

Adresat: CYRUK JOHN (JAN ), ur. 06.07.1895r Sądiwa Wiśnia pow. Lwów, żołnierz legionów i PSZ, zmarł na emigracji 27.10.1966r Witham Road Londyn, Anglia.

Podoficer 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich. Służył w 14 p. żołnierz Legionów Polskich

i 14. p. UJ. W 14 p. UJ powtórnie w l. 1940-tych w Szkocji oraz w 1 Dywizji Pancernej.

W l. 1944/1945 w 14 p. UJ, jako chorąży. W l. 1945/1947 w P.K.P.R.

Nadawca: St. Wachmistrz KNYT EDWARD. Podoficer 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich. W Szkocji służył w kwatermistrzostwie pułku.

Także zakupiona koperta na allegro. Rarytas także dla filatelistów, całostka ze znaczkami Polskiego Rządu na emigracji

XX8.jpg

XX7.jpg

W dniu 12.02.2023 o 19:41, boleo54 napisał:

Dla odmiany zdjęcie z międzynarodowych zawodów konnych

Wymiary zdjęcia 14,5x10,5 cm. Zdjęcie opisane: Jnsterburg 1938. Polska ekipa na zawody konne. 1. Janusz Komorowski 1p.Szwoleżerów, 2. Roman Pohorecki 14p.Ułanów Jazłowieckich. 3. Aleksander Rylke 14p. Ulanów Jazłowieckich, 4. Jerzy Bilwin 3p.Szwoleżerów.

306.jpg

Na Twoim zdjęciu " jądro uderzeniowe" polskiej ekipy , ktore wyruszyła tam w składzie:  oficerowie widoczni na zdjęciu, rtm. Stanisław Czerniawski z 17 P.Uł., por. Leon Burniewicz z 2 PAL, por. Bronisław Skulicz z 2 P.Uł., por. Antoni Żelewski z 8 P.Ul. i prywatnie cywil Henryk Strzeszewski. Tutaj na jednym ze zdjęć z tych zawodów widoczni od lewej: por. Bilwin w rozmowie z por. Komorowskim, za nimi por. Skulicz, por. Żelewski i rtm. Rylke. 

instr.JPG