Skocz do zawartości

14 Pułk Ułanów Jazłowieckich cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, formoza58 napisał:

Co nazwiska, wygląda, że Janiak. Tylko, że nie mam takiego w korpusie oficerskim Pułku z 1928, 29. Popatrzę po promocjach grudziądzkich i bygdoskich.

Przeleciałem wszystkie promocje, niestety bez powodzenia. Może on jest ppor. rez. z ukończoną grudziądzką  SPRK?  Tak myślę, że może toJanicki, nie Janiak?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

3 godziny temu, boleo54 napisał:

A może to tak?

Koledze broni Panu Porucznikowi Hendelowi

A. Janiak? 

Lwów. 14 pułk ułanów Jazłowieckich

dnia 10.VI.1928r.

Janicki - bardzo prawdopodobne. Po k, jest krótki ,,i", z kropką wysoko zaznaczoną

Jeszcze jedno zdjęcie - co ciekawe, szable u starszych ułanów Wz.34 Ludwikówki, w środku kapral Wz.17. Zdjęcie należy datować rok 1935 i wyżej. Czy szabla Wz.17 znalazła się na potrzeby zdjęcia, czy może jeszcze jakaś ich ilość pozostawała w pułku?

XX10.jpg

XX11.jpg

Nie mam informacji czy po 1 grudnia 1935 roku, szable te byly na stanie pododdziałów Pułku. Ciekawe jest natomiast, jak do zakładu  przemknął  się kapral w długich spodniach. Prawdopodobnie nadterminowy. Tylko czemu u niego brak  Znaku Pułku?

Często fotograf z " Wiarusa" przychodził do koszar na zaplanowane " masowe sesje". Wtedy wystarczyło powiesić artystyczną zasłonę i fotografować wielu na umowiony czas. To by tłumaczyło kaprala z tymi niecodziennymi spodniami i szablą, która mogła się znajdować w małych ilościach w magazynach broni, albo  jako nagroda dla prymusa szkoły podoficerskiej, lub nawet z Muzeum Pułkowego. 

O tak. W prasie międzywojnia jest faktycznie multum relacji i artykułów dotyczących zawodów na terenie koszar Pułku, Lwowa, oraz w kraju, z udziałem Jazlowiaków. W moim opracowaniu obejmującym lata 1921- 1939, do momentu mobilizacji sierpniowej, znalazlem relacje z zawodów uzupełniajace każdy rok  pokoju.

Dla odmiany zdjęcie z międzynarodowych zawodów konnych

Wymiary zdjęcia 14,5x10,5 cm. Zdjęcie opisane: Jnsterburg 1938. Polska ekipa na zawody konne. 1. Janusz Komorowski 1p.Szwoleżerów, 2. Roman Pohorecki 14p.Ułanów Jazłowieckich. 3. Aleksander Rylke 14p. Ulanów Jazłowieckich, 4. Jerzy Bilwin 3p.Szwoleżerów.

306.jpg

11 minut temu, boleo54 napisał:

Dla odmiany zdjęcie z międzynarodowych zawodów konnych

Wymiary zdjęcia 14,5x10,5 cm. Zdjęcie opisane: Jnsterburg 1938. Polska ekipa na zawody konne. 1. Janusz Komorowski 1p.Szwoleżerów, 2. Roman Pohorecki 14p.Ułanów Jazłowieckich. 3. Aleksander Rylke 14p. Ulanów Jazłowieckich, 4. Jerzy Bilwin 3p.Szwoleżerów.

306.jpg

Mala uwaga... Rtm. Janusz Komorowski  ( pierwszy od lewej) służył w 1 P.Uł. krechowieckich.

2 godziny temu, formoza58 napisał:

Gazeta 1921 rok i zawody konne na Polu Mokotowskim. Na trybunie rozpoznaję por. Witolda Czaykowskiego, na dole, w grupie dowódca Pułku  mjr. Wielopolski. To chyba wtedy odbyła się gonitwa o nagrodę Pułku.

14ul 21r1.JPG

Uzupelnienie...  Na kadrze pierwszym na trybunie por. Czaykowski, na drugim mjr. Wielopolski.

14 czyk.JPG

14ul wielop.JPG

41 minut temu, formoza58 napisał:

Mala uwaga... Rtm. Janusz Komorowski  ( pierwszy od lewej) służył w 1 P.Uł. krechowieckich.

Tak, słuszna uwaga, 1p. Uł. Krechowieckich. Co do przekręcania nazwisk, też zauważyłem że jest to nieodosobnione.

To na razie tyle, z moją reputacją wystarczy Pozdrawiam

Teraz, boleo54 napisał:

To na razie tyle, z moją reputacją wystarczy Pozdrawiam

Tym się nie przjmuj, znam ten " ból". Budziłem się czasem rano z - 2300, dostając systematycznie od jednej kanalii o wielorakim  nicku . Nie wiem  od kogo dostaleś, moge sie tylko domyślać, że od tego samego, który "umilał " mi przez prawie dwa lata :-(

Pozdrawiam