formoza58 Napisano 10 Luty 2023 Autor Share Napisano 10 Luty 2023 12 godzin temu, formoza58 napisał: Co nazwiska, wygląda, że Janiak. Tylko, że nie mam takiego w korpusie oficerskim Pułku z 1928, 29. Popatrzę po promocjach grudziądzkich i bygdoskich. Przeleciałem wszystkie promocje, niestety bez powodzenia. Może on jest ppor. rez. z ukończoną grudziądzką SPRK? Tak myślę, że może toJanicki, nie Janiak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 10 Luty 2023 Share Napisano 10 Luty 2023 3 godziny temu, boleo54 napisał: A może to tak? Koledze broni Panu Porucznikowi Hendelowi A. Janiak? Lwów. 14 pułk ułanów Jazłowieckich dnia 10.VI.1928r. Janicki - bardzo prawdopodobne. Po k, jest krótki ,,i", z kropką wysoko zaznaczoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 10 Luty 2023 Share Napisano 10 Luty 2023 Jeszcze jedno zdjęcie - co ciekawe, szable u starszych ułanów Wz.34 Ludwikówki, w środku kapral Wz.17. Zdjęcie należy datować rok 1935 i wyżej. Czy szabla Wz.17 znalazła się na potrzeby zdjęcia, czy może jeszcze jakaś ich ilość pozostawała w pułku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Luty 2023 Autor Share Napisano 10 Luty 2023 Nie mam informacji czy po 1 grudnia 1935 roku, szable te byly na stanie pododdziałów Pułku. Ciekawe jest natomiast, jak do zakładu przemknął się kapral w długich spodniach. Prawdopodobnie nadterminowy. Tylko czemu u niego brak Znaku Pułku? Często fotograf z " Wiarusa" przychodził do koszar na zaplanowane " masowe sesje". Wtedy wystarczyło powiesić artystyczną zasłonę i fotografować wielu na umowiony czas. To by tłumaczyło kaprala z tymi niecodziennymi spodniami i szablą, która mogła się znajdować w małych ilościach w magazynach broni, albo jako nagroda dla prymusa szkoły podoficerskiej, lub nawet z Muzeum Pułkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 12 Luty 2023 Share Napisano 12 Luty 2023 Gazeta - 1922r. Krótka relacja z meczu piłkarskiego. Emocje..... Szkoda że nie podano składu drużyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Relacja krótka, ale treściwa. No to sobie pohulali chłopcy na murawie :-) ------------------------------------------------------ Z " Tygodnika Ilustrowanego" z 1920 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 12 Luty 2023 Share Napisano 12 Luty 2023 Dni wesela - dni smutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Z " Kuriera Warszawskiego", z 27 . X. 1933... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Jw. Druga żona majora, Alicja Halama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 12 Luty 2023 Share Napisano 12 Luty 2023 Przykre - 39 lat, wszystko było przed nim. Może dalej coś na sportowo. Gazeta 1922r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Gazeta 1921 rok i zawody konne na Polu Mokotowskim. Na trybunie rozpoznaję por. Witolda Czaykowskiego, na dole, w grupie dowódca Pułku mjr. Wielopolski. To chyba wtedy odbyła się gonitwa o nagrodę Pułku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 12 Luty 2023 Share Napisano 12 Luty 2023 Gazeta 1935r. Nie wiem czy nie będzie za dużo w tych tematach? Mam jeszcze sporo prasy w temacie sport konny w 14 PUJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 O tak. W prasie międzywojnia jest faktycznie multum relacji i artykułów dotyczących zawodów na terenie koszar Pułku, Lwowa, oraz w kraju, z udziałem Jazlowiaków. W moim opracowaniu obejmującym lata 1921- 1939, do momentu mobilizacji sierpniowej, znalazlem relacje z zawodów uzupełniajace każdy rok pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 12 Luty 2023 Share Napisano 12 Luty 2023 Dla odmiany zdjęcie z międzynarodowych zawodów konnych Wymiary zdjęcia 14,5x10,5 cm. Zdjęcie opisane: Jnsterburg 1938. Polska ekipa na zawody konne. 1. Janusz Komorowski 1p.Szwoleżerów, 2. Roman Pohorecki 14p.Ułanów Jazłowieckich. 3. Aleksander Rylke 14p. Ulanów Jazłowieckich, 4. Jerzy Bilwin 3p.Szwoleżerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 11 minut temu, boleo54 napisał: Dla odmiany zdjęcie z międzynarodowych zawodów konnych Wymiary zdjęcia 14,5x10,5 cm. Zdjęcie opisane: Jnsterburg 1938. Polska ekipa na zawody konne. 1. Janusz Komorowski 1p.Szwoleżerów, 2. Roman Pohorecki 14p.Ułanów Jazłowieckich. 3. Aleksander Rylke 14p. Ulanów Jazłowieckich, 4. Jerzy Bilwin 3p.Szwoleżerów. Mala uwaga... Rtm. Janusz Komorowski ( pierwszy od lewej) służył w 1 P.Uł. krechowieckich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 2 godziny temu, formoza58 napisał: Gazeta 1921 rok i zawody konne na Polu Mokotowskim. Na trybunie rozpoznaję por. Witolda Czaykowskiego, na dole, w grupie dowódca Pułku mjr. Wielopolski. To chyba wtedy odbyła się gonitwa o nagrodę Pułku. Uzupelnienie... Na kadrze pierwszym na trybunie por. Czaykowski, na drugim mjr. Wielopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Z prasy, z 1926 roku. Przy okazji warto wspomnieć o pomylkach ówczesnych mediów. Dotyczy to min. niedbalości w nazwiskach. W tym przypadku niemiło by zapewne czytać tą wzmiankę por. Porzeckiemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Jw. ...W tym przypadku mógł się poczuć niemiło płk. dypl. Andrzej Kunachowicz, czytając relację ze swieta pułkowego w lokalnej prasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 12 Luty 2023 Share Napisano 12 Luty 2023 41 minut temu, formoza58 napisał: Mala uwaga... Rtm. Janusz Komorowski ( pierwszy od lewej) służył w 1 P.Uł. krechowieckich. Tak, słuszna uwaga, 1p. Uł. Krechowieckich. Co do przekręcania nazwisk, też zauważyłem że jest to nieodosobnione. To na razie tyle, z moją reputacją wystarczy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Poza sportem, w prasie można spotkać ciekawostki z życia Pułku. i tak na przyklad.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Z prasy, z 1926 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Jw. Z 1927 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Teraz, boleo54 napisał: To na razie tyle, z moją reputacją wystarczy Pozdrawiam Tym się nie przjmuj, znam ten " ból". Budziłem się czasem rano z - 2300, dostając systematycznie od jednej kanalii o wielorakim nicku . Nie wiem od kogo dostaleś, moge sie tylko domyślać, że od tego samego, który "umilał " mi przez prawie dwa lata :-( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Teraz, formoza58 napisał: Poza sportem, w prasie można spotkać ciekawostki z życia Pułku. i tak na przyklad.... Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Autor Share Napisano 12 Luty 2023 Jak jesteśmy przy trębaczach. Z prasy , zdjęcie przedstawiające wachm. Piotra Patynę na czele swojego plutonu 3 maja 1936 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi