Usale Napisano 8 Wrzesień 2022 Napisano 8 Wrzesień 2022 Dzień dobry Jakiś czas temu zakupiłem odznakę krzyż Hindenburga z mieczami i nie jestem pewien jej autentyczności. Liczę na fachową pomoc :) Cytuj
0 balans Napisano 9 Wrzesień 2022 Napisano 9 Wrzesień 2022 Jak dla mnie to ta wstążka jak na 100 lat, to taka trochę zbyt świeża. Cytuj
0 karpik Napisano 9 Wrzesień 2022 Napisano 9 Wrzesień 2022 5 godzin temu, balans napisał: Jak dla mnie to ta wstążka jak na 100 lat, to taka trochę zbyt świeża. Pokazywałem tu kiedyś szpange z medalami(chyba nawet był tam taki sam) ze skrytki w kamienicy i wstążki były w podobnym stanie. Cytuj
0 BF.Cieszyniok Napisano 12 Wrzesień 2022 Napisano 12 Wrzesień 2022 Z tego co mi wiadomo, to wyprodukowano tych krzyzy (z mieczami i bez itd.) okolo 10.000.000. Producentow bylo sporo, niewszystkie skroty sa rozkodowane. Zdazaja sie kopie tego odznaczenie, sa one bardzo zadkie i pewnie wsrod kolekcjonerow tego odznaczenia nawet wiecej warte niz oryginal (z wyjatkiem tych zadkich producentow, ktorzy wybijali mala ilosc tych odznaczen). Na moje oko jest to oryginal, rowniez i baretka, tutaj w formie Austryjackiej (trojkacik). Cytuj
0 Van Pelt Napisano 12 Wrzesień 2022 Napisano 12 Wrzesień 2022 (edytowane) 1 hour ago, BF.Cieszyniok said: Z tego co mi wiadomo, to wyprodukowano tych krzyzy (z mieczami i bez itd.) okolo 10.000.000. Producentow bylo sporo, niewszystkie skroty sa rozkodowane. Zdazaja sie kopie tego odznaczenie, sa one bardzo zadkie i pewnie wsrod kolekcjonerow tego odznaczenia nawet wiecej warte niz oryginal (z wyjatkiem tych zadkich producentow, ktorzy wybijali mala ilosc tych odznaczen). Na moje oko jest to oryginal, rowniez i baretka, tutaj w formie Austryjackiej (trojkacik). Małe sprostowanie. Krzyż jest na trójkątnej wstążce, a nie baretce. Baretka, to wąski pasek wstążki w barwach danego orderu, noszona zamiast całego odznaczenia. Zastanawiają mnie różnice w proporcjach pasków. Choć takie wstążki jak twoja też widziałem. Może to być produkcja już po II WŚ, co nie znaczy chińska. PS Z tego co się orientuję, to nadano ich 8 milionów, z małym kawałkiem. Edytowane 12 Wrzesień 2022 przez Van Pelt Cytuj
0 BF.Cieszyniok Napisano 12 Wrzesień 2022 Napisano 12 Wrzesień 2022 8.041.414 nadan do 1938 roku, lecz po 30.11.1938 na polecenie ministra sparaw wewnetrznych (Wilhelma Fricka) rozszezono krag upowaznionych do nadania o ludzi pochodzacych z Sudetow i Ostmark [Marchii Wschodniej] oraz innych terenow pozniej przylaczonych do Rzeszy. To powoduje wzrost liczby nadan do okolo 10.000.000 Cytuj
0 Usale Napisano 12 Wrzesień 2022 Autor Napisano 12 Wrzesień 2022 Dzień dobry, Dziękuję bardzo za pomoc Pozdrawiam Cytuj
Pytanie
Usale
Dzień dobry
Jakiś czas temu zakupiłem odznakę krzyż Hindenburga z mieczami i nie jestem pewien jej autentyczności.
Liczę na fachową pomoc :)
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi