Skocz do zawartości
  • 0

KRZYŻ HINDENBURGA Z MIECZAMI

Usale

Pytanie

Napisano

Dzień dobry

Jakiś czas temu zakupiłem odznakę krzyż Hindenburga z mieczami i nie jestem pewien jej autentyczności.

Liczę na fachową pomoc :)

4726E455-44E7-46DF-B37B-7EA8BE7BE9D8.jpeg

70E22CD3-D11E-4D8B-90D1-807C634616D0.jpeg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 godzin temu, balans napisał:

Jak dla mnie to ta wstążka jak na 100 lat, to taka trochę zbyt świeża.

Pokazywałem tu kiedyś szpange z medalami(chyba nawet był tam taki sam) ze skrytki w kamienicy i wstążki były w podobnym stanie.

Napisano

Z tego co mi wiadomo, to wyprodukowano tych krzyzy (z mieczami i bez itd.) okolo 10.000.000. Producentow bylo sporo, niewszystkie skroty sa rozkodowane. 

Zdazaja sie kopie tego odznaczenie, sa one bardzo zadkie i pewnie wsrod kolekcjonerow tego odznaczenia nawet wiecej warte niz oryginal (z wyjatkiem tych zadkich producentow, ktorzy wybijali mala ilosc tych odznaczen).

Na moje oko jest to oryginal, rowniez i baretka, tutaj w formie Austryjackiej (trojkacik). 

Napisano
1 hour ago, BF.Cieszyniok said:

Z tego co mi wiadomo, to wyprodukowano tych krzyzy (z mieczami i bez itd.) okolo 10.000.000. Producentow bylo sporo, niewszystkie skroty sa rozkodowane. 

Zdazaja sie kopie tego odznaczenie, sa one bardzo zadkie i pewnie wsrod kolekcjonerow tego odznaczenia nawet wiecej warte niz oryginal (z wyjatkiem tych zadkich producentow, ktorzy wybijali mala ilosc tych odznaczen).

Na moje oko jest to oryginal, rowniez i baretka, tutaj w formie Austryjackiej (trojkacik). 

Małe sprostowanie. Krzyż jest na trójkątnej wstążce, a nie baretce. Baretka, to wąski pasek wstążki w barwach danego orderu,

noszona zamiast całego odznaczenia.

Zastanawiają mnie różnice w proporcjach pasków. Choć takie wstążki jak twoja też widziałem. Może to być produkcja

już po II WŚ, co nie znaczy chińska.

Hindenburg-Crosses-2-1024x792.jpg

PS Z tego co się orientuję, to nadano ich 8 milionów, z małym kawałkiem.

Napisano

8.041.414 nadan do 1938 roku,

lecz po 30.11.1938 na polecenie ministra sparaw wewnetrznych (Wilhelma Fricka) rozszezono krag upowaznionych do nadania o ludzi pochodzacych z Sudetow i Ostmark [Marchii Wschodniej] oraz innych terenow pozniej przylaczonych do Rzeszy. To powoduje wzrost liczby nadan do okolo 10.000.000

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie