Skocz do zawartości
  • 0

KRZYŻ HINDENBURGA Z MIECZAMI

Usale

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tego co mi wiadomo, to wyprodukowano tych krzyzy (z mieczami i bez itd.) okolo 10.000.000. Producentow bylo sporo, niewszystkie skroty sa rozkodowane. 

Zdazaja sie kopie tego odznaczenie, sa one bardzo zadkie i pewnie wsrod kolekcjonerow tego odznaczenia nawet wiecej warte niz oryginal (z wyjatkiem tych zadkich producentow, ktorzy wybijali mala ilosc tych odznaczen).

Na moje oko jest to oryginal, rowniez i baretka, tutaj w formie Austryjackiej (trojkacik). 

• 0
1 hour ago, BF.Cieszyniok said:

Z tego co mi wiadomo, to wyprodukowano tych krzyzy (z mieczami i bez itd.) okolo 10.000.000. Producentow bylo sporo, niewszystkie skroty sa rozkodowane. 

Zdazaja sie kopie tego odznaczenie, sa one bardzo zadkie i pewnie wsrod kolekcjonerow tego odznaczenia nawet wiecej warte niz oryginal (z wyjatkiem tych zadkich producentow, ktorzy wybijali mala ilosc tych odznaczen).

Na moje oko jest to oryginal, rowniez i baretka, tutaj w formie Austryjackiej (trojkacik). 

Małe sprostowanie. Krzyż jest na trójkątnej wstążce, a nie baretce. Baretka, to wąski pasek wstążki w barwach danego orderu,

noszona zamiast całego odznaczenia.

Zastanawiają mnie różnice w proporcjach pasków. Choć takie wstążki jak twoja też widziałem. Może to być produkcja

już po II WŚ, co nie znaczy chińska.

Hindenburg-Crosses-2-1024x792.jpg

PS Z tego co się orientuję, to nadano ich 8 milionów, z małym kawałkiem.

Edytowane przez Van Pelt

• 0

8.041.414 nadan do 1938 roku,

lecz po 30.11.1938 na polecenie ministra sparaw wewnetrznych (Wilhelma Fricka) rozszezono krag upowaznionych do nadania o ludzi pochodzacych z Sudetow i Ostmark [Marchii Wschodniej] oraz innych terenow pozniej przylaczonych do Rzeszy. To powoduje wzrost liczby nadan do okolo 10.000.000