Skocz do zawartości

Czyszczenie starych monet srebrnych?

Ms. Metalsearcher007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam w kolekcji 3 sreberka, które chciałbym wyczyścić. Ort i złotówki z II RP. Proszę o wszelkie rady i sposoby jak najmniej ryzykownego wyczyszczenia ich. Dodam, że wszystkie sztuki były moczone w wodzie z mydłem przez jedną dobę i nie dało to zbyt wielkich rezultatów. Jestem kompletnie zielony w temacie czyszczenia monet, a na internecie znalazłem same sposoby z użyciem kwasów i nadal poszukuję bezpieczniejszej metody. Załączam zdjęcia swoich "okazów".

SodaPDF-converted-Still001 (1).jpg

298579939_587399592943710_8991547899519604570_n.jpg

SodaPDF-converted-Still002.jpg

298504570_1748373975499612_2664414013911257927_n.jpg

SodaPDF-converted-Still003.jpg

298266915_614199590137596_837375245989814512_n.jpg

Napisano

Pisałem już o tym kilka razy - najbardziej prosta metoda i do tego nieinwazyjna.

Nalej do szklanego spodeczka octu spożywczego 10%, włóż monetę i obok włóż coś stalowego, np większy gwóźdź, efekt widoczny już po kilku godzinach. Następnie dokładne płukanie i suszenie, no i na końcu można monety czymś zabezpieczyć. Na początek możesz wypróbować na tych przedwojennych.

Napisano
18 minutes ago, balans napisał:

Pisałem już o tym kilka razy - najbardziej prosta metoda i do tego nieinwazyjna.

Nalej do szklanego spodeczka octu spożywczego 10%, włóż monetę i obok włóż coś stalowego, np większy gwóźdź, efekt widoczny już po kilku godzinach. Następnie dokładne płukanie i suszenie, no i na końcu można monety czymś zabezpieczyć. Na początek możesz wypróbować na tych przedwojennych.

Dziękuję bardzo, na pewno wypróbuje.

Napisano
19 minut temu, Ms. Metalsearcher007 napisał:

Dziękuję bardzo, na pewno wypróbuje.

Mile widziane zdjęcia po próbie. A metoda polega na elektrolizie związków miedzi [np siarczków] na powierzchni srebra i wykorzystuje różnicę potencjałów.

Napisano
4 hours ago, balans napisał:

Mile widziane zdjęcia po próbie. A metoda polega na elektrolizie związków miedzi [np siarczków] na powierzchni srebra i wykorzystuje różnicę potencjałów.

Zdjęcia oczywiście pokażę, już widać pierwsze cudowne efekty. Zadam tylko jeszcze jedno pytanie, bo kto pyta nie błądzi, na jaki okres zostawić monetę w tej mieszance? Jest jakieś bezpieczne maksimum?

Napisano
46 minut temu, Ms. Metalsearcher007 napisał:

Zdjęcia oczywiście pokażę, już widać pierwsze cudowne efekty. Zadam tylko jeszcze jedno pytanie, bo kto pyta nie błądzi, na jaki okres zostawić monetę w tej mieszance? Jest jakieś bezpieczne maksimum?

Do czasu aż moneta nie stanie się całkowicie srebrna i pozbawiona nalotu. Proces można przyspieszyć wymieniając po kilku godzinach ocet i gwoździa, a jest bezpieczny, bo srebro w tym przypadku nie wchodzi w reakcję z żelazem. No i nie zapomnij o dokładnym wypłukaniu monet i ich osuszeniu.

Napisano
3 minutes ago, balans napisał:

Do czasu aż moneta nie stanie się całkowicie srebrna i pozbawiona nalotu. Proces można przyspieszyć wymieniając po kilku godzinach ocet i gwoździa, a jest bezpieczny, bo srebro w tym przypadku nie wchodzi w reakcję z żelazem. No i nie zapomnij o dokładnym wypłukaniu monet i ich osuszeniu.

Dzięki, naprawdę oszczędziłeś mi dużo czasu, który bym stracił szukając dalej metod.

Napisano

Balans, mam pytanie. Czy próba srebra z jakiego jest wykonana moneta ma jakieś znaczenie podczas czyszczenie tą metodą? Chodzi mi o to, czy moneta ze srebra o niskiej próbie nie zostanie zniszczona?

Pozdrawiam 

Napisano
17 minut temu, dago2 napisał:

Balans, mam pytanie. Czy próba srebra z jakiego jest wykonana moneta ma jakieś znaczenie podczas czyszczenie tą metodą? Chodzi mi o to, czy moneta ze srebra o niskiej próbie nie zostanie zniszczona?

Pozdrawiam 

Pewnie jakiś wpływ ma, z tym, że ja kilka monet z XVII wieku wyczyściłem w ten sposób bez uszczerbku dla ich stanu. Natomiast byłbym ostrożny jeżeli chodzi o monety dużo starsze, bo były bite z bardzo kiepskiego srebra, co się zresztą zmieniło po odkryciu w Czechach dużych złóż srebra i pojawił się Grosz Praski. A zresztą elektrolizę można w każdej chwili przerwać. Natomiast ta metoda nie jest zalecana do sreber pokrytych tzw. patyną szlachetną, bo ją też usunie.

Pozdrawiam

Napisano
1 hour ago, dago2 napisał:

Pozdrawiam 

Osobiście będę dzisiaj czyścił elektrolizą orta z 1623 to zobaczymy jakie wyjdą z tego rezultaty. Właściwie nawet ta pięciozłotówka jest tylko w 75% srebrna z dużą domieszką miedzi i nie spowodowało to uszkodzeń, więc sądzę, że nawet monety z gorszego stopu powinny zachować się podobnie.

Napisano
W dniu 14.08.2022 o 11:25, Ms. Metalsearcher007 napisał:

Osobiście będę dzisiaj czyścił elektrolizą orta z 1623 to zobaczymy jakie wyjdą z tego rezultaty. Właściwie nawet ta pięciozłotówka jest tylko w 75% srebrna z dużą domieszką miedzi i nie spowodowało to uszkodzeń, więc sądzę, że nawet monety z gorszego stopu powinny zachować się podobnie.

Można zapytać, jak powiodło się z Ortem i pozostałymi monetami?

Napisano
On 17.08.2022 o 11:28, balans napisał:

Można zapytać, jak powiodło się z Ortem i pozostałymi monetami?

Ort dobrze się zachował, spod warstwy brudu wyszła korozja. Będę jeszcze próbował kolejnej elektrolizy, być może uda się jej pozbyć. Dziesiątki z Piłsudskim jeszcze nie poddałem elektrolizie, ale w wolnym czasie to zrobię. Wniosek wysuwa się tak, że nawet monety z gorszej próby srebra i z domieszką można bezpiecznie poddać elektrolizie. Czasami nie warto, bo można trafić na niespodzianki takie jak ta korozja, aczkolwiek nic poza tym nie powinno się stać.

299681864_1100183977590165_4917085007587486945_n.jpg

Napisano

Jak elektroliza nie dała rady z tym kuprytem, to pozostaje czyszczenie mechaniczne.Ja używam do tego ołówków do czyszczenia .Z tym że wcześniej monetę pokrywam cienką warstwą wazeliny technicznej żeby zmniejszyc tarcie i ograniczyć ryzyko zarysowania monety.Do tego potrzebna jest jeszcze dobra lupa na statywie bądź mikroskop.Nie jest to łatwy sposób, ale skuteczny.Zaznaczam że nie jest to metoda dla wszystkich,jeśli masz ciężką ręke i brak ci cierpliwości  to lepiej nie próbować.

• 4 weeks later...
Napisano
W dniu 18.08.2022 o 23:26, Ms. Metalsearcher007 napisał:

Ort dobrze się zachował, spod warstwy brudu wyszła korozja. Będę jeszcze próbował kolejnej elektrolizy, być może uda się jej pozbyć. Dziesiątki z Piłsudskim jeszcze nie poddałem elektrolizie, ale w wolnym czasie to zrobię. Wniosek wysuwa się tak, że nawet monety z gorszej próby srebra i z domieszką można bezpiecznie poddać elektrolizie. Czasami nie warto, bo można trafić na niespodzianki takie jak ta korozja, aczkolwiek nic poza tym nie powinno się stać.

299681864_1100183977590165_4917085007587486945_n.jpg

I jak poszło z pozostałymi monetami? No i co sądzisz o tej metodzie?

• 1 month later...
Napisano
On 10.09.2022 o 17:17, balans napisał:

I jak poszło z pozostałymi monetami? No i co sądzisz o tej metodzie?

Pozostałe monety również wyszły idealnie i to chyba najmniej inwazyjna metoda, wręcz nawet śladu nie zostawia. Tania i idealna dla każdego, w tym kompletnie zielonych. Dzięki raz jeszcze za pomoc😉

Napisano

Dodam jedną rzecz dość istotną, aby monet nie trzeć. Słyszałem to od kilku dość obeznanych kolegów w monetach. Co do elektrolizy takiej to się nie wypowiem bo zajmuję się ciężkimi stalowymi złomami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie