Skocz do zawartości
  • 0

Meteoryt?

Pytanie

Napisano

Witam. Wpadła mi w ręce taka bryłka. Nie wyglonda mi na odpad z huty lub coś w tym stylu.jest bardzo ciężką jak na swój rozmiar oraz wykazuje silne właściwości magnetyczne. Czy może to być meteor?

IMG_20220723_144256.jpg

IMG_20220723_144243.jpg

IMG_20220723_144236.jpg

IMG_20220723_144226.jpg

IMG_20220723_144221.jpg

IMG_20220723_144203.jpg

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Napisano (edytowane)

Spiek, jakiś odpad, skorupa obtopieniowa jest po całości i brak charakterystycznego kształtu i zbyt nieregularna struktura. 

Niech zgadnę znalezione na drodze?

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano
8 minut temu, Matwoj napisał:

No nie zgadles nie na drodze. Nawet nie blisko drogi.

Pytam bo u mnie się to tonami wala po drogach leśnych. Podejrzewam że powszechna praktyką było utwardzanie tym dróg, metalu w tym sporo jak gdzieś wystaje ponad piach to aż się błyszczy tak opony polerują. To że znalezione w polu o niczym nie świadczy. Często na odludziu znajduje łyżki a to jeszcze nie świadczy o tym że tam stołówka była ;) 

A ciekawe jest to że w promieniu 200km nie mam żadnego zakładu który by takie odpady produkował, ciekaw jestem skąd oni to przywozili. 

• 0
Napisano
3 godziny temu, Matwoj napisał:

Przekrój. Bardzo ciężko się to kroiło....

IMG_20220723_171019.jpg

IMG_20220723_171011.jpg

Brak struktury,  a moje zwykły spiek. Wątpię żebyś żelazniaka w domu dał radę kątówka przeciąć ;D 

• 0
Napisano

No nie Tyr stwierdził po przekroju szlifierką do metalu że brak kryształów oliwinu , no padłem, Tyr to  magik albo czarodziej. Ten przekrój to żaden przekrój , jak byłby to meteor to świetnie został zmasakrowany . Do przekrojów minerałów jest specjalna piła wodna szybkoobrotowa taśmowa która daje przekrój nie rozwlekając minerałów po całej powierzchni . To co widzimy to jedna wielka maź , chamsko pocięte ręczną szlifierką , nawet w spiekach żużlowych stalowych z uwagi powolnego stygnięcia widać w przekroju krystalizację. Tu nic nie widać b i jak coś ma być widoczne gdy w trakcie cięcia materiał jest rwany, grzany , spiekany i rozwlekany a cięcie takie jak ręka trzyma narzędzie. Matwoj najpierw zalecam poczytaj jak się do tego zabrać a nie słuchaj mędrców którzy chcą widzieć przekrój . Jak byś znalazł kiedyś w przyszłości meteoryt to zdradzi ci to jego powierzchnia , ale o tym sporo książek trzeba poczytać i na logach geologicznych posiedzieć , materiałów w ręce mieć z kilkadziesiąt kilo aby sie opatrzyć , a potem szukać . Cięcie większość robi do badań a nie po to aby podziwiać powierzchnie którą często jeszcze pod mikroskopem rozpatrujemy w składzie chemicznym i krystalizacji. Meteoryty nie są to tanie fanty i na prawdę trudno je znaleźć dla nieobeznanego właśnie z uwagi na utwardzanie dróg szlaką nie tylko w miastach ale na wsiach oraz szlaką często po działalności wiejskich kowali.

• 0
Napisano

Szlaka . Niestety szlaka często ma w sobie bardzo dużo żelaza , jest go za mało do wtórnego przetopu ale na tyle dużo że i pod wykrywaczem dzwoni i sama szlaka jest dość ciężka oraz z uwagi że to spiek jest bardzo twarda. Właśnie z uwagi że często w szlace jest dużo kamienia i szlaka jest twarda to jest wykorzystywana do utwardzania wstępnego dróg wiejskich, leśnych , różnych ścieżek i to dziesiątki jak nie ponad setki kilometrów od najbliższych hut . U nas na śląsku znikają pohutnicze hałdy właśnie na podsypki na drogi , ba najwięcej poszło na autostrady.