Matwoj Napisano 23 Lipiec 2022 Napisano 23 Lipiec 2022 Witam. Wpadła mi w ręce taka bryłka. Nie wyglonda mi na odpad z huty lub coś w tym stylu.jest bardzo ciężką jak na swój rozmiar oraz wykazuje silne właściwości magnetyczne. Czy może to być meteor?
Kee Napisano 23 Lipiec 2022 Napisano 23 Lipiec 2022 3 godziny temu, Matwoj napisał: Przekrój. Bardzo ciężko się to kroiło.... Brak struktury, a moje zwykły spiek. Wątpię żebyś żelazniaka w domu dał radę kątówka przeciąć ;D
Matwoj Napisano 24 Lipiec 2022 Autor Napisano 24 Lipiec 2022 Mam katowke z biedry,ona kroi wszystko:D dobra Panowie dzięki za pomoc.
Landszaft Napisano 26 Lipiec 2022 Napisano 26 Lipiec 2022 No nie Tyr stwierdził po przekroju szlifierką do metalu że brak kryształów oliwinu , no padłem, Tyr to magik albo czarodziej. Ten przekrój to żaden przekrój , jak byłby to meteor to świetnie został zmasakrowany . Do przekrojów minerałów jest specjalna piła wodna szybkoobrotowa taśmowa która daje przekrój nie rozwlekając minerałów po całej powierzchni . To co widzimy to jedna wielka maź , chamsko pocięte ręczną szlifierką , nawet w spiekach żużlowych stalowych z uwagi powolnego stygnięcia widać w przekroju krystalizację. Tu nic nie widać b i jak coś ma być widoczne gdy w trakcie cięcia materiał jest rwany, grzany , spiekany i rozwlekany a cięcie takie jak ręka trzyma narzędzie. Matwoj najpierw zalecam poczytaj jak się do tego zabrać a nie słuchaj mędrców którzy chcą widzieć przekrój . Jak byś znalazł kiedyś w przyszłości meteoryt to zdradzi ci to jego powierzchnia , ale o tym sporo książek trzeba poczytać i na logach geologicznych posiedzieć , materiałów w ręce mieć z kilkadziesiąt kilo aby sie opatrzyć , a potem szukać . Cięcie większość robi do badań a nie po to aby podziwiać powierzchnie którą często jeszcze pod mikroskopem rozpatrujemy w składzie chemicznym i krystalizacji. Meteoryty nie są to tanie fanty i na prawdę trudno je znaleźć dla nieobeznanego właśnie z uwagi na utwardzanie dróg szlaką nie tylko w miastach ale na wsiach oraz szlaką często po działalności wiejskich kowali.
Matwoj Napisano 26 Lipiec 2022 Autor Napisano 26 Lipiec 2022 Witam.dzieki za odpowiedź, ale po wyglądzie to raczej nie jest meteoryt?
Tyr Napisano 23 Lipiec 2022 Napisano 23 Lipiec 2022 Jest to podobne do pallasytu ale tylko przekrój da pewność.
Matwoj Napisano 23 Lipiec 2022 Autor Napisano 23 Lipiec 2022 Obojętne w którym miejscu? Tzn. jakiej powierzchni przekroju potrzebujesz żeby mieć pewność?
Landszaft Napisano 26 Lipiec 2022 Napisano 26 Lipiec 2022 Szlaka . Niestety szlaka często ma w sobie bardzo dużo żelaza , jest go za mało do wtórnego przetopu ale na tyle dużo że i pod wykrywaczem dzwoni i sama szlaka jest dość ciężka oraz z uwagi że to spiek jest bardzo twarda. Właśnie z uwagi że często w szlace jest dużo kamienia i szlaka jest twarda to jest wykorzystywana do utwardzania wstępnego dróg wiejskich, leśnych , różnych ścieżek i to dziesiątki jak nie ponad setki kilometrów od najbliższych hut . U nas na śląsku znikają pohutnicze hałdy właśnie na podsypki na drogi , ba najwięcej poszło na autostrady.
Kee Napisano 23 Lipiec 2022 Napisano 23 Lipiec 2022 Spiek, jakiś odpad, skorupa obtopieniowa jest po całości i brak charakterystycznego kształtu i zbyt nieregularna struktura. Niech zgadnę znalezione na drodze?
Matwoj Napisano 23 Lipiec 2022 Autor Napisano 23 Lipiec 2022 No nie zgadles nie na drodze. Nawet nie blisko drogi.
Kee Napisano 23 Lipiec 2022 Napisano 23 Lipiec 2022 8 minut temu, Matwoj napisał: No nie zgadles nie na drodze. Nawet nie blisko drogi. Pytam bo u mnie się to tonami wala po drogach leśnych. Podejrzewam że powszechna praktyką było utwardzanie tym dróg, metalu w tym sporo jak gdzieś wystaje ponad piach to aż się błyszczy tak opony polerują. To że znalezione w polu o niczym nie świadczy. Często na odludziu znajduje łyżki a to jeszcze nie świadczy o tym że tam stołówka była ;) A ciekawe jest to że w promieniu 200km nie mam żadnego zakładu który by takie odpady produkował, ciekaw jestem skąd oni to przywozili.
Matwoj Napisano 23 Lipiec 2022 Autor Napisano 23 Lipiec 2022 Nie znam się temu pytam:) może i masz rację,oddam do huty
Tyr Napisano 23 Lipiec 2022 Napisano 23 Lipiec 2022 Pallasyt meteoryt – Szukaj w Google Najlepiej daj fotki na jakieś forum o meteorach powiedzą jak sprawdzić.
Matwoj Napisano 23 Lipiec 2022 Autor Napisano 23 Lipiec 2022 Przekrój. Bardzo ciężko się to kroiło....
Tyr Napisano 23 Lipiec 2022 Napisano 23 Lipiec 2022 Nie ma kryształów oliwinu więc najprawdopodobniej nie jest to pallasyt i meteoryt ale warto dać do zbadania...
Pytanie
Matwoj
Witam. Wpadła mi w ręce taka bryłka. Nie wyglonda mi na odpad z huty lub coś w tym stylu.jest bardzo ciężką jak na swój rozmiar oraz wykazuje silne właściwości magnetyczne. Czy może to być meteor?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.