Skocz do zawartości
  • 0

szabla

Pytanie

Napisano (edytowane)

witam. ostatnio stałem się posiadaczem szabli (prezent ślubny od dziadka). może mógłby ktoś powiedzieć co to jest dokładnie. z tego co szukałem w internecie to jest to kozacka szaszka. Ale o oznaczeniach nic nie mogłem znaleźć. I tak z ciekawości ile coś takiego może być warte.

received_1073210906602163.jpeg

received_718103526310058.jpeg

received_814427119530118.jpeg

received_958287168185624.jpeg

Edytowane przez salwa
źle dodałem zdjecia

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Czołem.

4 godziny temu, salwa napisał:

jest to kozacka szaszka

Jak najbardziej - Шашка солдатская  нижних чинов обр. 1881 г - казачья

Wyklepana w Złatouście w 1904-tym roku.

................

Ryfki na pochwie założone "po Polsku".

Widocznie szaszka ta, służyła z szanownym dziadkiem w wojsku polskim.

4 godziny temu, salwa napisał:

I tak z ciekawości ile coś takiego może być warte.

Rodzinne pamiątki - nie mają ceny.

pzdr.

stani

• Super 1
  • Tak trzymać 7
  • 0
Napisano
11 minutes ago, toyotomi said:

Czołem.

Jak najbardziej - Шашка солдатская  нижних чинов обр. 1881 г - казачья

Wyklepana w Złatouście w 1904-tym roku.

................

Ryfki na pochwie założone "po Polsku".

Widocznie szaszka ta, służyła z szanownym dziadkiem w wojsku polskim.

Rodzinne pamiątki - nie mają ceny.

pzdr.

stani

Broń Boże, nie zamierzam jej sprzedawać. kwestia ceny to ciekawość. Nawet dziadek mnie o to pytał. dzięki za informację:)

• Super 1
  • 0
Napisano

Piękna sztuka, ale aż się prosi o konserwację,zwłaszcza ze na razie korozja dopiero zaczyna ciamkać w paru miejscach.

• Tak trzymać 1
  • 0
Napisano
8 hours ago, Erih said:

Piękna sztuka, ale aż się prosi o konserwację,zwłaszcza ze na razie korozja dopiero zaczyna ciamkać w paru miejscach.

myślałem o tym, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. są jakieś miejsca z takimi usługami?

• 0
Napisano

Czołem Waszmościom.

15 godzin temu, salwa napisał:

kwestia ceny to ciekawość.

Doskonale rozumiem, a ceny są tak "rozwleczone" że - konkretnie - nie da rady wyrokować.

(za rosyjską broń - zwłaszcza imperialną - to (trochę na wyrost) żądane są dosyć wysokie ceny)

A wszystko zależy od tego, ile jest w stanie dać kupiec za daną szaszkę.

Powiązane jest to z - rocznikiem produkcji, ukompletowaniem, stanem zachowania, jak i wcześniejszymi "remontami".

A w Twoim przypadku, dochodzi fakt, że szaszka ta - to "polonik". A to dla kolekcjonerów jest wartością dodaną.

Widełki cenowe dla tej szaszki - jak podejrzewam - to 8-25 klocków.

2 godziny temu, salwa napisał:

tylko nie wiem jak się do tego zabrać

To się nie zabieraj - bo "widełki cenowe" spadną i to drastycznie. Na forach z bronią białą, znajdziesz fachowców.

.........................

Jeżeli pozwolisz - interesuje mnie jeden fragment pochwy (oczywiście do moich celów badawczych)

1.pochwa.thumb.JPG.e57c788eadfa44e23b30a5bb60317676.JPG

Chętnie zobaczył bym zdjęcia - w lepszej rozdzielczości (większe) i z czterech stron.

pzdr.

stani

• Tak trzymać 1
  • 0
Napisano
15 godzin temu, salwa napisał:

myślałem o tym, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. są jakieś miejsca z takimi usługami?

Stani ma rację, najlepiej zwrócić się do fachowca, to zbyt cenny przedmiot by ryzykować popełnienie szkolnych błędów i zniszczenie fanta. Zwłaszcza że stan ogólny nie jest zły, i chodzi raczej o zabiegi prewencyjne, więc cena nie powinna być zbyt wysoka. Niemniej, szablę ta należało by rozebrać do czyszczenia, a przy tej czynności potrzebna jest wprawa i narzędzia.

• Tak trzymać 1
  • 0
Napisano
On 5/26/2022 at 11:38 AM, toyotomi said:

Czołem Waszmościom.

Doskonale rozumiem, a ceny są tak "rozwleczone" że - konkretnie - nie da rady wyrokować.

(za rosyjską broń - zwłaszcza imperialną - to (trochę na wyrost) żądane są dosyć wysokie ceny)

A wszystko zależy od tego, ile jest w stanie dać kupiec za daną szaszkę.

Powiązane jest to z - rocznikiem produkcji, ukompletowaniem, stanem zachowania, jak i wcześniejszymi "remontami".

A w Twoim przypadku, dochodzi fakt, że szaszka ta - to "polonik". A to dla kolekcjonerów jest wartością dodaną.

Widełki cenowe dla tej szaszki - jak podejrzewam - to 8-25 klocków.

To się nie zabieraj - bo "widełki cenowe" spadną i to drastycznie. Na forach z bronią białą, znajdziesz fachowców.

.........................

Jeżeli pozwolisz - interesuje mnie jeden fragment pochwy (oczywiście do moich celów badawczych)

1.pochwa.thumb.JPG.e57c788eadfa44e23b30a5bb60317676.JPG

Chętnie zobaczył bym zdjęcia - w lepszej rozdzielczości (większe) i z czterech stron.

pzdr.

stani

dzieki. zdjęcia podeślę w ciągu miesiąca bo nie mam jej aktualnie przy sobie 

• 0
Napisano
18 hours ago, Erih said:

Stani ma rację, najlepiej zwrócić się do fachowca, to zbyt cenny przedmiot by ryzykować popełnienie szkolnych błędów i zniszczenie fanta. Zwłaszcza że stan ogólny nie jest zły, i chodzi raczej o zabiegi prewencyjne, więc cena nie powinna być zbyt wysoka. Niemniej, szablę ta należało by rozebrać do czyszczenia, a przy tej czynności potrzebna jest wprawa i narzędzia.

dzięki. w takim razie nic nie ruszam i poszukam jakiegoś magika od szabli. chyba że macie kogoś do polecenia w okolicach Warszawy?