jfkl Napisano 11 Lipiec 2022 Autor Napisano 11 Lipiec 2022 25 minutes ago, szutnik said: No trochę mnie zaciekawiło:) Przynajmniej wiadomo ,że zmarł 21(?) lutego 1569r. Tylko pytanie - co robi na tym epitafium ta data zapisana po łacinie , która nijak się ma ani do roku narodzin ani śmierci? Data w systemie rzymskim to M D LX IX a to jest oczywiscie 1569, data smierci..
szutnik Napisano 11 Lipiec 2022 Napisano 11 Lipiec 2022 13 minut temu, jfkl napisał: Data w systemie rzymskim to M D LX IX a to jest oczywiscie 1569, data smierci.. Moja ślepota
NICKtWAŻNY Napisano 10 Sierpień 2022 Napisano 10 Sierpień 2022 Opis i tłumaczenie ze (nie)znalezionej książki ;-)
jfkl Napisano 10 Sierpień 2022 Autor Napisano 10 Sierpień 2022 Goscinny "Odkrywca", ma, moim zdaniem doskonaly material na artykul w nastepnym numerze !!
jfkl Napisano 11 Sierpień 2022 Autor Napisano 11 Sierpień 2022 To piekne tlumaczenie jest cenne z jeszcze jednego powodu - pochodzi z 19-tego wieku. Wtedy jeszcze znajomosc laciny byla dosc powszechna, a ci ktorzy byli wowczas uwazani za jej znawcow - byli bez porownania w niej lepsi, od tych kilku nam wspolczesnych, ktorzy siebie sami i ktorych my, za znawcow laciny uwazamy....
jfkl Napisano 1 Październik 2022 Autor Napisano 1 Październik 2022 W najnowszym numerze "Spotkan z Zabytkami", (9/10 - 2022), ukazal sie artykul dr.hab. Marka A. Janickiego z Uniwersytetu Warszawskiego na temat tabliczki: strona 55-60, "Zabytek po stuleciu zjawiony − tabliczka trumienna hetmana Mikołaja Sieniawskiego". Kto ma dostep do najnowszego numeru "Spotkan", moze go juz przeczytac. Za kilka miesiecy bedzie bezplatnie dostepny "online" na stronie "Spotkan z Zabytkami".
jfkl Napisano 6 Grudzień 2022 Autor Napisano 6 Grudzień 2022 https://zabytki.online/2022/11/29/dwuglos-o-tabliczce-trumiennej-i-herbie/?fbclid=IwAR3avkIDwINfK7zYDDJCSSZuMbIdi3nuJIgX8i5dSKsfFw3u-Tu_iuv5MP4
MonikaNJ Napisano 6 Grudzień 2022 Napisano 6 Grudzień 2022 O! widzę ,że nasi tu byli zarówno w temacie jak i w linku powyżej. Co do daty urodzenia Hetmana to już Tomasz się wypowiedział i nie będę powielała ; ale mam jedną sugestię jfkl - nie porównuj obecnych czasów i tego co kto wie w rodzinie do czasów zamierzchłych nawet w rodach magnackich. Trochę to miłowanie wiary katolickiej to chyba objawiło mu się na łożu śmierci Dzieje reformacyi w Polsce od wejścia jej do Polski aż do jej upadku. T. 1, Początki i terytoryalne rozprzestrzenienie się reformacyi. - Podlaska Biblioteka Cyfrowa (biaman.pl) strona 304
jfkl Napisano 7 Grudzień 2022 Autor Napisano 7 Grudzień 2022 W kwestii wieku hetmana; czy czytala Pani caly wywod Marka Janickiego w tej sprawie? Wyglada na to, ze cos jednak Pani pominela..
MonikaNJ Napisano 7 Grudzień 2022 Napisano 7 Grudzień 2022 Czytałam, wynika z niego że na podstawie herbu matki i podanego wieku można zrobić korektę w życiorysie Sieniawskiego. Jednak to nadal będzie szacunkowy rok urodzenia, ponieważ nie ma dokumentów to potwierdzających. Właśnie na to, Tomasz chciał Ci zwrócić uwagę- przy zgonach świadkowie podawali szacunkowy wiek zmarłego. Natomiast jeśli chodzi o wiarę zmarłego dałam się przekonać autorowi
rafels Napisano 15 Marzec 2023 Napisano 15 Marzec 2023 Chronologicznie: Zabytek po stuleciu zjawiony – tabliczka trumienna hetmana Mikołaja Sieniawskiego "Zabytek po stuleciu zjawiony" - reakcje na artykuł Mikołaj Sieniawski (1489 – 1569) – hetman wielki koronny. Tabliczka trumienna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.