Sobiepan Napisano 20 Luty 2022 Napisano 20 Luty 2022 Stosował ktoś na rozdarcia papieru? Jakiego kleju użyć? Jak aplikować?
MonikaNJ Napisano 21 Luty 2022 Napisano 21 Luty 2022 najlepiej użyć taśmy do do naprawy książek i dokumentów. Ma ona już klej , który uaktywnia się pod wpływem temperatury (żelazko). Przetestowałam na dokumentach z archiwum domowego. Powodzenia.
Jedburgh_Ops Napisano 21 Luty 2022 Napisano 21 Luty 2022 Ewentualnie to, co od początku świata robi się w modelach latających krytych papierem japońskim - nitrocellon.
Edmundo Napisano 22 Luty 2022 Napisano 22 Luty 2022 Używam "stolarskiego" Wikolu albo kleju introligatorskiego, cieniutka warstwa na styk rozdarcia, albo cienko po jednej a następnie drugiej stronie, trzyma i prawie nie widać warstwy kleju albowiem obecny Wikol jest po wyschnięciu przezroczysty i sprężysty. Od kilku lat skleiłem tym sposobem różne "rozdarte" papiery w tym dokumenty, kartki i zniszczone ranty książek i się nie zawiodłem. Tylko z wyczuciem trzeba, z wyczuciem, cieniutko, a najpierw polecam zrobić kilka prób na zwykłej rozdartej kartce papieru.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.