Matman Napisano 18 Luty 2022 Share Napisano 18 Luty 2022 Witam, Czy ktoś może mi pomóc rozpoznać pochodzenie i przeznaczenie zbiorniczka, przedstawionego na zdjęciu ? Wykonany jest z miedzi, lub miedzianego stopu. Wysokość ok. 27 cm. Zamknięcie na wkręcany korek -zakrętkę, tak, że gwint jest na zewnętrznym obwodzie korka i wewnętrznym obwodzie otworu wlewowego. Nie wiem nawet, czy to przedmiot o charakterze militarnym, czy cywilnym. Pojemnik wypatrzyłem w sklepie ze starociami, sprowadzonymi w większości z Niemiec czy Holandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 DARKOFF Napisano 18 Luty 2022 Share Napisano 18 Luty 2022 2 godziny temu, Dennis napisał: Bouillotte en cuivre A kolega może na polski przetłumaczyć czy to popisówka z języków obcych? Matman o wyjaśnienie prosi a nie o zagadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 RDW60 Napisano 18 Luty 2022 Share Napisano 18 Luty 2022 Miedziana butelka na gorącą wodę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Spirit of Warsaw Napisano 18 Luty 2022 Share Napisano 18 Luty 2022 https://archiwum.allegro.pl/oferta/1-5-l-miedziana-butla-termos-stary-wojskowy-i8084224583.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 toyotomi Napisano 18 Luty 2022 Share Napisano 18 Luty 2022 Czołem Waszmościom. 24 minuty temu, RDW60 napisał: Miedziana butelka na gorącą wodę A jakże by inaczej - francuski termofor wykonany z blachy miedzianej (pierwsza kwarta XX w.) pzdr. stani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Matman
Witam,
Czy ktoś może mi pomóc rozpoznać pochodzenie i przeznaczenie zbiorniczka, przedstawionego na zdjęciu ?
Wykonany jest z miedzi, lub miedzianego stopu. Wysokość ok. 27 cm.
Zamknięcie na wkręcany korek -zakrętkę, tak, że gwint jest na zewnętrznym obwodzie korka i wewnętrznym obwodzie otworu wlewowego.
Nie wiem nawet, czy to przedmiot o charakterze militarnym, czy cywilnym.
Pojemnik wypatrzyłem w sklepie ze starociami, sprowadzonymi w większości z Niemiec czy Holandii.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi