Jump to content
  • 0

identyfikacja maczety


XbdX

Question

9 answers to this question

Recommended Posts

Posted

Czołem.

A może by tak - określić podstawowe wymiary - było by łatwiej cos pokombinować.

IMG_20220212_194525241.jpg.856f9cad673f9d3d509edf3eea15e2a3.thumb.jpg.a5bf23886b52aaab1b6d8382e5f41a4e.jpg

Bo to co prezentujesz, to nie jest - żadną - maczetą.

To jakiś - względnie - duży (nie wiadomo tylko - jak duży) - nóż gospodarski.

A może myśliwski...?

Godzinę temu, XbdX napisał:

chciał bym wiedzieć jak wygląda rękojeść

Ja też - ale z tym - może być problem.

Artefakt który prezentujesz, nie wykazuje cech wspólnych dla - jakiejkolwiek - produkcji seryjnej.

Będzie to produkt jednostkowy. A o kształcie rękojeści - decydował wykonawca.

Z elementów pozostałych na trzpieniu tej głowni - podkładka zakucia trzpienia, opaska okucia i symetrycznie owalna tarczka jelca.

IMG_20220212_194541747.jpg.cf465d5b78b60dd5899c9e259485646b.thumb.jpg.4041a232983d285daabcd7846c665903.jpg

Wnioskować można, że trzon rękojeści, był w typie - Basilard, czyli - sztyletowy.

Co za bardzo do tego - jednosiecznego - żelaza, nie pasuje. (no ale kto wykonawcy zabroni)

Z mojego punktu widzenia - zaryzykuje stwierdzenie - że te luźne elementy nałożone na trzpień, są obce dla tej głowni.

 

pzdr.

stani

Posted
2 godziny temu, XbdX napisał:

 jakąś podobną rękojeść którą bym mógł bym zrobić na wzór do mojego ostrza

Ja z ekspertyzy powyżej wyczytałem to, że są dwie możliwe sensowne stylizacje - w kierunku noża myśliwskiego lub popularnego noża "szefa kuchni". Gdyby głownia była dość gruba to projektując rękojeść i pochwę wybrałbym opcję myśliwską.

 

Posted
1 hour ago, takafura napisał:

Ja z ekspertyzy powyżej wyczytałem to, że są dwie możliwe sensowne stylizacje - w kierunku noża myśliwskiego lub popularnego noża "szefa kuchni". Gdyby głownia była dość gruba to projektując rękojeść i pochwę wybrałbym opcję myśliwską.

 

na nóż do kuchni to się raczej nie nadaje bo jest za długi (56cm)

Posted

poprawne wymiary tamte które podałem wcześniej był złe 

grubość ostrza wynosi 30mm a grubość miejsca na rękojeść  jest w przedziale od 50-60mm

a całkowita długość 56

maczeta.thumb.jpg.b215c3ee28a4e6d9dd416edcc5f3198a.jpg

Posted

jeszcze takie pytanie czy podczas renowacji próbować zachować elementy które są na trzpieniu głowni bo w pierwszej odpowiedzi zostało napisane że te elementy nie są od tej głowni 

Quote

Z mojego punktu widzenia - zaryzykuje stwierdzenie - że te luźne elementy nałożone na trzpień, są obce dla tej głowni.

 

Posted
6 godzin temu, XbdX napisał:

jeszcze takie pytanie czy podczas renowacji próbować zachować elementy które są na trzpieniu głowni bo w pierwszej odpowiedzi zostało napisane że te elementy nie są od tej głowni 

 

zachować , a la nóż konfederatów

inspiracje

https://www.google.com/search?q=confederate bowie knife&tbm=isch&hl=pl&tbs=rimg:Cc0_1_1pX1WZzEYW8oHyb9fQWbsgIMCgIIABAAOgQIABAB&sa=X&ved=0CBsQuIIBahcKEwjoiZLblfz1AhUAAAAAHQAAAAAQBw&biw=1349&bih=657

 

knife.jpg

Posted

dało by się jakoś przerobić jelec bo ten raczej jest do wymiany bo odstępy są całkiem duże i by ciągle latał 

jelec.thumb.jpg.3236c117e6dacfd8de43893c9384e9de.jpg

 

 

Quote

 

Posted

Wszystko można przerobić, dorobić, wymienić. Tylko po co

 Tak naprawdę , to nawet nie wiesz co to jest ,i  jeśli mogę ci coś doradzić ,to dopóki nie potwierdzisz pochodzenia tego przedmiotu, zostaw to  tak jak jest

to tylko taka moja mała sugestia 

pozd. Robert.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information