Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja maczety


XbdX

Pytanie

Napisano

przede wszystkim chciał bym wiedzieć jak wygląda rękojeść tej maczety bo zamierzam ją odnowić

IMG_20220212_194453077.thumb.jpg.298a933c4dc90a41d70941de9f8b77af.jpgIMG_20220212_194525241.thumb.jpg.d9ecb3fb4d87702fb484b216f775c215.jpgolx_image_2022-02-12_16-47-42.thumb.jpg.16db5e5ab8e883b084f1879944597f6c.jpgIMG_20220212_194541747.thumb.jpg.40acb176f71230fa41d65f243e9b827c.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem.

A może by tak - określić podstawowe wymiary - było by łatwiej cos pokombinować.

IMG_20220212_194525241.jpg.856f9cad673f9d3d509edf3eea15e2a3.thumb.jpg.a5bf23886b52aaab1b6d8382e5f41a4e.jpg

Bo to co prezentujesz, to nie jest - żadną - maczetą.

To jakiś - względnie - duży (nie wiadomo tylko - jak duży) - nóż gospodarski.

A może myśliwski...?

Godzinę temu, XbdX napisał:

chciał bym wiedzieć jak wygląda rękojeść

Ja też - ale z tym - może być problem.

Artefakt który prezentujesz, nie wykazuje cech wspólnych dla - jakiejkolwiek - produkcji seryjnej.

Będzie to produkt jednostkowy. A o kształcie rękojeści - decydował wykonawca.

Z elementów pozostałych na trzpieniu tej głowni - podkładka zakucia trzpienia, opaska okucia i symetrycznie owalna tarczka jelca.

IMG_20220212_194541747.jpg.cf465d5b78b60dd5899c9e259485646b.thumb.jpg.4041a232983d285daabcd7846c665903.jpg

Wnioskować można, że trzon rękojeści, był w typie - Basilard, czyli - sztyletowy.

Co za bardzo do tego - jednosiecznego - żelaza, nie pasuje. (no ale kto wykonawcy zabroni)

Z mojego punktu widzenia - zaryzykuje stwierdzenie - że te luźne elementy nałożone na trzpień, są obce dla tej głowni.

 

pzdr.

stani

Napisano
2 godziny temu, XbdX napisał:

 jakąś podobną rękojeść którą bym mógł bym zrobić na wzór do mojego ostrza

Ja z ekspertyzy powyżej wyczytałem to, że są dwie możliwe sensowne stylizacje - w kierunku noża myśliwskiego lub popularnego noża "szefa kuchni". Gdyby głownia była dość gruba to projektując rękojeść i pochwę wybrałbym opcję myśliwską.

 

Napisano
1 hour ago, takafura napisał:

Ja z ekspertyzy powyżej wyczytałem to, że są dwie możliwe sensowne stylizacje - w kierunku noża myśliwskiego lub popularnego noża "szefa kuchni". Gdyby głownia była dość gruba to projektując rękojeść i pochwę wybrałbym opcję myśliwską.

 

na nóż do kuchni to się raczej nie nadaje bo jest za długi (56cm)

Napisano

poprawne wymiary tamte które podałem wcześniej był złe 

grubość ostrza wynosi 30mm a grubość miejsca na rękojeść  jest w przedziale od 50-60mm

a całkowita długość 56

maczeta.thumb.jpg.b215c3ee28a4e6d9dd416edcc5f3198a.jpg

Napisano

jeszcze takie pytanie czy podczas renowacji próbować zachować elementy które są na trzpieniu głowni bo w pierwszej odpowiedzi zostało napisane że te elementy nie są od tej głowni 

Quote

Z mojego punktu widzenia - zaryzykuje stwierdzenie - że te luźne elementy nałożone na trzpień, są obce dla tej głowni.

 

Napisano
6 godzin temu, XbdX napisał:

jeszcze takie pytanie czy podczas renowacji próbować zachować elementy które są na trzpieniu głowni bo w pierwszej odpowiedzi zostało napisane że te elementy nie są od tej głowni 

 

zachować , a la nóż konfederatów

inspiracje

https://www.google.com/search?q=confederate bowie knife&tbm=isch&hl=pl&tbs=rimg:Cc0_1_1pX1WZzEYW8oHyb9fQWbsgIMCgIIABAAOgQIABAB&sa=X&ved=0CBsQuIIBahcKEwjoiZLblfz1AhUAAAAAHQAAAAAQBw&biw=1349&bih=657

 

knife.jpg

Napisano

dało by się jakoś przerobić jelec bo ten raczej jest do wymiany bo odstępy są całkiem duże i by ciągle latał 

jelec.thumb.jpg.3236c117e6dacfd8de43893c9384e9de.jpg

 

 

Quote

 

Napisano

Wszystko można przerobić, dorobić, wymienić. Tylko po co

 Tak naprawdę , to nawet nie wiesz co to jest ,i  jeśli mogę ci coś doradzić ,to dopóki nie potwierdzisz pochodzenia tego przedmiotu, zostaw to  tak jak jest

to tylko taka moja mała sugestia 

pozd. Robert.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie