XbdX Napisano 12 Luty 2022 Share Napisano 12 Luty 2022 przede wszystkim chciał bym wiedzieć jak wygląda rękojeść tej maczety bo zamierzam ją odnowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1 toyotomi Napisano 12 Luty 2022 Share Napisano 12 Luty 2022 Czołem. A może by tak - określić podstawowe wymiary - było by łatwiej cos pokombinować. Bo to co prezentujesz, to nie jest - żadną - maczetą. To jakiś - względnie - duży (nie wiadomo tylko - jak duży) - nóż gospodarski. A może myśliwski...? Godzinę temu, XbdX napisał: chciał bym wiedzieć jak wygląda rękojeść Ja też - ale z tym - może być problem. Artefakt który prezentujesz, nie wykazuje cech wspólnych dla - jakiejkolwiek - produkcji seryjnej. Będzie to produkt jednostkowy. A o kształcie rękojeści - decydował wykonawca. Z elementów pozostałych na trzpieniu tej głowni - podkładka zakucia trzpienia, opaska okucia i symetrycznie owalna tarczka jelca. Wnioskować można, że trzon rękojeści, był w typie - Basilard, czyli - sztyletowy. Co za bardzo do tego - jednosiecznego - żelaza, nie pasuje. (no ale kto wykonawcy zabroni) Z mojego punktu widzenia - zaryzykuje stwierdzenie - że te luźne elementy nałożone na trzpień, są obce dla tej głowni. pzdr. stani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1 takafura Napisano 12 Luty 2022 Share Napisano 12 Luty 2022 2 godziny temu, XbdX napisał: jakąś podobną rękojeść którą bym mógł bym zrobić na wzór do mojego ostrza Ja z ekspertyzy powyżej wyczytałem to, że są dwie możliwe sensowne stylizacje - w kierunku noża myśliwskiego lub popularnego noża "szefa kuchni". Gdyby głownia była dość gruba to projektując rękojeść i pochwę wybrałbym opcję myśliwską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1 Cyrograf15 Napisano 13 Luty 2022 Share Napisano 13 Luty 2022 Jeżeli głownia jest gruba i ciężka to raczej w stylu noża do buraków. Zbrocza czy progu głowni nie widać, to bardziej narzędzie jak broń. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1 bert.F Napisano 13 Luty 2022 Share Napisano 13 Luty 2022 (edytowane) 6 godzin temu, XbdX napisał: jeszcze takie pytanie czy podczas renowacji próbować zachować elementy które są na trzpieniu głowni bo w pierwszej odpowiedzi zostało napisane że te elementy nie są od tej głowni zachować , a la nóż konfederatów inspiracje https://www.google.com/search?q=confederate bowie knife&tbm=isch&hl=pl&tbs=rimg:Cc0_1_1pX1WZzEYW8oHyb9fQWbsgIMCgIIABAAOgQIABAB&sa=X&ved=0CBsQuIIBahcKEwjoiZLblfz1AhUAAAAAHQAAAAAQBw&biw=1349&bih=657 Edytowane 13 Luty 2022 przez bert.F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 XbdX Napisano 13 Luty 2022 Autor Share Napisano 13 Luty 2022 (edytowane) 1 hour ago, takafura napisał: Ja z ekspertyzy powyżej wyczytałem to, że są dwie możliwe sensowne stylizacje - w kierunku noża myśliwskiego lub popularnego noża "szefa kuchni". Gdyby głownia była dość gruba to projektując rękojeść i pochwę wybrałbym opcję myśliwską. na nóż do kuchni to się raczej nie nadaje bo jest za długi (56cm) Edytowane 13 Luty 2022 przez XbdX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 XbdX Napisano 13 Luty 2022 Autor Share Napisano 13 Luty 2022 (edytowane) poprawne wymiary tamte które podałem wcześniej był złe grubość ostrza wynosi 30mm a grubość miejsca na rękojeść jest w przedziale od 50-60mm a całkowita długość 56 Edytowane 13 Luty 2022 przez XbdX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 XbdX Napisano 13 Luty 2022 Autor Share Napisano 13 Luty 2022 jeszcze takie pytanie czy podczas renowacji próbować zachować elementy które są na trzpieniu głowni bo w pierwszej odpowiedzi zostało napisane że te elementy nie są od tej głowni Quote Z mojego punktu widzenia - zaryzykuje stwierdzenie - że te luźne elementy nałożone na trzpień, są obce dla tej głowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 XbdX Napisano 13 Luty 2022 Autor Share Napisano 13 Luty 2022 dało by się jakoś przerobić jelec bo ten raczej jest do wymiany bo odstępy są całkiem duże i by ciągle latał Quote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bert.F Napisano 13 Luty 2022 Share Napisano 13 Luty 2022 Wszystko można przerobić, dorobić, wymienić. Tylko po co Tak naprawdę , to nawet nie wiesz co to jest ,i jeśli mogę ci coś doradzić ,to dopóki nie potwierdzisz pochodzenia tego przedmiotu, zostaw to tak jak jest to tylko taka moja mała sugestia pozd. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
XbdX
przede wszystkim chciał bym wiedzieć jak wygląda rękojeść tej maczety bo zamierzam ją odnowić
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi