Merill_Marauder Napisano 13 Grudzień 2022 Napisano 13 Grudzień 2022 No i co z tego? W interesującym mnie bardziej temacie, czyli zakupie F-35 przez Norwegię, jestem w stanie się dowiedzieć wszystkiego. Z kim konkurował F-35, kiedy zamówiono, ile sztuk i za ile. To jest ogólnie dostępne. Myślę, że z Piorunem to też kwestia ogarnięca kogoś, kto mówi po norwesku. Cytuj
Tyr Napisano 13 Grudzień 2022 Napisano 13 Grudzień 2022 A co raport jakiś piszesz? Im mniej wiesz tym krócej będą cię przesłuchiwali... Ciekawość to pierwszy stopień do piekła... Nie interesuj się, bo lisiego pyska dostaniesz... Takich kilka przysłów na temat:) Cytuj
takafura Napisano 2 Styczeń 2023 Napisano 2 Styczeń 2023 Źródło kiepskie (wp.pl) ale najwyżej ktoś mnie poprawi: - głowica śledząca Pioruna jest tak zaprojektowana, aby start rakiety nastąpił tylko wtedy, kiedy cel znajduje się w jej zasięgu, w innym przypadku nie ma możliwości startu, - Skuteczność rakiet Piorun znacznie przewyższyła pierwotne założenia konstrukcyjne dotyczące prawdopodobieństwa skutecznego rażenia celów. Z informacji zwrotnych, jakie otrzymujemy z pola walki, wynika, że skuteczność prawidłowego działania rakiety jest bliska 100 proc. Piorun sprawdził się w zwalczaniu śmigłowców, samolotów i dronów, - Rakieta naprowadza się na źródło ciepła, jakim jest silnik lub rozgrzane krawędzie skrzydeł. - Piorun "zapamiętuje" charakterystykę wykrytego celu. Dlatego nie daje się oszukać w sytuacji, gdy pilot wystrzeliwuje flary. Rakieta za nimi nie poleci. - W Ukrainie często dochodzi do bezpośrednich trafień, a przy bliskim minięciu działa czujnik zbliżeniowy, eksplozja głowicy i odłamki rażą wrażliwe części celu, - Najważniejsza jest możliwość strzelania do celów znajdujących się 10 metrów ziemią. Na przykład dla znanego na całym świecie amerykańskiego Stingera to ograniczenie wynosi około 180 m, - w Norwegii odbył się pokaz na poligonie, gdzie pracownik Mesko zmontował Pioruna (zestaw startowy, celownik i "rura z rakietą" w marszu przenoszone są osobno) w 34 sekundy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi