Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i co z tego?

W interesującym mnie bardziej temacie, czyli zakupie F-35 przez Norwegię, jestem w stanie się dowiedzieć wszystkiego. Z kim konkurował F-35, kiedy zamówiono, ile sztuk i za ile. To jest ogólnie dostępne. 

Myślę, że z Piorunem to też kwestia ogarnięca kogoś, kto mówi po norwesku.

Napisano

A co raport jakiś piszesz?

Im mniej wiesz tym krócej będą cię przesłuchiwali...  Ciekawość to pierwszy stopień do piekła... Nie interesuj się, bo lisiego pyska dostaniesz... Takich kilka przysłów na temat:)

• 3 weeks later...
Napisano

Źródło kiepskie (wp.pl) ale najwyżej ktoś mnie poprawi:

- głowica śledząca Pioruna jest tak zaprojektowana, aby start rakiety nastąpił tylko wtedy, kiedy cel znajduje się w jej zasięgu, w innym przypadku nie ma możliwości startu,

- Skuteczność rakiet Piorun znacznie przewyższyła pierwotne założenia konstrukcyjne dotyczące prawdopodobieństwa skutecznego rażenia celów. Z informacji zwrotnych, jakie otrzymujemy z pola walki, wynika, że skuteczność prawidłowego działania rakiety jest bliska 100 proc. Piorun sprawdził się w zwalczaniu śmigłowców, samolotów i dronów,

- Rakieta naprowadza się na źródło ciepła, jakim jest silnik lub rozgrzane krawędzie skrzydeł.

- Piorun "zapamiętuje" charakterystykę wykrytego celu. Dlatego nie daje się oszukać w sytuacji, gdy pilot wystrzeliwuje flary. Rakieta za nimi nie poleci.

- W Ukrainie często dochodzi do bezpośrednich trafień, a przy bliskim minięciu działa czujnik zbliżeniowy, eksplozja głowicy i odłamki rażą wrażliwe części celu,

- Najważniejsza jest możliwość strzelania do celów znajdujących się 10 metrów ziemią. Na przykład dla znanego na całym świecie amerykańskiego Stingera to ograniczenie wynosi około 180 m,

- w Norwegii odbył się  pokaz na poligonie, gdzie pracownik Mesko zmontował Pioruna (zestaw startowy, celownik i "rura z rakietą" w marszu przenoszone są osobno) w 34 sekundy.