Skocz do zawartości
  • 0

Trzy szable

Wszechstronnymistr

Pytanie

Dzień dobry,

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji trzech szabel które od dawna znajdują się w rodzinie. Na każdym zdjęciu znajduje się numer odnoszący się do opisów.

1. Kilkadziesiąt (30+ na pewno) lat temu znaleziona pod podłogą podczas rozbiórki starej, wiejskiej szopy. Była owinięta w płótno, historia nieznana. Na rękojeści wygrawerowane "125" albo "135". Na środku ostrza jest wyżłobiony rowek widoczny na zdjęciu S10. Nie biegnie on ani do rękojeści, ani ostrza.

2. Nie jestem pewien czy to szabla :) proste ostrze, ostre z jednej strony oraz na szpicu. Mniej więcej 1/3 długości ostrza od rękojeści jest obustronnie zdobiona

3. Tutaj poza godłem na rękojeści brak cech szczególnych, przynajmniej okiem laika

Zdjęcia są w ograniczonej rozdzielczości celem zmieszczenia się w limicie

s1.jpg

s2.jpg

s3.jpg

s4.jpg

s5.jpg

s6.jpg

s7.jpg

s8.jpg

s9.jpg

s10.jpg

s11.jpg

s12.jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kiepsko te szable wyglądają, ktoś dorabiał brakujące elementy do starych znajdek. Szpada pod nr2 jeszcze wygląda jako-tako, ale rękojeści nr 1 i 3 to garażowa robota z lat 1980-2000. Oprawy i głownie wyglądają na oryginały, ale zjedzone i zdeformowane.

• 0

z orłem to Staatsbeamte M 1889 Austro-Węgierska. Chyba dobra, prócz uchwytu rękojeści, którą dorobił zupełny laik... We wszystkich ktoś dorobił rękojeści. Postawą do rekonstrukcji mogą być. Lepiej zapewne wytłumaczy kolega Toyotomi.

• 0

Czołem Waszmościom.

Jak mnie do tablicy wywołano, to mus coś napisać - chociaż praktycznie - Waszmościowie wszystko, na ten temat, napisali.

A tak - z mojej strony -

1 - francuska kawaleria lekka Mle 1822 - oryginalna (chociaż okrutnie "zmęczona") - trzon rękojeści paskudnie dorobiony.

(na rekonstrukcje nie nadaje się - wstyd było by pokazać się z taką maszkarą)

2 - szpada - oprawa francuska typu - Monture à la mousquetaire, niekompletna.

Głownia - z tego co można zobaczyć, po dekorze - pruska. Sprzęt nie wojskowy / armijny.

3 - Austro-Węgry  Staatsbeamte M 1889 - tak jak w przypadku nr.1 - oryginalna z paskudnie dorobionym trzonem.

........................

Chcąc aby te szable coś sobą reprezentowały - trzony do wymiany.

Szpada, może być - co najwyżej - "dawcą organów" - głownia do wykorzystania, oprawa nie nadaje się do rekonstrukcji.

pzdr.

stani

• 0

Sorry, pisząc rekonstrukcja miałem właśnie na myśli doprowadzenie do stanu po przejściach, bez kombinowania. Dorobić rękojeści tak by stan był podobny do zmęczenia całości. Zdolny "rzeźbiarz" ogarnie temat i na ścianę.

• 0

Całkowicie zgadzam się z przedpiścami. Oczyścić, odrdzewić, wywalić trzony rękojeści nr 1 i 3, można je zastąpić odpowiednio wyprofilowanymi zamiennikami (w przypadku Mle 1822 drewniany"rdzeń" trzonu, pełna rekonstrukcja ze skórą i oplotem przy tym stopniu zniszczenia głowni wyglądała by mało naturalnie).

I można ze spokojem wyeksponować je na ścianie.