Skocz do zawartości
  • 0

Słuchawki z mikrofonem

Diakon227

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
3 godziny temu, hipolit-O4 napisał:

Na drugiej fotce sluchawki?Pozostale fotki mikrofon na podstawce i z szelkami?ON-OFFamerykanskie lub brtyjskie.

Tak na drugim zdjęciu są słuchawki. Domyślam się kraju pochodzenia z racji napisów w języku angielskim. Jednak nie wiem jakie jest oryginalne przeznaczenie tego sprzętu. Gdzie był stosowany? Niestety nie znalazłem żadnych oznaczeń które mogłyby pomóc.

• 0

PS

Dla ułatwienia dalszych poszukiwań:

Nie jest to styl i design wojskowych słuchawek amerykańskich ani z okresu międzywojennego, ani z II w.ś. Amerykanie w wojsku nigdy nie preferowali w tamtych czasach osadzania słuchawek na głowie za pomocą jakichś środków tekstylnych, ale na bardzo solidnych kabłąkach ze stali sprężynowej zazwyczaj obciągniętych skórą. Przed II wojną były takie amerykańskie słuchawki wojskowe dla wojsk lądowych i lotnictwa, które nazywały się R-2-A i już one były zupełnie inne (tzn. solidniejsze) od tych z pierwszego postu. Potem - na czas II wojny - weszły do produkcji słuchawki jeszcze solidniejsze: HS-23 wysokoimpedancyjne oraz HS-33 niskoimpedancyjne. Wszystkie one były bardzo mocne, solidne, na stalowych kabłąkach. Mogę pokazać na przykładzie moich.

To raczej w Commonwealthie preferowano takie słuchawki oplatające głowę taśmami tekstylnymi, jak z powyższych fotografii.

Edytowane przez Jedburgh_Ops

• 0
W dniu 21.11.2021 o 19:00, Diakon227 napisał:

Czy ktoś rozpoznaje ten sprzęt? Prawdopodobnie są z jakiegoś pojazdu.

P1040338.JPG

Wielka szkoda, że nie masz wtyczki (lub innego złącza elektrycznego) do tych słuchawek, ponieważ wtyczka mówi wszystko - czy to amerykańskie, czy commonwealthowskie, czy wojskowe, czy cywilne. Wojskowe wtyczki amerykańskie z tamtych czasów były cechowane dużym i głębokim grawerowaniem - w Twoim przypadku nic o tym nie wiadomo.

Po przyjrzeniu się tym słuchawkom na WorthPoincie zmieniam natomiast zdanie co do państwa tych słuchawek - jest to rzecz amerykańska. Słuchawki są na bazie amerykańskiego stalowego kabłąka HB-7, który był w latach 30., 40. i 50. dość uniwersalny na obu rynkach - cywilnym i wojskowym. Za mało szczegółów widać na Twoich zdjęciach, ale te same słuchawki na WorthPoincie są inaczej nitowane w tym HB-7 niż miało to miejsce w przypadku słuchawek wojskowych. I na Worthpoincie wtyczka jest cywilna. Stopień destrukcji sprzętu z Twoich zdjęć uniemożliwia powiedzenie czegoś więcej.

Nawet jednak ta wtyczka na WorthPoincie nie może być uznana za jakiś wzorzec. Moje drugowojenne USAAF-owskie słuchawki kupiłem z powojenną wtyczką japońską i takim przeróbkom poddawano wtedy tysiące tych słuchawek.