Gena1 Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 Witam Szanowne grono. Parę dni temu wpadła mi w ręce taka karteczka, przetłumaczyłam część , ale chciałabym się dowiedzieć gdzie zmarł ten żołnierz (zmarł za ojczyznę śmiercią bohatera w lazarecie polowym w Naraiov (Galicja).Interesuje mnie też historia tych karteczek, może ktoś z Państwa może mi pomóc? Pozdrawiam i dziękuję Tekst brzmi: "Kochanemu synowi i bratu, poległemu podczas wojny, świętej pamięci Johann Rewer, starszemu szeregowcowi / kapralowi w pierwszej kompanii regimentu szkolnego piechoty przy pułku gwardii /skrót Res. czy Ref. - nie wiem od czego/ Urodził się w Ottenstein dnia 3 sierpnia 1890 roku; zmarł za ojczyznę śmiercią bohatera w lazarecie polowym w Naraiov (Galicja) z powodu dyzenterii dnia 1 września 1915 roku. Nieutulony w żalu ojciec i rodzeństwo proszą o modlitwę i wspomnienie zmarłego, niech spoczywa w spokoju." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czlowieksniegu Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 Masz, dla przykładu, od naszych forumowych nekromaniaków: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartee Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 (edited) 19 minutes ago, Gena1 napisał: taka karteczka zwana wśród git-ludzi nekrologiem Garde Res(erve) Corps https://en.wikipedia.org/wiki/Guards_Reserve_Corps Naraiov - obecnie Нараїв, Narayiv (po polsku Narajów), miejscowość na Ukrainie, 10km NE od Rohatyna, Obwód Tarnopolski. Edited June 1, 2021 by Bartee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gena1 Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 29 minutes ago, Bartee napisał: zwana wśród git-ludzi nekrologiem Garde Res(erve) Corps https://en.wikipedia.org/wiki/Guards_Reserve_Corps Naraiov - obecnie Нараїв, Narayiv (po polsku Narajów), miejscowość na Ukrainie, 10km NE od Rohatyna, Obwód Tarnopolski. Dziękuję bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 Teraz, Bartee napisał: zwana wśród git-ludzi nekrologiem Błędnie, bo to nie nekrolog. Nekrologi to były w gazetach wtedy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartee Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 10 minutes ago, bjar_1 napisał: Błędnie, bo to nie nekrolog. Nekrologi to były w gazetach wtedy. OK - klepsydra zatem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 Też nie, klepsydry to się na płotach wiesza i zawiadamiają o czyjejś śmierci, sterbebildy nie zawiadamiały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartee Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 24 minutes ago, bjar_1 napisał: Też nie, klepsydry to się na płotach wiesza i zawiadamiają o czyjejś śmierci, sterbebildy nie zawiadamiały. ależ Ty jesteś upierdliwy, nudzisz się? https://de.wikipedia.org/wiki/Totenzettel PS. z uwagi na taki zapis z całości 20 hours ago, Gena1 napisał: Nieutulony w żalu ojciec i rodzeństwo proszą o modlitwę i wspomnienie zmarłego, niech spoczywa w spokoju." należy uznać, iż było to jednak wywieszane do wiadomości osób trzecich. A to daje podstawy aby kwalifikować taki druk jako klepsydrę/nekrolog. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 Wiesz w ogóle jakie było zastosowanie sterbebilda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czlowieksniegu Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 bjar... nie, zapewne nie... Zwłaszcza, gdy coś o wymiarach 6 x 10 cm "należy uznać, iż było to jednak wywieszane do wiadomości osób trzecich." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 Widzę, że nie. Tak tylko pytam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gena1 Posted June 4, 2021 Author Share Posted June 4, 2021 On 2.06.2021 o 11:37, bjar_1 napisał: Wiesz w ogóle jakie było zastosowanie sterbebilda? Może mnie ktoś coś powie, napisze na ten temat, bo ja naprawdę nie mam zielonego pojęcia i bardzo chętnie się czegoś dowiem. Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Posted June 4, 2021 Share Posted June 4, 2021 @Gena1 W ostatnim przetłumaczonym zdaniu zamyka się wyjaśnienie. Było to wspomnienie osoby z zachętą do odmówienia modlitwy za zmarłego. Pamiątka dla rodziny, przyjaciół i znajomych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts