Gena1 Napisano 1 Czerwiec 2021 Share Napisano 1 Czerwiec 2021 Witam Szanowne grono. Parę dni temu wpadła mi w ręce taka karteczka, przetłumaczyłam część , ale chciałabym się dowiedzieć gdzie zmarł ten żołnierz (zmarł za ojczyznę śmiercią bohatera w lazarecie polowym w Naraiov (Galicja).Interesuje mnie też historia tych karteczek, może ktoś z Państwa może mi pomóc? Pozdrawiam i dziękuję Tekst brzmi: "Kochanemu synowi i bratu, poległemu podczas wojny, świętej pamięci Johann Rewer, starszemu szeregowcowi / kapralowi w pierwszej kompanii regimentu szkolnego piechoty przy pułku gwardii /skrót Res. czy Ref. - nie wiem od czego/ Urodził się w Ottenstein dnia 3 sierpnia 1890 roku; zmarł za ojczyznę śmiercią bohatera w lazarecie polowym w Naraiov (Galicja) z powodu dyzenterii dnia 1 września 1915 roku. Nieutulony w żalu ojciec i rodzeństwo proszą o modlitwę i wspomnienie zmarłego, niech spoczywa w spokoju." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Czerwiec 2021 Share Napisano 1 Czerwiec 2021 Masz, dla przykładu, od naszych forumowych nekromaniaków: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 1 Czerwiec 2021 Share Napisano 1 Czerwiec 2021 19 minutes ago, Gena1 napisał: taka karteczka zwana wśród git-ludzi nekrologiem Garde Res(erve) Corps https://en.wikipedia.org/wiki/Guards_Reserve_Corps Naraiov - obecnie Нараїв, Narayiv (po polsku Narajów), miejscowość na Ukrainie, 10km NE od Rohatyna, Obwód Tarnopolski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gena1 Napisano 1 Czerwiec 2021 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2021 29 minutes ago, Bartee napisał: zwana wśród git-ludzi nekrologiem Garde Res(erve) Corps https://en.wikipedia.org/wiki/Guards_Reserve_Corps Naraiov - obecnie Нараїв, Narayiv (po polsku Narajów), miejscowość na Ukrainie, 10km NE od Rohatyna, Obwód Tarnopolski. Dziękuję bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Czerwiec 2021 Share Napisano 2 Czerwiec 2021 Teraz, Bartee napisał: zwana wśród git-ludzi nekrologiem Błędnie, bo to nie nekrolog. Nekrologi to były w gazetach wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 2 Czerwiec 2021 Share Napisano 2 Czerwiec 2021 10 minutes ago, bjar_1 napisał: Błędnie, bo to nie nekrolog. Nekrologi to były w gazetach wtedy. OK - klepsydra zatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Czerwiec 2021 Share Napisano 2 Czerwiec 2021 Też nie, klepsydry to się na płotach wiesza i zawiadamiają o czyjejś śmierci, sterbebildy nie zawiadamiały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 2 Czerwiec 2021 Share Napisano 2 Czerwiec 2021 24 minutes ago, bjar_1 napisał: Też nie, klepsydry to się na płotach wiesza i zawiadamiają o czyjejś śmierci, sterbebildy nie zawiadamiały. ależ Ty jesteś upierdliwy, nudzisz się? https://de.wikipedia.org/wiki/Totenzettel PS. z uwagi na taki zapis z całości 20 hours ago, Gena1 napisał: Nieutulony w żalu ojciec i rodzeństwo proszą o modlitwę i wspomnienie zmarłego, niech spoczywa w spokoju." należy uznać, iż było to jednak wywieszane do wiadomości osób trzecich. A to daje podstawy aby kwalifikować taki druk jako klepsydrę/nekrolog. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Czerwiec 2021 Share Napisano 2 Czerwiec 2021 Wiesz w ogóle jakie było zastosowanie sterbebilda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Czerwiec 2021 Share Napisano 2 Czerwiec 2021 bjar... nie, zapewne nie... Zwłaszcza, gdy coś o wymiarach 6 x 10 cm "należy uznać, iż było to jednak wywieszane do wiadomości osób trzecich." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Czerwiec 2021 Share Napisano 2 Czerwiec 2021 Widzę, że nie. Tak tylko pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gena1 Napisano 4 Czerwiec 2021 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2021 On 2.06.2021 o 11:37, bjar_1 napisał: Wiesz w ogóle jakie było zastosowanie sterbebilda? Może mnie ktoś coś powie, napisze na ten temat, bo ja naprawdę nie mam zielonego pojęcia i bardzo chętnie się czegoś dowiem. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 4 Czerwiec 2021 Share Napisano 4 Czerwiec 2021 @Gena1 W ostatnim przetłumaczonym zdaniu zamyka się wyjaśnienie. Było to wspomnienie osoby z zachętą do odmówienia modlitwy za zmarłego. Pamiątka dla rodziny, przyjaciół i znajomych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.