Skocz do zawartości

Sterbebild Obraz śmierci ?

Gena1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne grono.

Parę dni temu wpadła mi w ręce taka karteczka, przetłumaczyłam część , ale chciałabym się dowiedzieć gdzie zmarł  ten żołnierz (zmarł za ojczyznę śmiercią bohatera w lazarecie polowym w Naraiov (Galicja).Interesuje mnie też historia tych karteczek, może ktoś z Państwa może mi pomóc? Pozdrawiam i dziękuję

Tekst brzmi:

"Kochanemu synowi i bratu, poległemu podczas wojny, świętej pamięci Johann Rewer, starszemu szeregowcowi / kapralowi w pierwszej kompanii regimentu szkolnego piechoty przy pułku gwardii /skrót Res. czy Ref. - nie wiem od czego/

Urodził się w Ottenstein dnia 3 sierpnia 1890 roku; zmarł za ojczyznę śmiercią bohatera w lazarecie polowym w Naraiov (Galicja) z powodu dyzenterii dnia 1 września 1915 roku. 

Nieutulony w żalu ojciec i rodzeństwo proszą o modlitwę i wspomnienie zmarłego, niech spoczywa w spokoju."

Resized_20210530_130615.jpeg

24 minutes ago, bjar_1 napisał:

Też nie, klepsydry to się na płotach wiesza i zawiadamiają o czyjejś śmierci, sterbebildy nie zawiadamiały.

ależ Ty jesteś upierdliwy, nudzisz się?

https://de.wikipedia.org/wiki/Totenzettel

PS. z uwagi na taki zapis z całości

20 hours ago, Gena1 napisał:

Nieutulony w żalu ojciec i rodzeństwo proszą o modlitwę i wspomnienie zmarłego, niech spoczywa w spokoju."

należy uznać, iż było to jednak wywieszane do wiadomości osób trzecich. A to daje podstawy aby kwalifikować taki druk jako klepsydrę/nekrolog.

On 2.06.2021 o 11:37, bjar_1 napisał:

Wiesz w ogóle jakie było zastosowanie sterbebilda?

Może mnie ktoś coś powie, napisze na ten temat, bo ja naprawdę nie mam zielonego pojęcia i bardzo chętnie się czegoś dowiem. Dziękuję

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie