Skocz do zawartości
  • 0

Klamra od pasa ZHP

Matias189

Pytanie

Witam. Wpadła mi w ręce taka klamra w dobrym stanie. Wydaje mi się, że przedwojenna, zwłaszcza,że numerowana. 

Ale może wypowie się jakiś znawca tematyki czy 20-lecie czy PRL. 

Pzdr.

IMG_20210505_225024.jpg

IMG_20210505_225035.jpg

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wielkie. Czy orientujesz się, albo ktoś inny może, czy były numerowane indywidualnie? To znaczy czy można poznać nazwisko właściciela?  

Chociaż nie wiem, czy mnie fantazja nie ponosi ... ;)

Krzyże do 49 roku były numerowane i przypisane a co do klamer to nie wiem ale jeśli jest numer to pewnie też. Pytanie czy ewidencjonowano do osoby? Najlepiej jak byś gdzieś na str harcerskie pytanie zadał.

53 minuty temu, bjar_1 napisał:

Może numerowali na szczeblu pododdziału, a i to nie wszędzie. Mam trzy takie i żadna nie jest numerowana.

Dziękuje panowie za zainteresowanie :)

bjar_1 Czyli mam rozumieć, że moja(numerowana) to coś nietuzinkowego w tych klamrach?

Jeśli numery byłyby nadawane tylko na wyższych szczeblach to może jest szansa na przypasowanie do osoby 

Tyr Dzięki wielkie za pomoc. Poszukam jeszcze samodzielnie, nie będę facetowi takimi rzeczami głowy zawracał. Jeśli nic nie znajdę to wtedy ewentualnie się do niego odezwę jeśli będzie możliwość. 

Godzinę temu, kazioW24 napisał:

Z 4 które miałem 3 były numerowane,tak więc nie jest to rarytas,może dany hufiec numerował ,moje były z Pomorza.

U mnie znalezione na Mazowszu. Czy u ciebie układ numeracji był taki sam? Tzn. Cyfra rzymska i arabska oraz napis KiS... i numer? 

Wypytuje tak, bo znalezisko garażowe i ciekawy jestem czy należało do kogoś np z rodziny  (nie, nie ma już kogo zapytać) .

Tak tyle że z tego co pamiętam była chyba X i numer,nawet chyba jedną wrzucałem na jakieś forum,nie mam już ich poszły na a.... i dominiku.Krzyże też mają rzymskie i arabskie oznaczenia.Pewnie seria i numer.

55 minut temu, kazioW24 napisał:

Tak tyle że z tego co pamiętam była chyba X i numer,nawet chyba jedną wrzucałem na jakieś forum,nie mam już ich poszły na a.... i dominiku.Krzyże też mają rzymskie i arabskie oznaczenia.Pewnie seria i numer.

Dzięki za info :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie